Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών

Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών
12 Ιανουαρίου 2023 / 10:26

Τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το πολύτιμο καταφύγιο για γυναίκες με τα παιδιά τους, που έχουν πέσει θύματα βίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επαναλειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, μια κοινωνική δομή άκρως αναγκαία σε μια εποχή που μαστίζεται από τη βία και ιδιαιτέρως την έμφυλη. 

Θα αποτελεί ένα προστατευμένο περιβάλλον για την προσωρινή φιλοξενία των γυναικών που υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή /και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.). Εδρεύει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας σε διεύθυνση που δεν δημοσιοποιείται, για λόγους προστασίας και ασφάλειας, με δυναμικότητα 20 ατόμων.
 
Περιπέτειες

Η πολύτιμη κοινωνική υπηρεσία, έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από πολλές περιπέτειες (δείτε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ της "Ε"). Έχοντας εγκαινιαστεί το 2013, σταμάτησε το 2018 και εντάχθηκε ξανά στο ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβρη του 2021, με διάρκεια δύο περίπου χρόνια. Ωστόσο μέχρι και πρόσφατα ο ξενώνας παρέμενε ανενεργός, καθώς δεν είχε προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό.

Η επανέναρξή του μετατέθηκε για τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά καθυστέρησε λόγω ενστάσεων στις προσλήψεις προσωπικού, όπως αναφέρει στην "Ε" ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Ανδρέας Σκούπουρας. «Η ανακοίνωση του οριστικού πίνακα του ΑΣΕΠ αναμένεται σύντομα και εκτιμάται ότι περί τα τέλη Ιανουαρίου, το πολύ μέχρι 10 Φεβρουαρίου, ο ξενώνας θα μπορεί και πάλι να λειτουργήσει. Στο μεταξύ οι υπεύθυνοι ασχολούνται με εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του περιβάλλοντος χώρου και συντήρηση του υδραυλικού, ηλεκτρολογικού, ηλεκτρονικού εξοπλισμού».

Πρόσφατα έγινε ανανέωση της επίπλωσης με δωρεά της ΑΧΕΠΑ Κέρκυρας.

Ασφάλεια και επανένταξη

«Ο ξενώνας θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει γυναίκες - θύματα βίας, μαζί με τα παιδιά τους, εάν υπάρχουν. Η παραμονή τους μπορεί να φθάσει το τρίμηνο, με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ στο διάστημα αυτό θα τους παρέχεται φύλαξη και ασφάλεια, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική.

Ο σκοπός είναι να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Γι' αυτό το λόγο θα υπάρχει συνεργασία με κάθε πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ και επιχειρήσεις ώστε οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην αγορά εργασίας και να διασφαλίσουν εισόδημα και ανεξαρτησία από το κακοποιητικό περιβάλλον που βρίσκονταν»
επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.  

Θα στελεχώνεται από 9 συνολικά άτομα (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, διοικητικό προσωπικό, καθαρίστρια και πέντε φύλακες), με 12μηνες συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα ανανεώνονται. 

2+1 "πύλες"

Οι γυναίκες που είναι θύματα βίας μπορούν να απευθύνονται στο Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κέρκυρας (Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας 7) Τηλ: 26610 47396 και στον εικοσιτετράωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS στο πενταψήφιο 15900. Εκτός από τις δύο αυτές πύλες, τα θύματα βίας μπορούν πάντα και σε κάθε περίπτωση να απευθύνονται στην αστυνομία (100).  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ