Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στην Αλβανία

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
07 Φεβρουαρίου 2023 / 18:17
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα νέο Διεθνές Αεροδρόμιο βρίσκεται υπό κατασκευή στην γειτονική Αλβανία, το τρίτο μετά από αυτό των Τιράνων και του Kukes, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την πόλη του Αυλώνα.

Θα καταλαμβάνει μια έκταση τετρακοσίων στρεμμάτων, όπως αναφέρει και η μία εκ των τριών κατασκευαστικών στον επίσημο ιστότοπό της. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι περίπου το ¼ από το «Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Ωστόσο η κατασκευή ενός ακόμα διεθνούς αεροδρομίου σε μια μικρή χώρα όπως η Αλβανία, προκαλεί ενδιαφέρον: Πρώτον, το μέρος που γίνεται. Δεύτερον, το πότε γίνεται. Τρίτον το ποιος το κάνει. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Γιατί να φτιαχτεί ένα Διεθνές Αεροδρόμιο στον Αυλώνα;

Ο Αυλώνας (αλβανικά: Vlorë Βλόρε) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας, μετά το Δυρράχιο, με πληθυσμό 80.000 κατοίκων. Είναι η πόλη, όπου κηρύχθηκε η Αλβανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 28 Νοεμβρίου 1912 και ήταν για ένα μικρό διάστημα πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Το αεροδρόμιο, του οποίου η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024, θα περιλαμβάνει δύο διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης συνολικού μήκους δύο μιλίων χώρους εμπορικής εκμετάλλευσης, συντήρησης και αερολέσχη, σύμφωνα και πάλι με τον ιστότοπο της κατασκευαστικής. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση περισσότερων τουριστών στο νότιο τμήμα της χώρας. 

Η κατασκευή απειλεί προστατευόμενες περιοχές όπως η λίμνη Vjose- Narta, η οποία είναι σταθμός για πάνω από 200 είδη πτηνών και ως εκ τούτου προκαλεί αντιδράσεις από οικολογικές Οργανώσεις.

H Iαλίδα ευρωβουλευτής Ελεονόρα Έβι, με ερώτηση της έφερε το θέμα στην Κομισιόν στο τέλος του Δεκεμβρίου (2022):

«Η τοποθεσία είναι μια σημαντική περιοχή υγροτόπων, ταξινομημένη ως Σημαντική Περιοχή Πτηνών (ΣΠΠ) και Βασική Περιοχή Βιοποικιλότητας, και προτείνεται ως τοποθεσία N2000 (έργο Φυσικό). Περιλαμβάνει 11 διαφορετικούς οικοτόπους, 8 είδη ερπετών και αμφιβίων, 10 είδη θηλαστικών και 8 είδη ψαριών που καλύπτονται από την Οδηγία για τους οικοτόπους.

Ποια μέτρα θα λάβει η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει το σχέδιο κατασκευής αυτού του αεροδρομίου στην προστατευόμενη περιοχή Vjosa-Narta;

Πώς θα συμβάλει στην ευθυγράμμιση της αλβανικής νομοθεσίας με την Οδηγία για τους οικοτόπους και τη Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους στο πλαίσιο της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ»;

Πότε γίνεται;

Το αεροδρόμιο γίνεται σε μία περίοδο όπου ο αγωγός TAP χρησιμοποιεί την Αλβανία ως ενδιάμεσο σταθμό για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη από μια τοποθεσία 17 χλμ βορειοδυτικά από το Φίερι (tap-ag.com) και μπορεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της γειτονικής χώρας στην γεωπολιτική σκακιέρα αν λάβουμε υπόψιν και τις ανακατατάξεις στις ενεργειακές διαδρομές και πρακτικές που θα φέρει (και φέρνει ήδη) η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ποιος το κάνει;

Το έργο έχει αναλάβει η ελβετική Mabetex, σε κοινοπραξία με δύο εταιρίες από την Τουρκία και το Κόσοβο, η οποία ανήκει στον Behgjet Pacolli, που είχε χρηματίσει  σε σημαντικές θέσεις σε κυβερνήσεις του Κοσόβου από το 2011 μέχρι και το 2019. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σήμερα σε έργα υποδομής στην Τουρκία, το Καζακστάν και την Ρωσία. Το έργο θα κοστίσει 125 εκ. $ και η εταιρία θα το διαχειρίζεται για 35 χρόνια.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.