Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών

Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών
20 Οκτωβρίου 2022 / 09:33

Πρόκειται για μια πολύτιμη δομή, η λειτουργία της οποίας είχε ανασταλεί τα τελευταία χρόνια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις πύλες του ετοιμάζεται να ανοίξει μετά από παύση ετών, ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Η προκήρυξη για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, 9 στον αριθμό (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φύλακες, γενικών καθηκόντων, διοίκησης επιχειρήσεων) είναι στον «αέρα» από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και εφόσον ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ο Ξενώνας θα λειτουργήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέας Σκούπουρας.

Σε αναστολή

Πρόκειται για μια πολύτιμη δομή, η λειτουργία της οποίας είχε ανασταλεί τα τελευταία χρόνια. Οι Ξενώνες Φιλοξενίας αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013». Ο ξενώνας ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2013 επι δημαρχίας Γ. Τρεπεκλή.

Η συνέχιση της λειτουργίας του διασφαλίστηκε με την εκ νέου ένταξη του έργου στο Ε.Π Ιόνια Νησιά 2014 - 2020» το 2016 από τον πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο με ημερομηνία λήξης της πράξης την 30/11/2018. Ωστόσο ο διάδοχος δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων δεν κατάφερε στη συνέχεια να διαχειριστεί τις απαιτήσεις και επήλθε η απένταξή του από το ΕΣΠΑ στα τέλη του 2020. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα προχώρησε στην εκ νέου ένταξη του έργου στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014 - 2020», ύστερα από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Κ. Κέρκυρας, με την υποχρέωση του Δήμου να το «τρέξει» από την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους με διάρκεια δύο περίπου χρόνια (ως 31.12.2023).

Ωστόσο μέχρι και πρόσφατα ο ξενώνας παρέμενε ανενεργός, καθώς ούτε το απαιτούμενο προσωπικό είχε προσληφθεί, ούτε συμβάσεις για τη λειτουργία του είχαν συναφθεί (π.χ αναλώσιμα κ.α.).

Πλέον οι διαδικασίες έχουν εκκινηθεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων το πολύτιμο καταφύγιο για γυναίκες που έχουν υποστεί βία θα ανοίξει σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

Σε τι αφορά

Αντικείμενο της λειτουργίας της δομής αποτελεί η προσωρινή φιλοξενία των γυναικών που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή /και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) με τα παιδιά τους, οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στον ξενώνα.

Ο ξενώνας, δυναμικότητας 20 ατόμων, εδρεύει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο οίκημα, σε όχι ανακοινώσιμη διεύθυνση για το ευρύτερο κοινό, για λόγους προστασίας και ασφάλειας των φιλοξενουμένων.

Η λειτουργία του αφορά ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και – για τις γυναίκες – υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών.

Πότε αναπτύχθηκαν

Οι Ξενώνες Φιλοξενίας αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Αποτέλεσαν το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και το οποίο ενσωματώθηκε το 2010 στο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013», ως ένας από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του.

Στη χώρα μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή συνολικά 19 ξενώνες φιλοξενίας, ενώ στις δομές αυτές δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ