Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοπρατήθηκε το έργο για την αποκατάσταση του δημοτικού παρόχθιου δρόμου στο ποτάμι της Μεσογγής

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
14 Μαρτίου 2023 / 09:50

Κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν οριστικές λύσεις με έργα υποδομής για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του ποταμιού της Μεσογγής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προκηρύχθηκε ο ανοιχτός διαγωνισμός από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την ολοκλήρωση του έργου και στο υπόλοιπο τμήμα του δημοτικού παρόχθιου δρόμου στο ποτάμι της Μεσογγής με τοιχία αντιστήριξης και έργα οδοποιίας.

Σχεδόν 17 μήνες μετά την καταστροφική θεομηνία της 14ης Οκτωβρίου 2021 κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξης της τουριστικής σεζόν, το έργο που υπολείπονταν και το οποίο ζητούσαν άμεσα να εκτελεστεί κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής επιτέλους δημοπρατήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική παρέμβαση που έγινε καιρό πριν, αφορούσε μόνο το τμήμα στην εκβολή του ποταμού, με το υπόλοιπο τμήμα να είναι σε αναμονή, καθώς οι συνήθεις ρυθμοί του δημοσίου δεν διευκόλυναν την δημοπράτηση του πολυαναμενόμενου έργου μέχρι πρόσφατα.

Μετά από πολύμηνες διαδικασίες η μελέτη κρίθηκε ώριμη, τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή, και χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΙΝ η προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Επείγουσα αντιστήριξη πρανών ποταμού και γέφυρας Μεσογγής από την πλημμύρα της 14ης Οκτωβρίου 2021».
 
Σε 12 μήνες
 
Το έργο με συνολική προθεσμία εκτέλεσης τους 12 μήνες, είναι προϋπολογισμού 400.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από εξασφαλισμένους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω ΠΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι την Παρασκευή  31 Μαρτίου, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Απριλίου στις 10 το πρωί.
 
Αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με την μελέτη, αντικείμενο του έργου είναι αποκλειστικά οι αποκαταστάσεις και  συγκεκριμένα, οι άρσεις καταπτώσεων, αντιστήριξη πρανών, ανακατασκευή υφισταμένων τεχνικών έργων που αστόχησαν, απομάκρυνση φερτών από την κοίτη, καθαρισμούς και προστασία πρανών με φάτνες.

Το συνολικό μήκος της παρέμβασης ανέρχεται σε 239 μ. και πραγματοποιείται μέχρι και σε απόσταση 731μ. από την εκβολή του ποταμιού στο ύψος της γέφυρας.

Ειδικότερα, οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν, είναι: Καθαρισμός της κοίτης από φερτά, επαναδιαμόρφωση πρανών στην αρχική τους κατάσταση και κλίση, καθαρισμός και όπου αυτό δεν είναι εφικτό επανακατασκευή όλου του συμβάλλοντος δικτύου αποχέτευσης ομβρίων (τάφροι, σωληνωτοί αγωγοί). Συνολικά πρόκειται για 7 συμβολές και το μέσο βάθος παρέμβασης ανέρχεται σε 10μ. από τη συμβολή με το ποτάμι.

Επιπλέον προβλέπεται η επισκευή, υποστήριξη του τμήματος υφισταμένου τοιχίου (συμπεριλαμβανομένων και των πασσάλων θεμελίωσης του σε βάθος περίπου 10 μ. κάτω από τον πυθμένα του ποταμιού) διαμόρφωσης του πρανούς της κοίτης, προς νότο για μήκος 171μ.με έναρξη παρέμβασης σε απόσταση 480μ. από την εκβολή του ποταμιού και επαναδιαμόρφωση των πρανών, στο ύψος της γέφυρας Μεσογγής στα ανάντι και κατάντι της γέφυρας.
 
 
Οριστικές λύσεις

Στο μεταξύ όμως κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν οριστικές λύσεις με αντιπλημμυρικά έργα, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του ποταμιού της Μεσογγής, καθώς η νότια Κέρκυρα και δη οι περιοχές της Μεσογγής και τα Μωραΐτικα πλημμυρίζουν με την πρώτη έντονη βροχόπτωση τον τελευταίο καιρό.

Προμελέτη για τη λεκάνη απορροής

Προμελέτη για τη λεκάνη απορροής από το Πεντάτι έως τη Μεσογγή έχει ξεκινήσει η ΠΙΝ και αναμένεται να ακολουθήσει η προκήρυξη σύνταξης της σχετικής μελέτης που θα δείξει που φτάνουν οι γραμμές πλημμύρας και τα διευθετικά έργα (τοιχία, εκβαθύνσεις κ.α.) που πρέπει να γίνουν για να μην πλημμυρίζει το υφιστάμενο ποτάμι.
 
Κάτοικοι και επαγγελματίες στο μεταξύ τηρούν στάση αναμονής, χωρίς να αποκλείουν και νέες κινητοποιήσεις.Υπενθυμίζεται ότι σε μια πρώτη διαμαρτυρία προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα στη γέφυρα της Μεσογγής, ζητώντας την αποκατάσταση των ζημιών της 14ης Οκτωβρίου 2021 στο τμήμα του δημοτικού παρόχθιου δρόμου που υπολείπεται όπως και αντιπλημμυρικά έργα για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

Ειδικότερα οι προτεραιότητες που θέτουν αφορούν την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την λεκάνη απορροής, τον καθαρισμό του ποταμιού-ρέματος από τη Μεσογγή έως το Πεντάτι, την εκτέλεση παρόχθιων έργων ,όπου απαιτούνται, τον καθαρισμό γεφυριών αλλά και όλων των μικρότερων χειμάρρων που γίνονται αιτία πλημμυρών αλλά και την αποκατάσταση των παρόχθιων δρόμων.

 
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τίποτα. Σε λίγο θα ξεκινήσει και η τουριστική σεζόν και η αποκατάσταση των ζημιών του Μπάλλου στο ποτάμι της Μεσογγής δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε στην «Ε» το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεσογγής και εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος στη ΔΕ Χλωμοτιανών Δημήτρης Αυλιανός.

Όπως είπε, έχουν ζητήσει συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με τον βουλευτή της ΝΔ Κέρκυρας Στ.Γκίκα και τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κ. Ζορμπά,προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία σύνταξης της μελέτης που αφορά τη λεκάνη απορροής, όπως και για την υλοποίηση απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων στη περιοχή. 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ