Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκούσης: Απίστευτες οι εικόνες των φυσικών καταστροφών στη Νότια Κέρκυρα

Νότια Κέρκυρα
13 Δεκεμβρίου 2022 / 15:04

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότια Κέρκυρας σε κατεπείγουσα συνεδρίαση πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση - αίτημα προς την Κυβέρνηση»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις εκτεταμένες πλημμύρες στον Νότο που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες των τελευταίων ημερών αναφέρεται ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συνεργασίας για τον Νότο Νίκος Γκούσης:

Τις τελευταίες μέρες για άλλη μια φορά οι πολύωρες και έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες  σε μεγάλη έκταση στο Δήμο μας.
Κλιμάκιο της ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν μετά από συνεννόηση με τοπικούς παράγοντες επισκέφτηκε το  Σάββατο τις πληγείσες περιοχές, όπου και αντίκρυσε απίστευτες εικόνες φυσικών καταστροφών, για τις οποίες κάθε περιγραφή θα είναι φτωχή και ελλιπής…

Στην περιοχή του Άη Γιώργη Αργυράδων, τμήμα του παραθαλάσσιου δρόμου, αλλά
και τμήμα γέφυρας κατέρρευσαν προς τη θάλασσα, ενώ και σε άλλο σημείο η δύναμη του ορμητικού νερού κατέστρεψε τμήμα ασφαλτοστρωμένου δρόμου.
Όμως η εικόνα στο Χλωμό, τον Άη Δημήτρη κι από Μεσογγή προς Ψαρά προκάλεσε θλίψη και φόβο!
Σε διάφορα σημεία(!) πλαγιές -περισσότερο η λιγότερο απότομες- κατέρρευσαν με συνέπεια απίστευτοι όγκοι να καταπιούν τους δρόμους διακόπτοντας μερικώς ή και πλήρως την οδική επικοινωνία.



Δυστυχώς και την επόμενη μέρα από την επίσκεψή μας, όπως ενημερωθήκαμε, οι καταρρεύσεις συνεχίστηκαν και πλέον οι καταστροφές είναι τέτοιας φύσης και μεγέθους, που δεν θα έχει καμία πρακτική αξία η αναφορά σε παραλείψεις που ενδεχομένως μεγέθυναν κάποιες ζημίες…  

Σε δεύτερο χρόνο σίγουρα πρέπει να ενταθούν τα προληπτικά μέτρα από τις Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου και της Περιφέρειας

Προς το παρόν (ως πρώτη εκτίμηση) φαίνεται αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από την Αυτοδιοίκηση με τα λιγοστά της μέσα. Ούτε βέβαια θα λυθεί το πρόβλημα μέσω έκτακτων χρηματοδοτήσεων που συνήθως αργούν και σίγουρα δεν επαρκούν. Εξάλλου, είναι πιθανόν το φαινόμενο να οφείλεται και σε γεωλογικά αίτια…

Ποιος άραγε θα δώσει πειστικές απαντήσεις και  εγγυημένες λύσεις, αν όχι κάποιος αρμόδιος κρατικός φορέας;

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότια Κέρκυρας σε κατεπείγουσα συνεδρίαση πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση - αίτημα προς την Κυβέρνηση.
13 Δεκέμβρη 2022
Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο