Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γραφεία του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Μανχάταν από τις 27 Απριλίου

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
21 Απριλίου 2023 / 13:15

Μερόπη Υδραίου: «Κίνηση στρατηγικής σημασίας, μόνο οφέλη για την τοπική κοινωνία»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Πόδι» στη Νέα Υόρκη βάζει πλέον το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την τελετή των εγκαινίων των γραφείων του Μανχάταν στις 27 Απριλίου. Τα γραφεία θα στεγαστούν σε χώρο που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό από την ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, στη διεύθυνση 124 Wadsworth Avenue, New York, NY 10033, με ταυτόχρονη υποστήριξη μελών της ελληνικής ομογένειας, εξασφαλίζοντας έτσι και το απαραίτητο προσωπικό για την οργάνωση και λειτουργία του, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ, το οποίο αποκτά έναν ακαδημαϊκό και διοικητικό κόμβο εκτός συνόρων.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η ισχυροποίηση των υφιστάμενων συνεργασιών αλλά και η καλλιέργεια νέων, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της έντονης δραστηριότητας που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει επιδείξει τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της καλλιέργειας διεθνών ερευνητικών συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως είναι το Johns Hopkins, George Mason, αλλά και το Texas/Health Science Center.
 
Δίαυλος επικοινωνίας
 
Όπως έχει δηλώσει στην «Ε» ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος, ο κόμβος αυτός θα είναι καθαρά διοικητικός και θα λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας με τα πανεπιστήμια της Αμερικής.  «Ήδη μόνο με την ανακοίνωση της ίδρυσης του γραφείου στη Νέα Υόρκη είχαμε επαφή τουλάχιστον με πέντε πανεπιστήμια, με τα οποία συζητήσαμε για πιθανές συνεργασίες, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana Campaign και το Eastern Michigan», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

Ποιοι θα παραστούν
 
Στην τελετή εγκαινίων που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου, εκτός από τον κ. Φλώρο θα παραστεί επίσης ο Αντιπρύτανης Ηλία Γιαρένης, ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ι. Π, Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος και ο Αρχιεπισκόπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Επίσης έχει προσκληθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Νέα Υόρκη, ο κ. Φλώρος θα συναντηθεί με την ελληνική ομογένεια, όπου μεταξύ άλλων θα διερευνηθούν οι δυνατότητες υποστήριξης του Πανεπιστημίου στην εκπόνηση μελετών που αφορούν το κτιριολογικό πρόγραμμά του.

Πρόσκληση στη Δήμαρχο

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, απέστειλε επίσης πρόσκληση στη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, η οποία αναχωρεί την Τρίτη 25 Απριλίου και θα επιστρέψει την Τρίτη 2 Μαϊου 2023.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τον Δήμο μας, για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για την Περιφέρειά μας, ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καταφέρνει να ανοίξει παράρτημα στη Νέα Υόρκη. Δίνει μια τρομερή υπεραξία στο Πανεπιστήμιο, μια μεγάλη προβολή για την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, και αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρύτανη, στους Αντιπρυτάνεις και σε όλα τα στελέχη και τους συνεργάτες που κατάφεραν να ευοδωθεί ο σκοπός αυτός» είπε η Μερόπη Υδραίου.

«Θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει διασύνδεση με τους ομογενείς, με το ελληνικό στοιχείο της Νέας Υόρκης και όχι μόνο. Προβάλλεται όμως και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Κέρκυρα, για λόγους εκπαιδευτικούς. Θα δεχθούμε φοιτητές, θα αναπτυχθούν ακαδημαϊκές σχέσεις, θα δημιουργηθεί ένα είδος ακαδημαϊκού τουρισμού. 
Νομίζω ότι μια τέτοια κίνηση είναι στρατηγικής σημασίας και μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στην τοπική κοινωνία» τόνισε η Δήμαρχος. 
 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η Μερόπη Υδραίου θα έχει επαφές με την ομογένεια, ενώ θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, με φορείς του πολιτιστικού, τουριστικού ή εμπορικού τομέα και και με την ελληνική Αρχιεπισκοπή.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ