Πέμπτη 26.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Παλιάς Πόλης ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης
19 Απριλίου 2023 / 19:19

Η Λ. Μενδώνη παραουσίασε το master plan των φρουρίων - Η αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων και η στερέωση των βραχωδών πρανών στο Παλαιό Φρούριο, τα πρώτα έργα που δημοπρατούνται»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την άμεση ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης που έχει να συνεδριάσει εδώ και χρόνια, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Master Plan των δυο Φρουρίων από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η μελέτη για την προστασία και ανάδειξη του Παλαιού και του Νέου Φρουρίου Κέρκυρας, παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώπιον των τοπικών αρχών. Στην μελέτη του ΕΜΠ καταγράφονται οι ανάγκες, αλλά και οι δυνατότητες απόδοσης στους πολίτες και στους επισκέπτες των δύο μνημείων, ενώ συστηματοποιούνται και ιεραρχώνται τα έργα και οι δράσεις για την ολοκληρωμένη προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξή τους.

Τα επείγοντα έργα

Στις επείγουσες επεμβάσεις συγκαταλέγονται δυο έργα, για τα οποία οι διαδικασίες έχουν εκκινηθεί. Το πρώτο έργο, το οποίο ήδη δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης, είναι η αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων». Ακολουθεί η στερέωση των βραχωδών πρανών στο Παλαιό Φρούριο που θα δημοπρατηθεί τον προσεχή Ιούνιο. Και τα δύο έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σαφές και συγκροτημένο πλαίσιο

Παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο της μελέτης και χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι το στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη του οχυρωματικού μνημειακού συγκροτήματος διαμορφώνει ένα σαφές και συγκροτημένο πλαίσιο για την ολοκληρωμένη διαχείρισή του και αντιμετωπίζει συνολικά και ολοκληρωμένα την προστασία των δυο φρουρίων, την αποκατάσταση και την συντήρησή τους και την βελτίωση της σχέσης τους με το άμεσο αστικό περιβάλλον και την προσβασιμότητα σε αυτά. Η Υπουργός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα στάθμευσης, του κυκλοφοριακού και του υπερτουρισμού για να μπορούν οι κάτοικοι να συνεχίσουν να μένουν στην παλιά πόλη και να την κρατούν ζωντανή.

Οι προτεινόμενες άμεσες μελέτες και επεμβάσεις για το Παλαιό Φρούριο αφορούν όπως είπε την γέφυρα εισόδου, τους προμαχώνες και τους επιπρομαχώνες, το αγγλικό νοσοκομείο, την πύλη της θάλασσας και το Καποσίδερο. Στις επείγουσες επεμβάσεις που αφορούν το Νέο Φρούριο συγκαταλέγεται ο Προμαχώνας των Επτά Ανέμων, έργο το οποίο δημοπρατείται τώρα. «Στις πρώτες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι να διασυνδεθούν τα φρούρια, να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης και προσπέλαση. Είναι από τις πρώτες εργασίες που πρέπει να γίνουν. Φτάνουμε σε αυτό που λέμε ένα σχέδιο διαχείρισης παλιάς πόλης. Υπάρχει ο Φορέας Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης. Αυτός πρέπει να ενεργοποιηθεί. Πρέπει όλοι οι φορείς που συμμετέχουν να καθίσουν στο τραπέζι και να δουν πως θα ξεκινήσει αυτό το κοινό διαχειριστικό σχέδιο επ’ ωφελεία του μνημείου και των κατοίκων της παλιάς πόλης», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

Μητσοτάκης: Καλύτερη συνεννόηση

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι αυτό το οποίο απαιτείται είναι μια καλύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Προσβλέπω στην ενεργή επαναλειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, διότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι ήδη με προκλήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να μετατεθούν αόριστα στο μέλλον», σημείωσε τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν θα πρέπει να ληφθούν με τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. «Εμείς θα αναλάβουμε ως πολιτεία την ευθύνη που μας αναλογεί. Όπως βλέπετε κινητοποιήσαμε ήδη πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις πρώτες επείγουσες παρεμβάσεις για την προστασία και των δυο φρουρίων», ανέφερε.

Δέουσες αποφάσεις

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι μελετήθηκαν επιπλέον ζητήματα βελτίωσης της επισκεψιμότητας των φρουρίων με έμφαση και την πρόσβαση των ΑμΕΑ. Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να παρθούν οι δέουσες αποφάσεις αναφορικά με παρεμβάσεις του παρελθόντος, όπως είναι η υπογεφύρια αίθουσα που χτίστηκε τη δεκαετία του ’80, τα εκδοτήρια στο Νέο Φρούριο, τα πρόχειρα καταλύματα των ερασιτεχνών αλιέων που είναι σε επαφή με τα τείχη των φρουρίων, ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα λειτουργίας χώρων που δεν χρησιμοποιούνται, με χρήσεις συμβατές με το χαρακτήρα του μνημείου και που θα μπορούν να προσελκύσουν νέους επισκέπτες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ