Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 27 Απριλίου το Ιόνιο Πανεπιστήμιο «πατάει έδαφος» στη Νέα Υόρκη

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
11 Απριλίου 2023 / 09:24

Είναι το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που ιδρύει έναν διοικητικό κόμβο εκτός συνόρων με στόχο την διευκόλυνση και την καλλιέργεια συνεργασιών με πανεπιστήμια των ΗΠΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το φιλόδοξο εγχείρημα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ, το οποίο σύντομα θα αποκτήσει έναν ακαδημαϊκό και διοικητικό κόμβο εκτός συνόρων.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει βάλει ψηλά τον πήχη με το βλέμμα στραμμένο στην εξωστρέφεια. Στις 27 Απριλίου το ακαδημαϊκό ίδρυμα «πατάει έδαφος» στη Νέα Υόρκη με την ίδρυση και τα εγκαίνια του νέου γραφείου του στην μητροπολιτική πρωτεύουσα.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η ισχυροποίηση των υφιστάμενων συνεργασιών αλλά και η καλλιέργεια νέων, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της έντονης δραστηριότητας που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει επιδείξει τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της καλλιέργειας διεθνών ερευνητικών συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως είναι το Johns Hopkins, George Mason, αλλά και το Texas/Health Science Center.
 
Δίαυλος επικοινωνίας
 
Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Φλώρος, ο κόμβος αυτός θα είναι καθαρά διοικητικός και θα λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας με τα πανεπιστήμια της Αμερικής.  «Ήδη μόνο με την ανακοίνωση της ίδρυσης του γραφείου στη Νέα Υόρκη είχαμε επαφή τουλάχιστον με πέντε πανεπιστήμια, με τα οποία συζητήσαμε για πιθανές συνεργασίες, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana Campaign και το Eastern Michigan», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

Το γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Νέα Υόρκη θα στεγαστεί σε χώρο που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό από την ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, στη διεύθυνση 124 Wadsworth Avenue, New York, NY 10033, με ταυτόχρονη υποστήριξη μελών της ελληνικής ομογένειας, εξασφαλίζοντας έτσι και το απαραίτητο προσωπικό για την οργάνωση και λειτουργία του, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
 
Στόχευση
 
Το γραφείο θα λειτουργεί με δυο τετράωρες βάρδιες από Δευτέρα – Παρασκευή, ως παράρτημα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η λειτουργία του αναμένεται να βοηθήσει και σε ζητήματα διακίνησης δεδομένων που προκύπτουν από την ασυμβατότητα του αμερικανικού κανονισμού διαχείρισης προσωπικών δεδομένων με τον ευρωπαϊκό.

«Στο πλαίσιο των ερευνητικών συνεργασιών αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη. Η στόχευση είναι τώρα και στη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, όχι ολοκληρωμένα αλλά τμήματα αυτών. Με το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι έχουμε επικοινωνία για κάποιες συνεργασίες αλλά μας ενδιαφέρει και το πρόγραμμα debate που κάνουν και κατά πόσο θα μπορούσε να προσφερθεί και σε δικούς μας φοιτητές για να αποκτήσουν κριτική σκέψη», ανέφερε ο Πρύτανης του Ι.Π.
 
Ποιοι θα παραστούν
 
Στην τελετή εγκαινίων που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου, εκτός από τον κ. Φλώρο θα παραστεί επίσης ο Αντιπρύτανης Ηλία Γιαρένης, ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ι. Π, Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος και ο Αρχιεπισκόπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Επίσης έχει προσκληθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Νέα Υόρκη, ο κ. Φλώρος θα συναντηθεί με την ελληνική ομογένεια, όπου μεταξύ άλλων θα διερευνηθούν οι δυνατότητες υποστήριξης του Πανεπιστημίου στην εκπόνηση μελετών που αφορούν το κτιριολογικό πρόγραμμά του.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ