Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η έντεχνη μουσική από το 1945 έως το τέλος του 20ού αιώνα

Φ.Ε. ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
25 Ιουλίου 2024 / 09:41

H 8η Μουσικολογική Ημερίδα, που διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 με υπεύθυνο οργάνωσης τον Γεράσιμο Μαρτίνη,

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε τον Κόσμο διαφορετικό σε κάθε επίπεδο, ενώ η πολωτική περίοδος του «Ψυχρού Πολέμου» που ακολούθησε, έφερε και νέα δεδομένα. Τα Γράμματα και οι Τέχνες, πάντοτε ευρισκόμενα σε συνεχή και άμεση αλληλεπίδραση με τα ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, επηρεάστηκαν αναλόγως. Η Μουσική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή τη διαδικασία. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αναμόρφωσαν τον χώρο της «μουσικής βιομηχανίας», ενώ νέα ρεύματα και δημιουργοί εμφανίστηκαν, και άλλες παλαιότερες πρακτικές, είτε αμφισβητήθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο, είτε εξελίχθηκαν και επανέκαμψαν δυναμικότερα.

        Ως εκ τούτου, η μελέτη της Ιστορίας της Μουσικής από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμιου έως και το κλείσιμο του 20ού αιώνα, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζει ξεχωριστό και πολύπλευρο ενδιαφέρον και θα αποτελέσει το αντικείμενο της 8ης Μουσικολογικής Ημερίδας που διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 (υπεύθυνος οργάνωσης: Γεράσιμος Μαρτίνης).

        Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως ομιλητές, παρακαλούνται να αποστείλουν το αργότερο  έως την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024  στο email [email protected],  σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο θα περιλαμβάνονται απαραιτήτως τα στοιχεία και η ιδιότητά τους, ένα τηλέφωνο ή email επικοινωνίας, ο τίτλος της προτεινόμενης ανακοίνωσής τους και η περίληψη αυτής σε ένα σύντομο κείμενο (έως 200 λέξεις). Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να πραγματεύονται ζητήματα αυστηρώς σχετικά με το θέμα της ημερίδας και να μην υπερβαίνουν σε διάρκεια τα 20 λεπτά. Η τελική μορφή του προγράμματος της ημερίδας θα καθοριστεί ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή.

      Ενδεικτικοί προτεινόμενοι θεματικοί άξονες:

-       Εμφάνιση νέων και επανεμφάνιση παλαιότερων μουσικών ρευμάτων, κατά το β΄ μισό του 20ού αιώνα.

-       Το πέρασμα από τον Μοντερνισμό στον Μεταμοντερνισμό.

-       Νέες συνθετικές και ενορχηστρωτικές πρακτικές.

-       Σημαντικά έργα που γράφτηκαν ή/και παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο 1945 ~ 2000.

-      Μεγάλες προσωπικότητες της Μουσικής (συνθέτες, ερμηνευτές, θεωρητικοί κτλ.) του β΄ μισού του 20ού αιώνα.

-      Αλληλεπίδραση Μουσικής και κοινωνικών/πολιτικών γεγονότων.

-      Νεότερες και σύγχρονες προσεγγίσεις στη μουσική εκπαίδευση και στην έρευνα.

-      Μουσικοί Φορείς και Θεσμοί.

-      Μουσική και άλλες Τέχνες κατά την περίοδο 1945 ~ 2000.

-       Ζητήματα Νεοελληνικής Μουσικής κατά τη μεταπολεμική περίοδο.