Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Playroom απέκτησαν το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας και το Γυμνάσιο Σκριπερού

Playroom
11 Nov 2022 / 13:25

Βασική επιδίωξη είναι να περνούν οι μαθητές του σχολείου δημιουργικά το χρόνο τους όταν υπάρχει κενό στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα βήμα παραπέρα έχει πάει τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου εντός των ορίων του σχολείου, η διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου Κέρκυρας. Από φέτος το διδακτήριο απέκτησε αίθουσα playroom, δίνοντας τη δυνατότητα στους 240 μαθητές, να έχουν το δικό τους χώρο δημιουργικής απασχόλησης κατά τα πρότυπα σχολείων του εξωτερικού.

Η ιδέα προέκυψε μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποίησε το σχολείο σε χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους. Μαθητές και καθηγητές κατά τα ταξίδια τους στη Γαλλία, στη Γερμανία και αλλού, είδαν μια διαφορετική προσέγγιση στους σχολικούς χώρους που ήταν περισσότερο φιλικοί και οικείοι για τα ίδια τα παιδιά. Τα διάφορα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον τους από κάθε σχολική μονάδα του εξωτερικού, τα «πάντρεψαν» προχωρώντας στη δημιουργία ενός χώρου, όπου θα αισθάνονται πιο άνετα και όμορφα ξεφεύγοντας από τα στενά όρια του συνηθισμένου σχολικού περιβάλλοντος.



Επιτραπέζια και άλλα

Το αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό. Η αίθουσα του υπογείου που πέρασε από διάφορες χρήσεις (αίθουσα διδασκαλίας, εργαστήριο Η/Υ, escape room που δημιουργήθηκε πέρσι για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση), μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο στέκι για τους μαθητές του σχολείου. Επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, ένα ξύλινο ποδοσφαιράκι, προτζέκτορας για προβολές, πλαισιωμένα από καλαίσθητα έπιπλα βρίσκονται στη διάθεση των 240 μαθητών.

Σύντομα μάλιστα αναμένεται να τοποθετηθεί και Η/Υ, ενώ σταδιακά θα εμπλουτιστεί ο χώρος με περισσότερα επιτραπέζια παιχνίδια. «Ό,τι ωραίο βλέπαμε στα ταξίδια μας το υιοθετούσαμε, με στόχο οι μαθητές να νιώθουν πιο άνετα στο σχολείο και να το αγαπήσουν. Βασική επιδίωξη είναι όταν προκύπτει κάποιο κενό μέσα στο πρόγραμμα, οι μαθητές να έχουν ένα χώρο που να μπορούν να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους αλλά και να κοινωνικοποιούνται» τονίζει στην «Ε» ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Κέρκυρας, Γιώργος Κεφαλλονίτης.
Η ανταπόκριση πάντως των μαθητών είναι μεγάλη. Ο χώρος έχει αγαπηθεί και πολλοί μάλιστα ζητούν μετά τη λήξη των μαθημάτων να κάνουν χρήση του playroom.

Πρωτοβουλία

Το όλο εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων, ενώ υποστηρίχθηκε έμπρακτα τόσο από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και από το απερχόμενο 15μελες μαθητικό συμβούλιο που συνεισέφεραν στην αγορά των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Η επίπλωση του χώρου έγινε χάρη στην ευγενική δωρεά του ΟΛΚΕ και του διευθύνοντα συμβούλου Σπ. Ζερβόπουλου, ενώ η δωρεά του ξύλινου ποδοσφαίρου έγινε από τον εκπαιδευτικό Δημήτριο Λίτσα.

Και στο Γυμνάσιο Σκριπερού

Αίθουσα edutainment (από τις λέξεις εκπαίδευση και ψυχαγωγία στα αγγλικά) λειτουργεί από πέρσι και στο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Σκριπερού. Μέχρι στιγμής, μόνο στα δυο αυτά σχολεία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας υπάρχουν τέτοιου είδους χώροι.



«Όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος εντός του σχολείου, καθώς προηγούνται οι ανάγκες στέγασης των τμημάτων, βοηθάμε να γίνουν αίθουσες edutainment. Η φιλοσοφία είναι να υπάρχει ένας χώρος που να συνδυάζει εκπαίδευση και ψυχαγωγία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Κωστάλης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ