Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Αυξήσεις στα τέλη επιβατών και προσγείωσης μεγάλων αεροσκαφών

Fraport
06 Μαρτίου 2023 / 18:00

Από 1η Απριλίου σε ισχύ οι νέες χρεώσεις που επιβάλλει η Fraport

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυξάνονται από 1η Απριλίου τα τέλη προσγείωσης για τα μεγάλα αεροσκάφη και τους επιβάτες στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας». Οι ταξιδιώτες από την Κέρκυρα θα επιβαρύνονται με ένα ευρώ επιπλέον, μετά τις αναπροσαρμογές στις χρεώσεις που προέβη η Fraport.

Οι ανατιμήσεις προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη το 2015, μεταξύ της διαχειρίστριας εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένης και της Κέρκυρας. Η διαμόρφωσή τους γίνεται με την έγκριση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), του κρατικού δηλαδή, εποπτικού φορέα των αεροδρομίων.

Τα νέα τέλη

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, τα τέλη προσγείωσης στα μεγάλα αεροσκάφη άνω των 10 τόνων, διαμορφώνονται από 6,26 ευρώ τον τόνο σε 8,70 ευρώ. Ενδεικτικά, ένα Airbus 320 θα πληρώνει περίπου 200 ευρώ περισσότερα, καθώς από 490 ευρώ που κατέβαλλε έως σήμερα θα χρεώνεται από 1η Απριλίου με 680 ευρώ συνολικά.

Ωστόσο άγνωστο για την ώρα παραμένει αν το κόστος αυτό μετακυλυστεί στον επιβάτη, καθώς εξαρτάται από την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να φέρουν τα έξοδα σε μια ισορροπία.

Σημειώνεται ότι τα τέλη προσγείωσης αυτής της κατηγορίας αναπροσαρμόστηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας πριν από έναν χρόνο και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου του 2022.

Στα 16 ευρώ

Επιπλέον ακριβότερο κατά ένα ευρώ θα στοιχίζει από 1η Απριλίου το εισιτήριο όσων επιβατών ταξιδεύουν από την Κέρκυρα προς κάποιο προορισμό είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού.

Σήμερα τα τέλη επιβατών διαμορφώνονται στα 15 ευρώ, ωστόσο το αντίτιμο μετά τις νέες χρεώσεις θα διαμορφωθεί στα 16 ευρώ. Μείωση των τελών ασφαλείας Στον αντίποδα, τα τέλη ασφαλείας μειώνονται από 1η Μαΐου κατά 0,40 λεπτά και διαμορφώνονται στα 2,60 ευρώ από 3 ευρώ που καθορίστηκαν την 1η Νοεμβρίου του 2021, ενώ παλιότερα δεν ξεπερνούσαν το 1,5 ευρώ. Τα έσοδα αυτά αξιοποιούνται για τις ανάγκες εξοπλισμού και security.

Αντίστοιχες προσαρμογές στις χρεώσεις των αεροναυτικών τελών και των τελών ασφαλείας με μικρές αποκλίσεις και ανάλογα με το μέγεθος του αεροδρομίου έγιναν και σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Ρούσσος. Οι ανατιμήσεις ισχύουν μέχρι την επόμενη αναπροσαρμογή που θα προβεί η Fraport, ως διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ισχύει μέχρι το 2057 με τη δυνατότητα 10 επιπλέον ετών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ