Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στάση - εξπρές του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα πριν την Αλβανία (photos)

Πρωθυπουργός
22 Δεκεμβρίου 2022 / 10:22

Μετεπιβιβάστηκε σε ένα από τα δύο ελικόπτερα Σινούκ που μεταφέρουν την ελληνική αποστολή στη Νότια Αλβανία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ελληνική Ομογένεια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ολιγόλεπτη στάση στο αεροδρόμιο Κέρκυρας έκανε ο Πρωθυπουργός σήμερα νωρίς το πρωί.

Έφθασε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο "Ι. Καποδίστριας" προκειμένου να μετεπιβιβαστεί σε ένα από τα δύο ελικόπτερα Σινούκ που μετέφεραν την ελληνική αποστολή στη Νότια Αλβανία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ελληνική Ομογένεια.



Συνοδεύεται από τους κυβερνητικούς βουλευτές Κέρκυρας Στέφανο Γκίκα και Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, ενώ θα επισκεφθεί τη Χιμάρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, όπου υπάρχει έντονη παρουσία της ελληνικής μειονότητας. Η επιστροφή της ελληνικής αποστολής θα γίνει μέσω Ιωαννίνων.

Με τον Πύρρο Δήμα

Μαζί του και ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος και θα τον συνοδεύσει στην περιοχή που είναι και η γενέτειρα του.

Οι μετακινήσεις του από περιοχή σε περιοχή θα γίνονται με ελικόπτερο και μετά την Χειμάρρα, όπου θα επισκεφθεί μειονοτικό σχολείο, εκκλησία και συνομιλήσει με τους κατοίκους της περιοχής, θα μεταβεί στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του που θα είναι η Λειβαδιά. Θα ακολουθήσει η Δερβιτσάνη που θα είναι και η τελευταία στάση του.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου είχε προγραμματιστεί να γίνει νωρίτερα, κατά την παραμονή του στην Αλβανία, στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.



Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά  μετά το 1991 που Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Τότε είχε γίνει επίσκεψη από τον Κωνσταντινό Μητσοτάκη στα χωριά της Χιμάρας, Λειβαδιάς και Δερβιτσάνης.

Τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου αφορούν μεταξύ άλλων το περιουσιακό, την απαλλοτρίωση δηλαδή των μειονοτικών περιουσιών από το αλβανικό κράτος. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αλβανία, θα έχει, όπως δήλωσε στην "Ε" ο Στέφανος Γκίκας, σκοπό να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής μειονότητας και ότι διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκες Συνθήκες για τους ομογενείς. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ