Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φούλαρε» η ΜΕΛ του νοσοκομείου από ασθενείς με κορονοϊό

ΜΕΛ
07 Δεκεμβρίου 2022 / 09:21

Γ. Αλαμάνος: Σε πολύ ελεγχόμενη κατάσταση η πανδημία στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ταβάνι» έχουν πιάσει οι νοσηλείες στη ΜΕΛ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας από ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό, όπου το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη Μονάδα, λόγω κρουσμάτων που χρίζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Την ίδια στιγμή, εντοπίστηκε διασπορά του ιού στην Παθολογική Κλινική και οι 10 περίπου ασθενείς που νοσούν παραμένουν νοσηλευόμενοι εκεί, λόγω της πληρότητας στη ΜΕΛ.
 
Σύμφωνα με νοσοκομειακούς κύκλους, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που είχαν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό. Χθες και οι 13 διαθέσιμες κλίνες της ΜΕΛ ήταν γεμάτες από ασθενείς, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους, ενώ πλέον σε αρκετές περιπτώσεις έχει αυξηθεί και το διάστημα της νοσηλείας σε 8 και 10 ημέρες από 5 ή 6.
 
Παράλληλα, τα κρούσματα στην Παθολογική, όπου έχει απαγορευθεί η είσοδος στους συνοδούς εξαιτίας της διασποράς, αντιμετωπίζονται εντός της Κλινικής, λόγω έλλειψης κρεβατιού στην ΜΕΛ.
 

ΕΟΔΥ

Σύμφωνα πάντως με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου, τα νέα κρούσματα στην Κέρκυρα ανήλθαν στα 259, εικόνα σαφώς βελτιωμένη από τις προηγούμενες αναφορές του Οργανισμού, όπου καταγράφηκαν 286 μολύνσεις, την εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου και 402 το διάστημα 14 – 20 Νοεμβρίου.
 
 
Σε ελεγχόμενη κατάσταση η πανδημία
 
Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος, η πανδημία στην Κέρκυρα, βρίσκεται σε πολύ ελεγχόμενη κατάσταση αυτή τη στιγμή, εν αντιθέσει με πέρσι που την αντίστοιχη περίοδο ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

«Μέχρι στιγμής, ενώ έχουμε κρούσματα, υπάρχει διασπορά και παρουσιάζονται διακυμάνσεις και εξάρσεις, δεν εμφανίζονται πολλά σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι είναι σπάνιοι. Νοσηλείες υπάρχουν αλλά με σύντομη διάρκεια. Ενόψει του χειμώνα όμως δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί η ύφεση», ανέφερε ο ίδιος.
 
Περιορισμένη η ανταπόκριση
 
Όπως είπε, αν και ο πληθυσμός της Κέρκυρας ανταποκρίθηκε στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, συμπεριλαμβανομένων και των ομάδων υψηλού κινδύνου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη και με την τέταρτη δόση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, στην Κέρκυρα με την αναμνηστική δόση έχουν εμβολιαστεί συνολικά 68.249 (+414 την εβδομάδα 24/11/2022 - 01/12/2022).
 
Και αντιικά
 
Πάντως ακόμη και τώρα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που η χορήγηση αντιικών χαπιών είναι απαραίτητη για την θεραπεία τους. «Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται η λήψη αντιικών, καθώς διαπιστώνονται ακόμη σοβαρά περιστατικά, που αφορούν κυρίως ασθενείς μεγάλης ηλικίας», ανέφερε στην «Ε», ο γενικός ιατρός Φοίβος Κακαβίτσας. 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ