Κυριακή 18.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σημαντική διάκριση για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
17 Μαΐου 2025 / 20:18
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Eγκριση χρηματοδότησης τριών Διεθνών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντική διάκριση για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα για τη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών (ΣΜΟΤ): τρία Διεθνή Μεταπτυχιακά Προγράμματα που υποβλήθηκαν από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της ΣΜΟΤ περιλαμβάνονται στις εγκεκριμένες προς χρηματοδότηση προτάσεις του Υποέργου 3 «Διεθνοποίηση των Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών των ΑΕΙ» στο πλαίσιο του έργου «Πανεπιστήμια Αριστείας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Με πολύ υψηλή αξιολόγηση και ανταγωνιστικό προϋπολογισμό, τα προγράμματα προκρίθηκαν ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις ελληνικών πανεπιστημίων, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί σχετικά με το εξαιρετικό έργο που επιτελείται στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου ότι οι προτάσεις από τα μέλη της Σχολής ήταν οι μοναδικές που  χρηματοδοτήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο με καλλιτεχνικά αντικείμενα, αναδεικνύοντας τον ξεχωριστό χαρακτήρα της Σχολής στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας, της τεχνολογίας και κυρίως της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη και ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Αναπλ. Καθηγητής Μιχαήλ Παναγόπουλος συγχαίρουν θερμά τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής που έχουν την επιστημονική ευθύνη των συγκεκριμένων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών -τον Καθηγητή Δήμο Δημητριάδη, την Καθηγήτρια Αθηνά Φυτίκα και τον Καθηγητή Γιάννη Δεληγιάννη- καθώς και όλες και όλους που συμμετείχαν στην προετοιμασία των προτάσεων, υποστηρίζοντας τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια της ΣΜΟΤ. Η συνεργασία με υψηλής κατάταξης διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το University of Groningen της Ολλανδίας, η Sibelius Academy της Φινλανδίας και το University of Kentucky των ΗΠΑ, αποτελεί εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη διεθνή παρουσία της Σχολής.


Ακολουθούν σύντομες περιγραφές των τριων εγκεκριμένων προγραμμάτων κατά σειρά βαθμολογίας:

1) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΔΙΩΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ - GAME DESIGN & DEVELOPMENT: FROM CONCEPT TO COMPLETION 
Επιστημονικός υπεύθυνος: Καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με συνεργασία του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας με το Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας

Πρόκειται για το πρώτο ΠΜΣ στη χώρα που υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη παιχνιδιών, συνδυάζοντας την τέχνη, την τεχνολογία, την αισθητική, τη νομική διάσταση και την παιδαγωγική χρήση των παιχνιδιών σε ένα ενιαίο και πλήρως σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών.
Διδασκόμενο στην αγγλική γλώσσα και σχεδιασμένο για αποφοίτους ΑΕΙ από διαφορετικά γνωστικά υπόβαθρα, το πρόγραμμα προσφέρει δύο διακριτές κατευθύνσεις, καλύπτοντας τόσο έμπειρους προγραμματιστές όσο και αρχάριους, αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο οπτικός προγραμματισμός.
Με βασικό στόχο την ανάπτυξη παιχνιδιών από την ιδέα έως την υλοποίηση, και με εξ αποστάσεως παρακολούθηση, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επαγγελματική κατάρτιση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, προσφέρει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, ενισχύοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης των παιχνιδιών στην εκπαίδευση.
Η ερευνητική ομάδα που σχεδίασε και κατέθεσε την πρόταση, αποτελούμενη από μέλη ΔΕΠ, ερευνητές και τεχνικούς συνεργάτες του Institute for Games Research (IGR) του Ιονίου Πανεπιστημίου, συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις πρωτοπόρες ακαδημαϊκές ομάδες που καθορίζουν το μέλλον των σπουδών στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη παιχνιδιών στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα αποτελεί καρπό μακροχρόνιας επιστημονικής συνεργασίας και συνδυάζει την ερευνητική δυναμική του Ιονίου Πανεπιστημίου με τη διεθνή εμπειρία του University of Groningen, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη δημιουργική βιομηχανία και την παγκόσμια αγορά ψηφιακών παιχνιδιών.

2) ΤΖΑΖ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - JAZZ AND MEDITERRANEAN MUSIC
Επιστημονικός υπεύθυνος: Καθηγητής Δήμος Δημητριάδης, Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Joint Master’s Degree με συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Τμήματος Τζαζ της Ακαδημίας Sibelius της Φινλανδίας

Το εγκριθέν κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Τζαζ και Μουσική της Μεσογείου» στοχεύει αφ’ ενός στην κάλυψη ενός σημαντικού κενού στις μεταπτυχιακές σπουδές Τζαζ στην Ελλάδα και αφ’ ετέρου στην κάλυψη ενός κενού στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο όπου το ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική έρευνα στη Τζαζ ειδικά σε μορφές της οι οποίες ενσωματώνουν μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη. 
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ένα απο τα πλέον εξωστρεφή και αναγνωρισμένα διεθνώς τμήματα είναι το μόνο στην Ελλάδα που υποστηρίζει και αναπτύσσει τις ανώτατες σπουδές τζαζ με διεθνή πρότυπα απο το 1996 και έχει αναπτύξει ένα αξιοσημείωτο δίκτυο διεθνών συνεργασιών, καλλιτεχνικών ανταλλαγών και παραγωγών εκδηλώσεων. 
Η έγκριση του κοινού μεταπτυχιακού προγράματος έρχεται ως επιστέγασμα της μακράς ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής συνεργασίας στον τομέα της τζαζ μεταξύ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Τζαζ της Ακαδημίας Sibelius και αποτελεί μια αξιοσημείωτη επιτυχία η οποία αναδεικνύει ένα τμήμα περιφερειακού πανεπιστημίου ως πρωτοπόρο σε εθνικό επίπεδο στον ιδιαίτερα διεθνοποιημένο τομέα των Σπουδών Μουσικής Τζαζ.

3) ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΝΗΣ - INNOVATIVE INCLUSIVE PEDAGOGY FOR VOCAL AND INSTRUMENTAL INSTRUCTION
Επιστημονική υπεύθυνη: Καθηγήτρια Αθηνά Φυτίκα, Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Joint Master’s Degree με συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του School of Music, University of Kentucky των Η.Π.Α.

Το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα  - μοναδικό στον ελληνικό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης  - θα παρέχει την απαραίτητη εξειδίκευση σε εκτελεστές και καθηγητές μουσικών οργάνων και φωνητικής για τη μελλοντική δραστηριοποίησή τους σε περιβάλλοντα τυπικής και άτυπης μάθησης, με επιπλέον ειδικές στοχεύσεις, όπως η διδασκαλία οργάνων και φωνής στην τρίτη ηλικία, και η διδασκαλία σε συμπεριληπτικά περιβάλλοντα και κέντρα υποστήριξης ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η διάρκεια του μεταπτυχιακού θα είναι 4 εξάμηνα (3 εξάμηνα μαθημάτων και 1 εξάμηνο έρευνας και προετοιμασίας διπλωματικής εργασίας), ενώ η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι τα Αγγλικά.
Η διδασκαλία του προγράμματος θα είναι υβριδική  με εξ αποστάσεως διδασκαλία (σύγχρονη και ασύγχρονη και αξιοποίηση διασύνδεσης μέσω ΕΔΕΤ) και συμπαγείς ολιγοήμερες δια ζώσης συναντήσεις για εργαστήρια / masterclasses / σεμινάρια. Οι ερευνητικές παιδαγωγικές εφαρμογές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως ΚΔΑΠ, δομές μεταναστών, ΚΑΠΗ μουσικά σχολεία και ωδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Η χρηματοδότηση των εγκεκριμένων προτάσεων ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες για τον άρτιο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, επιτρέποντας την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη συνεργειών σε διεθνές επίπεδο.
Η επιτυχία αυτή αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της στρατηγικής στόχευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου προς την αριστεία, τη διεπιστημονικότητα και τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τη δημιουργική και τεχνολογική καινοτομία.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.