Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μύδρους εξαπολύουν τα σωματεία κατά του Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας

ΕΓΕΣΥΚ
04 Ιανουαρίου 2023 / 12:17

ΕΔΕ στην πρόεδρο του Ενιαίου Σωματείου Ν. Ιωάννου, στον πρόεδρο της ΕΓΕΣΥΚ Ν. Πολύζο και στο μέλος του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ και του Ιατρικού Συλλόγου Π. Αργίτη

Κοινή ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ και του  ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Κ.
 
ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ : «ΟΠΟΙΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΕΜΕΝΑ, ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»
ή αλλιώς «L’ Hôpital c’est moi!»
Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, σε ένα οικείο και φίλα προσκείμενο περιβάλλον, ο σύγχρονος Λουδοβίκος ο Ι’ του ΓΝΚ για άλλη μια φορά επιχείρησε να αναστρέψει μια, παγιωμένη δυστυχώς γι’ αυτόν, εικόνα παρακμής του νοσοκομείου.

Επανέλαβε, με τη στήριξη του δημοσιογραφικού πάνελ το οποίο δεν τον πίεσε σε κανένα σημείο της φιλικής κουβεντούλας, ότι όλα όσα ακούγονται είναι ψέματα και υπερβολές των συνδικαλιστών, μας υπενθύμισαν όλοι μαζί παρέα ότι «πάντα έτσι ήταν η κατάσταση» και επιχείρησε και πάλι να εξωραϊσει τη γενική εικόνα.

Κατ’ αρχάς δεν διαφωνούμε ότι πολλά από τα προβλήματα του νοσοκομείου είναι διαχρονικά. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένως στις ανακοινώσεις μας.

Δυστυχώς όμως αγαπητέ Λουδοβίκε, το καράβι που διοικείτε έπεσε στα βράχια! Και δεν το λέμε εμείς, το μαρτυρούν εν πρώτοις οι αριθμοί. Μόνο κατά τo τελευταίο 6μηνο της θητείας σας έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο 15 γιατροί οι περισσότεροι εκ των οποίων παραιτήθηκαν ή δε θέλησαν να ανανεώσουν.

ΈΦΥΓΑΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙΤΕ!
Τόσο πετυχημένος είστε!!!
Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας της τελευταίες 2,5 δεκαετίες.
Η Παθολογική κλινική ψυχομαχεί με 1 - 2 παθολόγους από 5 που υπήρχαν.
Η Καρδιολογική κλινική έχει μείνει με 3 καρδιολόγους, από 5 που είχε στην πανδημία.
Το Ακτινοδιαγνωστικό πνέει τα λοίσθια με 2 ακτινολόγους από 7 που είχε και με πολλές λειτουργίες σε αναστολή.
Τις επόμενες ημέρες στη λίστα προστίθεται και το Αναισθησιολογικό αφού επίκειται αποχώρηση 1 συναδέλφου με ορατό πλέον τον κίνδυνο ακόμα και για τα έκτακτα χειρουργεία. Το ξαναλέμε για το καταλάβουν κάποιοι:

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ!!!
Κατά τα λεγόμενα του Διοικητή λοιπόν αυτά είναι ψέματα, υπερβολές και για όλα φταίνε κάποιοι συνδικαλιστές οι οποίοι «αποτελούν την μειοψηφία». Κατ’ αρχάς του υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές για το Ενιαίο Σωματείο ψήφισε το 80% των εργαζομένων και για την ΕΓΕΣΥΚ το 70% των γιατρών του νοσοκομείου. Εμείς λοιπόν εκλεγήκαμε από την πλειοψηφία των συναδέλφων μας. Αντίθετα εκείνος ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Διοικητής. Οπότε ας κάνει μια χάρη στον εαυτό του και ας πάψει να μιλάει για εκλεγμένους και μειοψηφίες.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος κατακρίνεται για τα πεπραγμένα του από την πλειοψηφία των Κερκυραίων όπως θα διαπιστώσει αν ρίξει μια ματιά στα αγαπημένα του ΜΚΔ.

Αλλά εκτός από την κατακραυγή έχει εξασφαλίσει και γερές πλάτες μάλλον…
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να διοικεί με τρόπο αυταρχικό και εκδικητικό. Μετά τα ρεκόρ στα «εντέλλεσθε», μετά τις τιμωρίες χωρίς ΕΔΕ με μεταγενέστερες αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου, τώρα κάνει ΕΔΕ στην πρόεδρο του Ενιαίου Σωματείου κα Ιωάννου, στον πρόεδρο της ΕΓΕΣΥΚ κο Πολύζο και στο μέλος του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ και του Ιατρικού Συλλόγου κο Αργίτη με την κατηγορία ότι κατανάλωναν αλκοόλ (!!!) στο κιόσκι της Ψυχιατρικής κατά την πρώτη επίσκεψη του κου Καρβέλη στην Κέρκυρα. (να σημειωθεί ότι υπάρχει κάμερα που καταγράφει στο σημείο αυτό συνεπώς είναι πανεύκολο να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι κατηγορίες ή πρόκειται για γελοιότητες μέλους του ΔΣ όπως έχουμε μάθει..).
Τόσα μέρη έχει το νοσοκομείο, εκείνο όπου υπάρχει κάμερα βρήκε να διαλέξει;;
ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΠΙΑ ΣΩΣΤΑ ;;;
 
(σημείωση: μετά τον κο Πολύζο και ο κος Αργίτης δεν κλήθηκε από το Διοικητή να ανανεώσει όπως συμβαίνει βάση νόμου πανελλαδικά με τους επικουρικούς. Όποιος δεν είναι αρεστός τιμωρείται από τον “το νοσοκομείο είμαι εγώ” Διοικητή!

Τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύει στο κυνήγι όσων δεν του είναι αρεστοί, θα θέλαμε να τον δούμε και όταν «διεκδικεί» για το νοσοκομείο. Εκεί όμως δε χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και δεν απειλεί. Εκεί είναι yes Sir. Γι’ αυτό και 2μιση μήνες μετά τις έκτακτες επισκέψεις ΥΠΕάρχη και αναπλ. Υπουργού ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΓΙΑΤΡΌΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ!!! Τέτοια διεκδίκηση έχουμε!!!

Υπάρχουν όμως πολύ χειρότερα θέματα από τις γελοίες ΕΔΕ. Ο Διοικητής αδυνατεί να κατανοήσει ότι η θέση του και οι αποφάσεις του έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών. Και πως το αίσθημα της ασφάλειας δεν καλλιεργείται στην κοινωνία με φωτογραφίες στα ΜΚΔ, με κουβεντούλες καφενείου σε φιλικά πάνελ, με ατάκες του τύπου «είμαστε μια γροθιά». Ποιος ασθενής νιώθει ασφάλεια όταν τον παρακολουθεί πνευμονολόγος ή ρευματολόγος για παθολογικό πρόβλημα υγείας; Ποιος ασθενής νιώθει ασφάλεια όταν σε περίπτωση καρδιολογικού προβλήματος θα τον νοσηλεύσει γιατρός που εφημερεύει κάθε 2η μέρα ; Πριν από μερικές ημέρες διακομίστηκε στα ΤΕΠ βαρύτατο περιστατικό μετά από πτώση και λόγω της κατάστασης κρίθηκε απαραίτητη άμεση διασωλήνωση. Την ίδια στιγμή έγινε διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης της ΔΕΗ . Η διασωλήνωση πραγματοποιήθηκε υπό το φως των φακών των κινητών γιατί ρεύμα δεν υπήρχε για κάποια ώρα. Ας σκεφτεί κανείς την αγωνία γιατρών και νοσηλευτών να μην κάνουν κάποιο λάθος τη στιγμή που κρινόταν η ζωή του ασθενούς!

Επιπλέον, λόγω της βλάβης, δε δούλευε ο αξονικός τομογράφος, με συνέπεια ο θεράπων νευροχειρουργός να είναι σχεδόν απλός παρατηρητής διότι απλούστατα ήταν ΤΥΦΛΟΣ χωρίς τη δυνατότητα απεικόνισης. Μέσα σε όλη αυτή τη κατάσταση ο Διοικητής παρότι εβρίσκετο στο χώρο του νοσοκομείο ήταν ουσιαστικά απών (σε αντίθεση με την ημέρα των Χριστουγέννων που επισκέφθηκε τα τμήματα και ανέβασε πολλές φωτογραφίες στο αγαπημένο του Facebook). Πέταξε το μπαλάκι στο προσωπικό κλείνοντάς τους ουσιαστικά το τηλέφωνο στα μούτρα και παραπέμποντας τους στον Δ/τη του ακτινολογικού να βγάλει το φίδι από την τρύπα (να κάνει τί άραγε;;)

Μόνο αγανάκτηση και θυμό νιώθουμε όταν επί 3 χρόνια οι εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών κρατήσαμε όρθιο το νοσοκομείο και τώρα παρακολουθούμε την αποσύνθεση του. Όταν επί μήνες επισημαίνουμε την επιτακτικότητα της ανάγκης για μόνιμες λύσεις αλλά η απροθυμία, η ανικανότητα, η αλαζονεία μας έχουν οδηγήσει να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Ο κος Διοικητής όμως εκτός των άλλων είναι και ψεύτης. Υποστήριξε, πάντα με την ανοχή του δημοσιογραφικού πάνελ το οποίο δεν μπήκε καν στον κόπο να διερευνήσει αν τα όσα ισχυρίστηκε ο καλεσμένος του είναι αληθή ή ψευδή, ότι «οι γιατροί που παραιτήθηκαν σχεδίαζαν από καιρό να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία με καλύτερες αμοιβές, απλά τους καθυστέρησε η πανδημία». Χυδαίο ψέμα!

Από τους 15 γιατρούς που έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, μόνο 3 έχουν ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο. Εκτός κι αν θεωρεί ότι έπρεπε να μείνουν άνεργοι.
Ο κος Διοικητής είναι ένας κοινός συκοφάντης που δεν διστάζει να πει ψέματα δημοσίως και να διαβάλλει οποιονδήποτε προκειμένου να μην παραδεχτεί τις διαδοχικές αποτυχίες του. Ας τον κρίνουν οι πολίτες και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Αν και όσον αφορά τους τελευταίους δεν τρέφουμε αυταπάτες.

Πρόσφατα και ο κυβερνητικός βουλευτής είχε αποκαλέσει τους παραιτηθέντες συναδέλφους «ριψάσπιδες». Φαίνεται ότι τα προσβλητικά σχόλια αποτελούν προσφιλή τακτική στο κυβερνητικό στρατόπεδο..

Ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων – οικοδεσποτών της φιλικής κουβεντούλας το πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης τα οποία δεν δείχνουν το νοσοκομείο στις πρώτες θέσεις ανησυχίας των πολιτών, το ερμήνευσε λέγοντας ότι «αφού ο κόσμος δεν ανησυχεί για το νοσοκομείο, σημαίνει ότι αυτό δουλεύει καλά»! Σαν να λέμε ότι αφού στην ίδια δημοσκόπηση ούτε ο κορονοϊός είναι στις πρώτες θέσεις, τότε αυτό σημαίνει ότι κορονοϊός δεν υπάρχει! Εύγε!!! Μόλις ακούσαμε το Σωκράτη να γυρίζει στον τάφο του.. Βέβαια ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει παρελθόν σε προκλητικές δηλώσεις. Πρόσφατα, κατά το διάστημα των κινητοποιήσεων στο ΓΝΚ, μας είχε κάνει υπόδειξη ότι “οι γιατροί πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους” αλλά και “οι γιατροί είναι καλοί, μόνο 3-4 φωνάζουν”. Πλήρης ταύτιση απόψεων με τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι ως δημοσιογράφος έχει καθήκον να ελέγξει...

Ο κος Διοικητής μίλησε και για τα οικονομικά. Σε αυτό δε θα επεκταθούμε, μια και κάποια από τα θέματα αυτά έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Θα σχολιάσουμε όμως το θέμα των χορηγιών. Ο κος Διοικητής ανακοίνωσε δωρεές συνολικού ύψους πάνω από 1,5 εκ ευρώ για διάφορα τμήματα. Και με μεγάλη υπερηφάνια τόνισε πως όλα αυτά έγιναν χάρις σε δικές του κινήσεις. Κατ’ αρχάς να ‘ναι καλά οι άνθρωποι που τα προσφέρουν. Αλλά γιατί τόση πρεμούρα να το αναδείξει τη στιγμή που βομβαρδίζεται από παντού για τις τραγικές απώλειες σε προσωπικό; Γιατί, πέρα από απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ακόμα και αυτό, μαρτυρά το είδος του ΕΣΥ που θέλουν. Μαρτυρά το μόνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά: Τα έσοδα. Όχι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα έσοδα. Δηλαδή αυξημένη οικονομική αυτονομία για τα νοσοκομεία και συνεπώς μειωμένη κρατική χρηματοδότηση η οποία μπορεί έτσι να διοχετευτεί αλλού (φοροαπαλλαγές στο Χρηματιστήριο κτλ). Γιατί στη δική τους κοσμοθεωρία η υγεία δεν είναι αγαθό, είναι προϊόν και τα νοσοκομεία είναι επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που πρέπει να παράγουν κέρδος. Όχι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Κέρδος. Και άρα πρέπει να αναζητούν έσοδα και να μειώνουν τα έξοδα.

Γι’ αυτό καθιερώνουμε απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία επί πληρωμή των ασθενών, γι’ αυτό αντί να προσλάβουμε νέους γιατρούς στέλνουμε «εντέλλεσθε» σε σχετικούς και άσχετους να καλύπτουν κενά, γι’ αυτό αφήνουμε τις προκηρύξεις να φεύγουν αναξιοποίητες, γι’ αυτό ξαναφέρνουμε εργολάβους στα νοσοκομεία αντί να μονιμοποιήσουμε αυτούς που καλύπτουν πάγιες και διαχρονικές ανάγκες, γι’ αυτό επιστρέφουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ κρατικής χρηματοδότησης αντί να προκηρύσσουμε θέσεις έστω επικουρικών που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό η συντήρηση των εγκαταστάσεων είναι λέξη άγνωστη με συνέπειες σαν τις πρόσφατες. Γιατί πολύ απλά στο δόγμα ΕΕ – Μητσοτάκη- Γκάγκα, το δόγμα που υπηρετεί πιστά ως Διοικητής ο κος Ρουμπάτης , νοσοκομείο = business. Και επιτυχημένος δεν είναι ο Διοικητής που το γεμίζει γιατρούς και νοσηλευτές, επιτυχημένος είναι ο Διοικητής που εμφανίζει πλεόνασμα. Με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό εξηγεί για ποιο λόγο ο κος Ρουμπάτης παραμένει ακόμα στη θέση του.
 
Αφού είναι τόσο επιτυχημένος λοιπόν, ας τον ανανεώσουν. Υπάρχουν ακόμα κλινικές και τμήματα προς διάλυση…
Καλή χρονιά!