Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέσσερα νησιά, εκατό χιλιάδες κάτοικοι και ένα διαλυμένο νοσοκομείο

Κέρκυρα 180˚
12 Ιανουαρίου 2023 / 11:06

Η παράταξη «Κέρκυρα 180˚» ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή Κεντρικής Κέρκυρας με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη δημόσια υγεία

Δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας επιδεινώθηκε δραματικά. Μετά από ρεκόρ παραιτήσεων, που έφτασαν τις 17(!), έμειναν υποστελεχωμένες νευραλγικές κλινικές με αποτέλεσμα να εφημερεύουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων σε άλλες κλινικές (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, αλλά και για να συνεχίσει να λειτουργεί το μοναδικό Νοσοκομείο).

Απελπισμένοι πλέον από τις εξελίξεις, εκατοντάδες ενεργοί πολίτες συγκεντρώθηκαν, παρά τη βροχή, για να εκφράσουν την αγωνία τους και να απαιτήσουν τα αυτονόητα: “Το Νοσοκομείο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ζωή μας και δε δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από ένα λειτουργικό και στελεχωμένο (γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό) νοσηλευτικό ίδρυμα.”
 
Από την άλλη η δημοτική αρχή επέλεξε σε ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όσο αυτό της υγείας μας, να παίξει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, χωρίς ουσία, τρέχοντας πίσω από τις δραματικές εξελίξεις αφού συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη “κεκλεισμένων των θυρών” αποκλείοντας τη  δημοσιογραφική κάλυψη, αφού πρώτα έδωσε η ίδια ΚΑΙ ΜΟΝΟ μια σύντομη συνέντευξη τύπου με τις θέσεις τις ΠΡΙΝ καν ξεκινήσει η συζήτηση.

Αναρωτιόμαστε: γιατί επέλεξε να αποκλείσει τα ΜΜΕ από την αίθουσα; Ήθελε να αποφύγει την κριτική για την ολιγωρία της τόσο καιρό; Μήπως τελικά την ενδιέφερε μόνο η δημιουργία εντυπώσεων;
 
Πώς να χαρακτηρίσει κανείς τις κινήσεις αυτές αν όχι “επικοινωνιακό παιχνίδι”;

Γιατί συγκαλείται σύσκεψη ΤΩΡΑ, δύο μήνες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έχει προκληθεί κοινωνική κατακραυγή και αφού έχει ΗΔΗ αποφασιστεί η αντικατάσταση του διοικητή κ. Ρουμπάτη; Αν είχε αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα το ζήτημα από τον Νοέμβρη σήμερα θα μετρούσαμε τουλάχιστον δέκα ιατρούς παραπάνω στο Νοσοκομείο.
 
Γιατί η Δήμαρχος έδειξε ανοχή και συγκάλυψε τις ευθύνες ενός διοικητή που ευθύνεται για 17 (!) παραιτήσεις ιατρών και την δημιουργία εξαιρετικά κακού εργασιακού κλίματος στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας; Αφού μάλιστα η ίδια διέσπασε μεθοδευμένα το ενιαίο ψήφισμα του ΔΣ κατεβάζοντας παράτυπα ένα δικό της ψήφισμα με την υποστήριξη του Προέδρου κ. Μεταλληνού θέτοντας σε ψηφοφορία παράτυπα ένα ψήφισμα που δεν είχε συζητηθεί ποτέ (!) μόνο και μόνο για να καλύψει τον κ. Ρουμπάτη επαναδιατυπώνοντας το κοινά αποδεκτό ψήφισμα ΜΟΝΟ με την απαλοιφή του ονοματος του διοικητή! Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι μοναδικός λόγος είναι να μην πάει ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές μιας και διανύουμε προεκλογική περίοδο.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο που επέλεξε να “αδειάσει” το κοινό ψήφισμα και ολοφάνερα να συγκαλύψει το διοικητή οι παραιτήσεις ήταν 7, ενώ σήμερα έφτασαν το ρεκόρ των 17(!).

Είναι εμφανές ότι η ολιγωρία και οι κομματικές εξαρτήσεις της Δημοτικής Αρχής συνέβαλαν δραματικά στην τελική αποδυνάμωση του Νοσοκομείου.

ΤΩΡΑ λοιπόν θυμήθηκε η Δήμαρχος να συγκαλέσει σύσκεψη;
ΤΩΡΑ θυμήθηκε ότι χρειάζεται να παραχωρήσει δημοτικό ακίνητο για την ανέγερση εστιών δημοσίων λειτουργών;
ΤΩΡΑ θυμήθηκε να διεκδικήσει κίνητρα για να καταστήσει πιο θελκτική την επιλογή εργασιακού τόπου την Κέρκυρα;
ΤΩΡΑ που χάσαμε άλλους 10 πολύτιμους και δυσεύρετους γιατρούς που δεν είχαν κανένα σκοπό να παραιτηθούν, και που δεν ξέρουμε ΑΝ και ΠΩΣ θα αντικατασταθούν ΑΜΕΣΑ;

Κατά την γνωστή ρήση: “ΤΩΡΑ, είναι αργά για δάκρυα Στέλλα”
 
ΥΓ1. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η δημόσια διαμαρτυρία και η κινητοποίηση των απλών πολιτών είναι για ακόμη μια φορά η κινητήριος δύναμη που οδηγεί μια υγιή κοινωνία και την κάνει να προοδεύει. Είμαστε μαζί με τους κατοίκους που δίνοντας δυναμικό παρόν στη διεκδίκηση του αυτονόητου για την ποιότητα και την παροχή του Νοσοκομείου, ΚΕΡΔΙΣΑΝ τη μάχη.
 
ΥΓ2. Οχι, δε θα σωθεί το Νοσοκομείο επειδή άλλαξε ο διοικητής, αλλά έγινε η αρχή για να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να διορθώσει τις λανθασμένες επιλογές της και να αναλάβει κάποιες από τις ευθύνες της.

ΕΔΩ είμαστε για περαιτερω διεκδικήσεις για πραγματικά δημόσια υγεία, και όχι μια “ΥΓΕΙΑ Α.Ε.” που θα αντιμετωπίζει την υγειονομική περίθαλψη με πρακτικές του κόστους-οφέλους, κοιτάζοντας στυγνά τους αριθμούς του ισολογισμού λες και δεν πρόκειται για τις ζωές των πολιτών, αλλά για νούμερα σε μια οθόνη.
 
ΥΓ3. Η παρουσία μας στην σύσκεψη που κατέληξε σε παροδία δεν είχε ποτέ σκοπό να νομιμοποιήσει τους απαράδεκτους σκοπούς της Δημοτικής Αρχής. Η συμμετοχή μας βασίστηκε στην πεποίθηση ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η δημόσια υγεία τα περιθώρια διαλόγου είναι καλό να εξαντλούνται.