Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεράντζης: «Ευθύνη του Δήμου η εγκατάλειψη της εργολαβίας στο κτήριο Γιαλλινά»

Κτήριο Γιαλλινά
15 Δεκεμβρίου 2022 / 13:09

Ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Κέρκυρα Ψηλά» Σπύρου Νεράντζη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση στο πλαίσιο του Δημοτικού ελέγχου, κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Σπύρος Νεράντζης, ζητώντας έγγραφη απάντηση από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Καλόγερο σε πέντε ερωτήματα σχετικά με την εγκατάλειψη της εργολαβίας στο κτήριο Γιαλλινά.

Η ερώτηση

Ερωτήματα προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Καλόγερο, σχετικά με την σύμβαση εργασιών αποκατάστασης και επανάχρησης στο κτήριο Γιαλλινά και γενικότερα για τον τρόπο διαχείρισης των μεγάλων έργων στον τόπο μας:

1. Γιατί ο Δήμος δεν είχε προβλέψει την διαχείριση των αποβλήτων κατεδαφίσεων (μπάζων) ως όφειλε πριν την υπογραφή της σύμβασης; Οι δικαιολογίες του κ. Καλόγερου περί αλλαγής της νομοθεσίας είναι ανακριβείς και δείχνουν έλλειψη ενημέρωσης! Η νομοθεσία ισχύει από το 2010 και η τελευταία ανάλογη γραπτή εσωτερική ενημέρωση προς την Υπηρεσία του, έγινε το 2018.

2. Γιατί ο Δήμος τους τελευταίους πέντε (5) μήνες δεν έκανε σύμβαση για την διαχείριση των αποβλήτων κατεδαφίσεων (μπάζων); Παρόλο που η Διαχειριστική αρχή ενέκρινε και το ανάλογο υποέργο αξίας 19.166,33 μέσα σε διάστημα μόλις 14 ημερών!

3. Γιατί ο Δήμος με τις παραλείψεις, την αδράνεια και τις καθυστερήσεις του βάζει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού έργου;

4. Γιατί ο Δήμος με τις καθυστερήσεις του, δίνει πατήματα στον ανάδοχο για να τα χρησιμοποιήσει ώστε να εγκαταλείψει το έργο για το οποίο μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είχε δώσει μη ικανοποιητική για αυτόν τιμή (έκπτωση 48,52%);

5. Πώς θα φροντίσει ο Δήμος ή να έχει ο εργολάβος την ανάλογη ποινή ή να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, όπου αυτές και αν ανήκουν;

Τα παραπάνω ερωτήματα προκύπτουν από τις παρακάτω επισημάνσεις:

1. Η σύμβαση εργασιών έληγε 11.06.2023

2. Έναν χρόνο πριν την λήξη έγινε αίτημα παράτασης έως 11.12.2023 και εγκρίθηκε στις 16.08.2022

3. Από τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκου Καλόγερου, στον τύπο (Εφημερίδα Ενημέρωση, 01.09.2022, σελίδα 10), τους δύο τελευταίους μήνες, το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου Γιαλλινά, τελεί υπό διακοπή εργασιών μέχρι να υπογράψει σύμβαση ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την ορθολογική διαχείριση των ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) με αντίστοιχη εξειδικευμένη εταιρεία.

4. Στις 06.12.2022 ο Δήμος κάνει ανάρτηση στην πλατφόρμα δημοσίων συμβάσεων και άρα κάνει νομιμοποίηση της παράτασης την ίδια ημέρα (06.12.2022) που του γίνεται από την ανάδοχο εταιρεία κοινοποίηση της διάλυσης με δικαστικό επιμελητή.

5. Ο λόγος που προτάσσει ο ανάδοχος είναι η πάνω από τρεις μήνες αδράνεια των εργασιών χωρίς δική του υπαιτιότητα και εδώ σύμφωνα με τον κ. Καλόγερο, η ευθύνη είναι του Δήμου.

Κέρκυρα 14/12/2022
Σπύρος Νεράντζης