Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο… περίμενε ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων του Δήμου Κ. Κέρκυρας

Προσεισμικός έλεγχος
10 Μαρτίου 2023 / 09:42

Τη συνδρομή του ΤΕΕ Κέρκυρας ζήτησε η Μ. Υδραίου μέχρι να ενταχθεί η πρόταση του Δήμου στο «Αντώνης Τρίτσης». Αναζητείται η νομική φόρμουλα της συνεργασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στους συνήθεις γραφειοκρατικούς ρυθμούς του δημοσίου «σκόνταψε» το ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων υποδομών του Δήμου Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων που αφορά όλα τα σχολεία ευθύνης του.

Αν και η Δημοτική Αρχή Υδραίου κατέθεσε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021 πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, προϋπολογισμού 173.600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%), ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές για την ένταξή του.

Ανάλογες προτάσεις στην πρόσκληση Α11 με τίτλο «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)» κατατέθηκαν και από όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας, καθώς ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος για την ανθεκτικότητα των δημοσίων κτηρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία, είναι πλέον υποχρεωτικός.

Ωστόσο ο όγκος των φακέλων που έχουν κατατεθεί σε σχέση με τον αριθμό των Επιτροπών Αξιολόγησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι δυσανάλογος, με αποτέλεσμα το αίτημα του Δήμου Κ. Κέρκυρας να παραμένει έκτοτε σε εκκρεμότητα.

Φωνάζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Στο μεταξύ όμως γονείς και εκπαιδευτικοί φωνάζουν για τους προσεισμικούς ελέγχους που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προτάσσοντας το θέμα της θωράκισης των σχολείων με κάθε ευκαιρία. «Από το 2021 όταν είχαμε κατάρρευση του τμήματος των σοβάδων στο 6ο νηπιαγωγείο, η δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί ότι θα ενέτασσε άμεσα τον προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων στο «Αντώνης Τρίτσης». Δυο ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, πέρα από την γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία ωστόσο δεν έχει συνοδευθεί προφανώς από την κατάλληλη πολιτική πίεση της τοπικής αυτοδιοίκησης προς την κυβέρνηση, ώστε να είχαμε οριστική λύση του προβλήματος», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης.

Πρόσθεσε δε ότι χρειάζονται άμεσες λύσεις, καθώς οι σχολικές υποδομές του Δήμου είναι πεπαλαιωμένες κατά γενική ομολογία και ελλιπώς συντηρημένες, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες για προβλήματα στατικότητας σε σχολικές μονάδες, όπως για παράδειγμα στο Δημοτικό Παλιάς Πόλης και στα ΕΠΑΛ στο Μαντούκι.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παλιάς Πόλης Χρήστος Άνθης, αυτή τη στιγμή το κτίριο έχει υποστεί καθίζηση. «Διαπιστώνεται στο ισόγειο με τον 1ο όροφο. Έφτιαξε ο Δήμος δυο σοφάδες και έληξε η ιστορία», ανέφερε ο ίδιος.

Υδραίου προς ΤΕΕ Κέρκυρας

Την 1η Μαρτίου η Δήμαρχος Μ. Υδραίου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Κέρκυρας Γιάννη Μεταλληνό, ζήτησε τη συνδρομή του Φορέα, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, προκειμένου να διενεργήσει πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για την αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας στα σχολικά κτίρια του δήμου μέχρι την οριστική ένταξη – χρηματοδότηση του έργου από την πολιτεία.

Στην επιστολή επισήμανε, ότι ο Δήμος εδώ και ενάμιση χρόνο έχει υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης στο «Αντώνης Τρίτσης», η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί και γι’αυτό ζητά από το ΤΕΕ να εξετάσει τη δυνατότητα σύστασης ομάδας εργασίας για το σκοπό αυτό. Για την ενέργειά του αυτή ο Δήμος έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο, υπενθυμίζοντας την εκκρεμότητα που υπάρχει από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αναζητείται η νομική φόρμουλα

Το θέμα συζητήθηκε προ ημερών στην συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του τοπικού ΤΕΕ. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Γιάννης Μεταλληνός, το Τμήμα της Κέρκυρας είναι πάντα διαθέσιμο να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, ωστόσο αναζητείται η νομική φόρμουλα, ώστε να είναι σύννομη η συνεργασία (π.χ προγραμματική σύμβαση). Όπως ανέφερε, όλες οι υποδομές (όχι μόνο τα σχολεία) προ του 1995 είναι παλαιές και εμφανίζουν μειωμένη αντοχή σχεδιασμού, σε σχέση με τον νεότερο κανονισμό και γι’ αυτό καλό θα ήταν να ελεγχθούν κι αν χρειαστεί να ενισχυθούν.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ