Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τραγούδησε τον Θάνο, ο κόσμος!

Φ.Ε. ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
30 Ιουλίου 2024 / 08:32
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Η Φ.Ε. "Μάντζαρος" τίμησε τη μνήμη του Θ. Μικρούτσικου. Με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη σε αγαπημένα τραγούδια του.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Φιλαρμονική Εταιρία "Μάντζαρος" συνέχισε τις θερινές μουσικές εκδηλώσεις της με το αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, πέντε χρόνια μετά την εκδημία του. Ο λόγος για συναυλία με τίτλο "Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία", που έλαβε χώρα έξωθεν του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο, την Δευτέρα 29 Ιουλίου. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο 11ο Seven Festival.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής, Ιωάννης Τριβιζάς, αναφέρθηκε στο βιογραφικό και την πλούσια εργογραφία του Θάνου Μικρούτσικου, ενώ καλωσόρισε και την Μαρία Παπαγιάννη (τελευταία σύζυγο του συνθέτη) η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Ακολούθως, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη, συνόδευσε δύο καταξιωμένους τραγουδιστές οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι και συνεργάτες του Μικρούτσικου: την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Αμφότεροι, με τις ερμηνείες και τη ζωντάνια τους, συνεπήραν το ευάριθμο κοινό που πολλές φορές τραγούδησε μαζί τους ορισμένα από τα 500 και πλέον τραγούδια που συνέθεσε σε όλη του τη διαδρομή ο Μικρούτσικος (ανάμεσα στις πολλές άλλες σχεδόν κάθε μουσικού είδους συνθέσεις του), μελοποιώντας με το δικό του χαρακτηριστικό στυλ σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς.

 

 

 

Ειδικότερα, μεταξύ των συνολικά 22 τραγουδιών της συναυλίας, συμπεριλαμβάνονταν και κάποια από τα διαχρονικώς πιο αγαπητά στο ευρύ κοινό, τόσο προερχόμενα από την παλαιότερη δισκογραφία, όπως τα Σταυρός του Νότου, Πικρία, Federico Garcia Lorca, Μαχαίρι, Ερωτικό, Ρόζα, όσο και νεότερα, όπως ο Άμλετ της Σελήνης, το Δεν είμαι άλλος, Το μηδέν, το Μια πίστα από φώσφορο κ.ά. Η βραδιά έκλεισε με το Θεσσαλονίκη, από τον εμβληματικό δίσκο Σταυρός του Νότου, που ερμήνευσαν μαζί Αντωνοπούλου και Θωμαΐδης, οι οποίοι άλλωστε δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις αναμνήσεις τους από τον Θάνο Μικρούτσικο, επισημαίνοντας όχι μόνο το πόσο σημαντικός δημιουργός, αλλά και το πόσο σπουδαίος άνθρωπος υπήρξε.

Επόμενη συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" θα είναι εκείνη της 12ης Αυγούστου στην Άνω Πλατεία, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος. Φέτος, η συναυλία αυτή θα είναι αφιερωμένη στην όπερα, με προσκεκλημένους του διακεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές Βιολέττα Λούστα και Δημήτρη Πλατανιά, όπως προανήγγειλε και ο αρχιμουσικός Σωκράτης Άνθης.

Θα προηγηθεί η συναυλία του Συνόλου Κρουστών της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" (προετοιμασία/διεύθυνση: Σπύρος Ασπιώτης), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου στην Πλατεία Δημαρχείου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».