Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το ντοκιμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» σε εκδήλωση της "Εκκίνησης"

Γιώργος Αυγερόπουλος
24 Μαρτίου 2023 / 10:39

Αποκαλυπτική η συζήτηση με τον δημιουργό Γιώργο Αυγερόπουλο για τον μυστικό πόλεμο του νερού στη Ευρώπη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ντοκιμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» του Γιώργου Αυγερόπουλου προβλήθηκε την Τετάρτη 22/03/2023 σε εκδήλωση της "Εκκίνησης" στο Εργατικό Κέντρο. Γυρισμένο σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,το 2017, σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, εξετάζει και χαρτογραφεί τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με το νερό, το πιο βασικό στοιχείο για την επιβίωση όλων μας.

Με πλούσιο ρεπορτάζ και συνεντεύξεις θεσμικών παραγόντων, στελεχών ιδιωτικών εταιριών και αγωνιστών των κινημάτων για δημόσιο νερό, παρουσιάζει την τραγική αποτυχία της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία που σήμερα πια έχουν επιστρέψουν το νερό στο δημοτικό έλεγχο, σε πολλές περιπτώσεις με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.



Η "Εκκίνηση" σε σχετική της ανακοίνωση τονίζει «Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση, δηλώνοντας με την παρουσία του την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς η παρέμβαση του δημιουργού Γιώργου Αυγερόπουλου, ο οποίος για πάνω από μία ώρα ανέλυσε πτυχές του ντοκιμαντέρ και απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν πλούσιος και αφορούσε τόσο τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Έντονος προβληματισμός υπήρξε για την κατάσταση του νερού στην Κέρκυρα, με σημεία αιχμής τα φράγματα που προχωρούν ως ΣΔΙΤ, τους εργολάβους που διαχειρίζονται κρίσιμες λειτουργίες της ΔΙΑΔΕΥΑΚ όπως τους βιολογικούς και την μέτρηση των υδρομέτρων, καθώς και το ότι συνεχίζει εν έτει 2023 το νερό να μην είναι πόσιμο.

Η κορύφωση της συζήτησης αφορούσε τους τρόπους προάσπισης του νερού, τόσο με ομάδες ενεργών πολιτών όπως έδειξαν ευρωπαϊκά παραδείγματα (Δουβλίνο), μέχρι και το δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.

Τέλος πρέπει να ευχαριστήσουμε τον συντονιστή της συζήτησης δημοσιογράφο  Γιάννη Ανδριώτη ο οποίος με την παρουσία του συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στα τεχνικά ζητήματα όσο και για την συνολική διαχείριση της εκδήλωσης».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ