Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοιχτή ξανά η γέφυρα του Ποταμού

Γέφυρα Ποταμού
03 Μαρτίου 2023 / 16:36

Θα κλείσει και πάλι μετά το Πάσχα, όπου θα ακολουθήσει η β’ φάση του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην κυκλοφορία δόθηκε και πάλι η γέφυρα του Ποταμού, καθώς ολοκληρώθηκε η α’ φάση των εργασιών με τσιμεντοενέσεις στον φορέα της για την σταθεροποίησή της.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν στις 9 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο εργολάβος για ένα μήνα. Η γέφυρα από χθες είναι και πάλι ανοιχτή για τη διέλευση οχημάτων ίδιου βάρους και όχι μεγαλύτερου φορτίου. Η κυκλοφορία τις τρεις αυτές περίπου εβδομάδες που διήρκησαν οι εργασίες, γίνονταν από εναλλακτικές διαδρομές του δημοτικού οδικού δικτύου με μια μικρή ταλαιπωρία των οδηγών.

Ακολουθεί η β’ φάση

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά το Πάσχα θα ξαναγίνουν ειδικές μετρήσεις από τον μελετητή, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες της β’ φάσης του έργου. Όπως έχει δηλώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, στο στάδιο αυτό θα γίνουν βαθιές πασαλομπήξεις ακριβώς πάνω από τη γέφυρα, αλλάζοντας τον αρχικό τρόπο επέμβασης που θα γινόταν πάνω στην κοίτη του ποταμού.

Η γ’ φάση

Η τρίτη φάση προβλέπει το υδραυλικό έργο, το bypass του δρόμου από ανάντη προς τα κατάντη, ώστε σε περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού να μην περιορίζει το νερό η γέφυρα και ταυτόχρονα η ανάπλαση της περιοχής που έχει επιβάλλει η αρχαιολογία ώστε να μπορέσει να εξωραϊστεί ο χώρος. Υπενθυμίζεται ότι μετά το καταστροφικό χτύπημα του «Μπάλλου» στην Κέρκυρα, στις 14 Οκτωβρίου 2021, η γέφυρα δε θεωρούνταν ασφαλής για πεζούς και οχήματα και θεωρητικά είχε κλείσει.

Ωστόσο ελλείψει αστυνόμευσης, το μέτρο πρακτικά δεν εφαρμόστηκε και η διέλευση ΙΧ και κατοίκων γίνονταν κανονικά έως σήμερα. Στόχος είναι μετά τις παρεμβάσεις να παραδοθεί μια ασφαλής γέφυρα για όλους, ενώ όπως έχει δηλώσει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, θα εξεταστεί αν μπορεί να δημιουργηθεί και μια σύγχρονη γέφυρα πλέον της υφιστάμενης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ