Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δισεπίλυτα παραμένουν τα προβλήματα στο Γυμνάσιο Φαιάκων

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ
09 Δεκεμβρίου 2022 / 09:45

Γονείς ζητούν τη μεταστέγαση του σχολείου στο παλιό κτηνιατρείο στο Κομμένο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δισεπίλυτα εξακολουθούν και παραμένουν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Φαιάκων, την ώρα που η προοπτική μετεγκατάστασής του σε άλλο χώρο παραμένει αίολη.
 
Το σχολείο που η αρχική του ονομασία ήταν «Γυμνάσιο Σπαρτύλα», με έδρα το ομώνυμο γραφικό χωριό της Κέρκυρας, μεταστεγάστηκε τη σχολική χρονιά 1997-1998 στη Δασιά με την ονομασία «Γυμνάσιο Φαιάκων». Ο χώρος εγκατάστασης είναι μια πρώην ξενοδοχειακή μονάδα που έχει μισθωθεί για τη λειτουργία του σχολείου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν γονείς, το κτίριο που ξεκίνησε να στεγάζει περίπου 75 - 80 μαθητές και σήμερα αριθμεί πλέον τους 186 μαθητές είναι ακατάλληλο, καθώς δεν   πληροί καμία από τις σύγχρονες προϋποθέσεις λειτουργίας των σύγχρονων σχολείων.
 
Μικρές αίθουσες, όπου φιλοξενούνται πάνω από 22  μαθητές ανά τμήμα, τουαλέτες  απ’ όπου αναδύεται έντονη δυσοσμία, ελλείψει βιολογικού καθαρισμού και στεγανού βόθρου, μικρή αυλή που η είσοδός της εφάπτεται σε επαρχιακό δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας, αίθουσες που ζεσταίνονται με χρήση κλιματιστικών και θερμοσωμάτων, ελλείψει κεντρικής θέρμανσης, ξεθωριασμένες διαγραμμίσεις έξω από το σχολείο και απουσία φωτεινών σηματοδοτών στις δυο κατευθύνσεις του δρόμνουσκιαγραφούν την εικόνα του σχολείου.
 
«Το σοβαρότερο πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει ενεργή μίσθωση του κτιρίου παρά μια σιωπηρή ανανέωση. Αν  ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη να το πουλήσει τότε θα υπάρχει πρόβλημα αν θα έχουμε σχολείο», τόνισε στην «Ε» ο Γιάννης Πελάης , μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. 
 
 
Πάγιο αίτημα η μετεγκατάσταση

Πάγιο αίτημα αποτελεί η μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό έχει προταθεί το παλιό κτηνιατρείο στο Κομμένο, το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες παρεμβάσεις για να λειτουργήσει εκεί το Γυμνάσιο Φαιάκων.
Η υπόθεση ωστόσο «σκοντάφτει» στο  «θολό» ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου εν συνεχεία να μπορέσει να παραχωρηθεί  στο Δήμο Κ. Κέρκυρας για τις ανάγκες στέγασης του σχολείου.
 
«Πάνω από 10 χρόνια ζητάμε τη μεταστέγαση του σχολείου, ωστόσο προοπτική μεταφοράς δεν υπάρχει. Αν και το τωρινό κτίριο που στεγάζεται το σχολείο δεν κινδυνεύει να πέσει, ωστόσο οι αίθουσες είναι ακατάλληλες, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με τις τουαλέτες, ενώ από τα οχήματα βαρέως τύπου που κινούνται στο εργοτάξιο στο πρώην Club Med ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος», ανέφερε ο κ. Πελάης.
 
Συνάντηση

Πρόσφατα μάλιστα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για όλα τα ζητήματα του σχολείου, όπου κλήθηκαν να συμμετάσχουν η αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα παιδείας Μ. Ζερβού και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι από τη Δημοτική Ενότητα Φαιάκων.   

Κατόπιν ενημέρωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Φανή Τσιμπούλη και Δημήτρης Θεόδοτος έθεσαν υπόψιν των αρμοδίων Υπηρεσιών τόσο του Δήμου Κ. Κέρκυρας όσο και της ΠΙΝ τα άμεσης παρέμβασης ζητήματα, αιτούμενοι την άμεση επίλυσή τους για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μέχρι να μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ