Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Μάντζαρου

Φ.Ε. Μάντζαρος
30 Οκτωβρίου 2022 / 21:49

Παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 6ης Μουσικολογικής Ημερίδας της Φ.Ε. «Μάντζαρος»

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής παύσης λόγω πανδημίας, ο θεσμός των Μουσικολογικών Ημερίδων της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» επανήλθε, με ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου, επ’ αφορμή και της συμπλήρωσης 150 ετών από τον θάνατό του, στο πλαίσιο των σχετικού κύκλου εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας 2022.

Έτσι, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής, η 6η Μουσικολογική Ημερίδα με έξι συνολικά ομιλίες από ισάριθμους εισηγητές. Αμέσως μετά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Φ.Ε. «Μάντζαρος», Ιωάννης Τριβιζάς, τον λόγο έλαβε ο Σπύρος Ρουβάς με την ομιλία του να ανοίγει την πρώτη θεματική ενότητα που ήταν αφιερωμένη στον Μάντζαρο ως μουσουργό.

Πιο συγκεκριμένα η ομιλία του αναπληρωτή αρχιμουσικού της Φ.Ε. «Μάντζαρος» και υποψήφιου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εστίασε στην οργανολογία και την ενοργάνωση ενός εμβατηρίου για μπάντα του μεγάλου αυτού Κερκυραίου μουσουργού. Ακολούθως, η διδάκτωρ μουσικολογίας και διδάσκουσα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαρία Ντούρου, προχώρησε σε μία συγκριτική προσέγγιση της μαντζαρικής μελοποίησης του ποιήματος Ευρυκόμη του Σολωμού κι εκείνων των Μάριου Βάρβογλη, Μπάμπη Κανά και Βασίλη Νικολάου επί του ίδιου ποιητικού κειμένου. Η πρώτη ενότητα της ημερίδας έκλεισε με την ομιλία του διδάκτορα μουσικολογίας και αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Κορακιάνας, Κώστα Ζερβόπουλου, με θέμα τη χρήση από τον Μάντζαρο πολυφωνικών συνθετικών μορφών στις διάφορες μελοποιήσεις του Ύμνου εις την Ελευθερίαν.

Η δεύτερη ενότητα ξεκίνησε με την ομιλία του υπογράφοντα, η οποία αφορούσε τη σχέση των Μάντζαρου και Σολωμού, τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο (και πέραν του Ύμνου), όσο και σε προσωπικό/φιλικό με αφορμή δύο σχετικά αρχειακά τεκμήρια. Εν συνεχεία, ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» κι επίτιμος διδάκτωρ του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σωκράτης Άνθης, αναφέρθηκε στα γεγονότα αμέσως μετά τον θάνατο του Μάντζαρου έως και την ανακομιδή των οστών του, μέσα από πηγές της εποχής. Τέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τ.Μ.Σ., Κώστας Καρδάμης, μίλησε για τη μεταθανάτια πρόσληψη της προσωπικότητας του μουσουργού και τις διάφορες πτυχές μνημειοποίησης της μορφής του από τον θάνατό του μέχρι και σήμερα, θέτοντας τους σχετικούς προβληματισμούς και διεγείροντας το κοινό για ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, με συζήτηση επί των οποίων ολοκληρώθηκε η βραδιά.



Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν λόγω εκδήλωση δεν ήταν η πρώτη φετινή δράση της Φ.Ε. «Μάντζαρος» για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του εθνικού μας συνθέτη. Είχε προηγηθεί η έκδοση CD με πέντε (εκ των 18) sinfonie του Μάντζαρου σε αναγωγή για μπάντα από τον Σπύρο Μαυρόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει (το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο) η επετειακή συναυλία του μουσικού της σώματος αποκλειστικά με έργα Μάντζαρου. Η τελευταία αυτή εκδήλωση είναι επίσης ενταγμένη στο σχετικό κύκλο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, μαζί με τις συναυλίες των χορωδιακών μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων (24 Νοεμβρίου) και της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (4 Δεκεμβρίου), στον ίδιο χώρο.