Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

11 μήνες απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου της Μαρίνας στην Σπηλιά

ΜΑΡΙΝΑ
27 Ιανουαρίου 2023 / 09:16

Ξεκίνησαν με σημαντική καθυστέρηση μηνών τα λιμενικά και χερσαία έργα όχι όμως και το αντιπλημμυρικό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος, που δεν κινούνταν φύλλο, επιχειρείται να ανακτηθεί τώρα, όσον αφορά το έργο του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών στη Σπηλιά, το οποίο έχει αυστηρό ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Αν και η σύμβαση του έργου είχε υπογραφεί στις 14-02-2022, ξεκίνησε ουσιαστικά να εκτελείται μόλις πριν από λίγο καιρό.  Αρχές καλοκαιριού είχαν πραγματοποιηθεί μόνο οι καθαρισμοί εντός των καταστημάτων και οι αποξηλώσεις και καθαιρέσεις στεγάστρων, επιχρισμάτων , ωστόσο κατά γενική παραδοχή από τους διοικούντες την ΠΙΝ  υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη των κύριων εργασιών όσον αφορά τα χερσαία και τα λιμενικά έργα.

Δεν έλειψαν μάλιστα από πλευράς Περιφέρειας προς τον εργολάβο, προφορικές και έγγραφες εκκλήσεις για την έναρξη των εργασιών, υπενθυμίζοντάς του την συμβατική του υποχρέωση για το χρόνο ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου μέχρι τις 31-12-2023, διαφορετικά θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή με επιβάρυνση του κόστους του έργου στο σύνολό του.
 
Εργασίες εκβάθυνσης

Αυτοψία πραγματοποίησε πρόσφατα στο χώρο, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά και Υποδομών Μανώλη Ορφανουδάκη, όπου και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.

Όπως τόνισε στην «Ε» η κ. Κράτσα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκβάθυνσης, ώστε αμέσως μετά να μπορέσει να εκτελεστεί το έργο για την προέκταση του λιμενοβραχίονα, ενώ θα ξεκινήσουν και οι επισκευαστικές εργασίες ενίσχυσης των κτιρίων, τα οποία υποστηρίζουν την οδό Δονζελότ, (μουράγια). «Αν το έργο είχε ξεκινήσει κάποιους μήνες νωρίτερα, όπως περιμέναμε, τώρα θα βρισκόμασταν σε μια προχωρημένη κατάσταση. Ο εργολάβος άργησε να ξεκινήσει, διότι είχε ένα έργο στην Ηγουμενίτσα και έπρεπε να το τελειώσει για να μπορέσει να φέρει  τα μηχανήματά του εδώ.Ελπίζουμε να καταλάβει και την συμβατική του υποχρέωση και να το επιταχύνει», ανέφερε η ίδια.

Αντιπλημμυρικό έργο

Όσον αφορά το αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο αφορά στην κατασκευή  παντορροϊκού αγωγού που θα διοχετεύει τα όμβρια της Σπηλιάς, βαθιά στη θάλασσα και όχι στη λιμενολεκάνη ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.
 
«Το υποέργο αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και πιέζουμε τον εργολάβο να το ξεκινήσει. Ωστόσο πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. Ο αγωγός θα διατρέχει όλο το χώρο του πάρκινγκ κατά μήκος του και το νερά θα καταλήγουν στη θάλασσα», ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης.

 Με την ολοκλήρωση πάντως του συγκεκριμένου έργου θα δοθεί μια οριστική λύση απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Σπηλιάς σε κάθε έντονη βροχόπτωση.

80 θέσεις
 
Σημειώνεται ότι το έργο για την ολοκλήρωση του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών στη Σπηλιά είναι π/υ 9.700.000 ευρώ και περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες με πρόβλεψη για 80 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ