Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα σχέδια για το μεγαλεπίβολο project αλά Ντουμπάι

ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ
10 Φεβρουαρίου 2023 / 09:15

Από τις 23 Φεβρουαρίου – 24 Μαρτίου η διαβούλευση. Τι προβλέπεται να γίνει σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκινάει η διαβούλευση για το πρότυπο σύγχρονο πιλοτικό έργο… αλά Ντουμπάι στην περιοχή Καλυβιώτη της Νότιας Κέρκυρας που αφορά στην ουσία σε ένα πλωτό νησί σε απόσταση από την ακτή, με μαρίνα και πολυτελείς βίλες που θα έχουν δικό τους χώρο ελιμμενισμού για σκάφη.
 
Η διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο «Νέα πρωτότυπη Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών Αναψυχής στον κόλπο Πετριτή – Καλυβιώτη – Αλυκές της Νότιας Κέρκυρας», θα διαρκέσει ένα μήνα  και συγκεκριμένα από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου.
Ήδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει διαβιβαστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για δημοσιοποίηση, διαβούλευση και γνωμοδότηση του φακέλου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, ώστε η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί και να εκφράσει τις απόψεις της, όπως επίσης και τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως και τα Τοπικά Συμβούλια να καταθέσουν τις απόψεις τους.
 
Σύμφωνα με το φάκελο χωροθέτησης της νέας μαρίνας, το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 273.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).


Η ακτή Καλυβιώτη όπως είναι σήμερα
 
Το έργο
 
Η νέα μαρίνα στον Καλυβιώτη Λευκίμμης Κέρκυρας προβλέπεται να χωροθετηθεί σε απόσταση περίπου 280 μέτρων από την ακτογραμμή, επί νέας χερσαίας ζώνης που θα διαμορφωθεί με επίχωση τμήματος του θαλασσίου χώρου. Η πρόσβαση στη μαρίνα θα πραγματοποιείται μέσω γέφυρας πλάτους 8 μέτρων, που θα συνδέεται με τον υφιστάμενο δημοτικό δρόμο που καταλήγει στην παραλία.

Η δυναμικότητά της ανέρχεται σε 105 σκάφη με μέγιστο μήκος τα 80 μέτρα. Επιπλέον προβλέπεται ειδική θέση ελλιμενισμού σε κατάλληλα διαμορφωμένη νηοδόχο, για την εξυπηρέτηση της ιστορικής θαλαμηγού του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O’», μήκους περίπου 100 μέτρων. Οι επιφάνειες της χερσαίας ζώνης και θαλάσσιας ζώνης ανέρχονται σε 79.174,41 m2 και 370.569,00 m2 αντίστοιχα.
 
Επιπλέον προβλέπονται να αναπτυχθούν σε αυτήν καταστήματα-υπηρεσίες, χώροι στάθμευσης, υπαίθριοι χώροι αναψυχής και εκδηλώσεων, χώροι περιοδικών εκθέσεων και κτίρια διαμονής.
 
Βάσει της μελέτης 458 σελίδων, η χωροθέτηση της μαρίνας σε έργο αποσπασμένο από την ακτή, επελέγη λαμβάνοντας υπόψη την ήπια μορφολογία του κόλπου (αμμώδης ακτή με ήπιας κλίσης πυθμένα), με σκοπό τη μείωση των απαιτούμενων βυθοκορήσεων και την κατά το δυνατόν μείωση των όποιων ακτομηχανικών επιπτώσεων, διατηρώντας τις υφιστάμενες χρήσεις και δραστηριότητες στην παράκτια ζώνη και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας.
 
Η ακτή Καλυβιώτη όπως θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το νέο project

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
 
Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις το έργο δεν έχει αρνητική επίδραση για το περβάλλον, καθώς δεν εντάσσεται σε καμία ζώνη του δικτύου Natura 2000, και απέχει σημαντικές αποστάσεις από αυτές.
 
Τα λιμενικά έργα
 
Με τη γενική διάταξη των προτεινόμενων έργων η μαρίνα θα διαθέτει πεταλοειδές σχήμα με λιμενολεκάνη, έκτασης περίπου 115 στρεμμάτων.
 
Ειδικότερα η διάταξη της μαρίνας διαμορφώνεται από τα ακόλουθα επιμέρους λιμενικά έργα:
1. Γεφύρωμα πρόσβασης μήκους περίπου 415 m, και θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στη μαρίνα από την ακτή και τη σύνδεσή της με τον υφιστάμενο δημοτικό δρόμο
2. Μώλος ελλιμενισμού μήκους περίπου 440 m, όπου προβλέπεται η τοποθέτηση πλωτών διαβαθρών για την εξυπηρέτηση συνολικά 35 σκαφών αναψυχής
 
3. Προστατευτική νησίδα συνολικού μήκους περίπου 1.200 m, στην οποία προβλέπεται η διαμόρφωση της νηοδόχου για τη θαλαμηγό «Christina O’», ενώ θα εξυπηρετούνται συνολικά 70 σκάφη.
 
4.Κεντρικός προβλήτας με νησίδα και νηοδόχος της θαλαμηγού «Christina O’»
5.Πλωτές διαβάθρες κατάλληλου μήκους, για την πλαγιοδέτηση των σκαφών στις θέσεις ελλιμενισμού.
 
Συγκαλεί δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Λέσσης
 
Όπως τόνισε χθες στην ΕΡΑ Κέρκυρας, ο δήμαρχος Κώστας Λέσσης για να υποστηριχθεί μια επένδυση απαιτείται πρωτίστως να υπάρχει η κοινωνική συναίνεση. Πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο  διάστημα αναμένεται να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας, προκειμένου να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί επί της επίμαχης τουριστικής επένδυσης.

«Προβληματίζομαι και το αντιμετωπίζω με ώριμο και σωστό τρόπο. Θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και αν χρειαστεί θα γίνει και λαϊκή συνέλευση γιατί και οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για την επένδυση που απαιτεί την κοινωνική συναίνεση», ανέφερε ο ίδιος.
 
Ο σχεδιασμός έχει ήδη λάβει την έγκριση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού για την χωροθέτησή της στην περιοχή Καλυβιώτη και το έργο που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα, θα γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί ήδη από ομάδα εταιρειών που θα το «τρέξει» για 30 χρόνια και εν συνεχεία θα αποδοθεί και πάλι στο δημόσιο.
 
Ανταποδοτικά έργα

Η επένδυση όπως έχει γίνει γνωστό θα έχει σημαντικά ανταποδοτικά έργα για την νότια Κέρκυρα, καθώς προβλέπονται νέα λιμάνια στον Πετριτή, στον Καλυβιώτη και στις Αλυκές όπως και ανάπλαση όλης της παραλίας Καλυβιώτη.

Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Λέσσης ζητούμενο είναι ποιος θα έχει τη διαχείριση των λιμανιών, ο Δήμος ή ο ΟΛΚΕ. Όπως τόνισε πάντως οι παράγοντες που θα τεθούν υπόψιν για την συγκεκριμένη επένδυση αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή όπως και η κοινωνική συναίνεση.
 
Σημειώνεται ότι το έργο το διεκδικούν και άλλες περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ