Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μπιάγκη για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Μπιάγκης
05 Απριλίου 2023 / 18:09
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Κλείνοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "δεν έχει λάβει ουδεμία πρωτοβουλία για να παρέμβει στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κέρκυρας Δ. Μπιάγκης, έθεσε στη Βουλή το θέμα των όρων αρτιότητας και  οικοδομησιμότητας των εκτός σχεδίου γηπέδων άνω των 4 στρεμμάτων και συγκεκριμένα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μετά την κατάργηση των παρεκκλίσεων για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια και «τον τραγέλαφο με τους Δασικούς Χάρτες», η απόφαση 176/2023 του ΣτΕ που «κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδομησιμότητα των εκτός σχεδίου και οικισμού γηπέδων με εμβαδόν άνω των 4 στρεμμάτων, η ύπαρξη «προσώπου» σε κοινόχρηστο χώρο»

Επιπλέον τονίζει ότι: : «Η απόφαση αυτή ανατρέπει την κοινά αποδεκτή, για 38 ολόκληρα χρόνια, δυνατότητα αξιοποίησης τέτοιων γηπέδων και την έκδοση χιλιάδων οικοδομικών αδειών σε τέτοια γήπεδα σε όλη την χώρα, διάστημα αδιανόητα μεγάλο για την παρερμηνεία της νομοθεσίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Η απόφαση αυτή ακυρώνει αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς και επενδυτικά σχέδια πολιτών, που προγραμματίζονταν χρόνια, μετά από τη δεκαετή οικονομική και τη διετή υγειονομική κρίση. Πόσο μάλλον, όταν οι μελέτες των τοπικών χωρικών και πολεοδομικών σχεδίων και της αναγνώρισης των οδών δεν αναμένονται πριν το έτος 2025».

Κλείνοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συνειδητά, παρότι η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ έγινε γνωστή πριν δυο μήνες δημιουργώντας ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική κοινωνία, δεν έχει λάβει ουδεμία πρωτοβουλία για να παρέμβει στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, είτε νομοθετικά, είτε με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, αφήνοντας τους πολίτες και ιδιοκτήτων των ακινήτων στην τύχη τους, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει με αυτή τη στάση της συγκεκριμένα συμφέροντα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.