Παρασκευή 20.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου για το «Χαμόγελο» Κέρκυρας: «Δίνουμε λύσεις, όχι παρατάσεις»

Δόμνα Μιχαηλίδου
17 Μαρτίου 2023 / 13:23

«Το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μια δομή, η οποία έχει αποθεματικά εκατομμυρίων»

ΑΘΗΝΑ. Παράταση γιοκ και τα λεφτά τάχει να τα βάλει το Χαμόγελο του παιδιού! Έτσι συμπυκνώνεται η απάντηση της υφ. Εργασίας στην ερώτηση του Αυλωνίτη, την Τετάρτη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το θέμα της εστίας του Χαμόγελου στους Μαγουλάδες, ζητώντας παράταση του χρόνου για την αποκατάσταση και την χρηματοδότησή της.

Γιατί νέες προδιαγραφές

Στον Κερκυραίο βουλευτή απάντησε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, «... δεν θα μπούμε σε μία λογική παρατάσεως πριν καν ξεκινήσει να λειτουργεί η υπουργική μας απόφαση».

Μιλώντας για τις νέες προδιαγραφές «... Ήλθαμε τριάντα χρόνια μετά (σ.σ. από τη νομοθεσία του 1995) να φέρουμε αυτούς τους απολύτως αναγκαίους κανόνες, όχι μόνοι μας, ούτε από το κεφάλι μας, αλλά σε διαβούλευση με τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Βοηθό Συνηγόρου του Παιδιού, τη Unicef, τους φορείς παιδικής προστασίας, την ΕΣΑΜΕΑ, έτσι ώστε να κάνουμε κανόνες οι οποίοι δίνουν τη λύση για το minimum, για το ελάχιστο πραγματικά. Δύο τετραγωνικά ανά νήπιο δεν είναι κάτι το πολύ. Πέντε τετραγωνικά ανά έφηβο που χρειάζεται τον χώρο του, δεν είναι μια υπερβολή. Είκοσι τετραγωνικά για μια δομή που φιλοξενεί είκοσι παιδιά, όταν η μέση κουζίνα μιας οικογένειας με δύο παιδιά είναι οκτώ με εννιά τετραγωνικά σύμφωνα με το ΤΕΕ, δεν είναι κάποια υπερβολή.

Οπότε, τι ζητήσαμε; Ζητήσαμε σε όλες τις δομές να δουν τι μπορούν να κάνουν σε έναν χρόνο, για να προσαρμοστούν σε αυτό. Και όπως και εσείς είπατε πολύ καθαρά από την πλευρά αυτής της δομής, υπήρχε απ’ ό,τι καταλαβαίνω και εγώ μια άρνηση προ Χριστουγέννων ότι εμείς κλείνουμε».

Έχει λεφτά το Χαμόγελο, θέληση έχει;

Για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής στις νέες προδιαγραφές, «... Μου είπατε ότι υπάρχει μία έκθεση του ΤΕΕ και χαίρομαι γιατί δεν τη γνώριζα αυτήν. Τί χρειάζεται; Τα χρήματα τα έχει η δομή; Μια δομή με τέτοιο αποθεματικό εκατομμυρίων είναι ότι για ζήτημα 70.000-80.000 ευρώ, μπορεί να τα βρει τα χρήματα. Εγώ καταλαβαίνω ότι τα έχει ήδη τα χρήματα στο υπερπολλαπλάσιο. Αν πάλι έλθει και μας αιτιολογήσει ότι εμείς μπορεί να έχουμε αποθεματικό εκατομμυρίων αλλά δεν μπορούμε να βρούμε 70.000-80.000 ευρώ, να δούμε πως μπορεί να υποστηρίξει το Υπουργείο».

Η αποϊδρυματοποίηση

Η υφ. Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου είπε για την τύχη των τροφίμων παιδιών, «... Μόλις πριν από μία εβδομάδα βγάλαμε το πρόγραμμα με την υπουργική απόφαση και τη χρηματοδότηση, ακόμα και για μια πλούσια αν θέλετε δομή, για τη στέγη ημιαυτόνομης διαβίωσης. Το κράτος χρηματοδοτεί διαμερίσματα και για το κτιριολογικό τους αλλά και για τη στελέχωσή τους για παιδιά από δεκαπέντε ετών και πάνω. Από τα δεκατέσσερα παιδιά αυτής της δομής από δεκαπέντε ετών και πάνω είναι τα επτά. Οπότε, τα επτά θέλουμε να πάνε σε στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης στην Κέρκυρα κοντά στο σχολείο τους, κοντά στους φίλους τους, εντός αστικού ιστού».

«...Για τα υπόλοιπα επτά παιδιά, αυτό που ελπίζουμε είναι να βρεθεί μια άλλη λύση. Θέλετε να είναι οι 70.000-80.000 ευρώ ώστε να προσαρμοστεί η συγκεκριμένη ή κάποια άλλη δομή, στην οποία με το αποθεματικό που έχει το Χαμόγελο, να μπορούν να μεταφερθούν εκεί τα παιδιά;».

Το μοντέλο αλλάζει υποχρεωτικά

«... Το μέλλον της αποϊδρυματοποίησης δεν είναι ότι όλα τα ιδρύματα θα κλείσουν, είναι ότι θα μετατραπούν σε δομές ενίσχυσης της ευάλωτης οικογένειας. Ξέρουμε ποιες είναι οι ευάλωτες οικογένειες. Και κεντρικά και τοπικά ξέρουμε ποιες είναι οι ευάλωτες οικογένειες. Οπότε, ας καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε πώς θα γίνουν όλα αυτά. Μας μένουν δύο μήνες ακόμα.

Εάν  ξεκινήσουν τα κτιριολογικά –έχετε εκεί τη μελέτη- και δοθούν από τη δομή, η οποία έχει τέτοιο αποθεματικό, αυτές οι  60.000, ώστε να προσαρμοστούν, νομίζω θα είμαστε όλοι καλύτερα, πρωτίστως τα παιδιά και μετά όλοι μαζί σαν κοινωνία, που βάζουμε κανόνες εκεί που χρειάζονται και μαθαίνουμε πλέον να τους ακολουθούμε»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ