Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Γονέων: Καταγγελίες για παρατυπίες στις σχολικές μεταφορές

Ένωση Γονέων
04 Απριλίου 2023 / 16:48

Απουσία του συνοδού που επιβάλλει ο νόμος και υπεράριθμους μαθητές καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις διαμαρτυρίες γονέων μεταφέρει η Ένωση Γονέων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, με επιστολή της στον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά, ζητώντας άμεσους ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία ώστε να καταγραφούν τυχόν παραβάσεις:

«Ύστερα από διαμαρτυρίες και καταγγελίες που έφτασαν στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας από Συλλόγους Γονέων αλλά  και μεμονωμένους γονείς και κηδεμόνες σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πολλές από αυτές είναι σοβαρές και χρήζουν άμεσων ελέγχων.
 
Οι πιο πολλές καταγγελίες αφορούν στη μη ύπαρξη συνοδού στα σχολικά λεωφορεία και ειδικά σε οχήματα που μεταφέρουν παιδιά Δημοτικού (πολλές φορές και πολύ μικρής ηλικίας παιδιά, Α’ και Β’ Δημοτικού). Να επισημάνουμε ότι η ύπαρξη συνοδού είναι υποχρεωτική και οι συμβαλλόμενοι λεωφορειούχοι λαμβάνουν ποσό για την πληρωμή των συνοδών τους. Ως αποτέλεσμα υπάρχει ελλιπής φροντίδα σχετικά με το αν τα παιδιά δένουν τις ζώνες μέσα στο λεωφορείο και σχετικά με το αν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί για τη μεταφορά τόσο μικρών παιδιών.

Επίσης, πολλοί γονείς μας έχουν επισημάνει ότι σε πολλά σχολικά λεωφορεία υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός μαθητών από  αυτόν που επιτρέπεται και ότι πολύ συχνά πραγματοποιούνται επικίνδυνες μανούβρες των σχολικών λεωφορείων σε στενούς δρόμους. Κατά καιρούς έχουν επισημανθεί και άλλα ζητήματα, όπως λεωφορεία με προβλήματα όπως π.χ να στάζει νερό σε θέσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθίσουν σε κάποια καθίσματα τα παιδιά.

Γίνεται από όλους κατανοητό ότι η μεταφορά των μαθητών και των παιδιών μας είναι επισφαλής και όλοι απευχόμαστε το χειρότερο.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για άμεσους ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία ώστε να καταγραφούν τυχόν παραβάσεις και να διευθετηθούν ζητήματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλιώς θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες και θα τεθούν όλοι οι ιθύνοντες προ των ευθυνών τους».