Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοπρατήθηκε για Βορρά και Νότο η τοποθέτηση ταρτάν

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
14 Οκτωβρίου 2022 / 16:53
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια από τις καλές αθλητικές ειδήσεις που μπορεί να ακούσει κανείς είναι η δημοπράτηση αθλητικών έργων και έχουμε δυο σημαντικές για την πολύπαθη Κέρκυρα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια από τις καλές αθλητικές ειδήσεις που μπορεί να ακούσει κανείς είναι η δημοπράτηση αθλητικών έργων και έχουμε δυο σημαντικές για την πολύπαθη Κέρκυρα. Είναι η τοποθέτηση ταρτάν στα γήπεδα της Λευκίμμης και της Αχαράβης που δημοπρατήθηκαν ήδη και έχουμε και τις προσφορές από τους εργολάβους.

Με τον τρόπο αυτό και στις δυο «άκρες» της Κέρκυρας θα υπάρχει χώρος για να μπορούν τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον στίβο να προπονούνται κάτω από ανθρώπινες και φυσιολογικές συνθήκες. Όμως πρέπει να σταθούμε σε κάποιες λεπτομέρειες των συγκεκριμένων έργων που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Ο στίβος πρέπει να είναι στα 400μ. αλλά στην μεν Λευκίμμη δεν μπορεί με τίποτε να γίνει, θα είναι περίπου στα 350μ. ένας πλήρης κύκλος, ενώ στην Αχαράβη θα γίνει προσπάθεια έτσι ώστε να «ανοίξει» ο χώρος και να φτιαχτούν κουλουάρ των 400μ. δύσκολο, αλλά η προσπάθεια θα γίνει. Αυτό είναι ελάσσονος σημασίας βεβαίως, αν συγκριθεί με το τίποτε και επειδή για να γίνουν σωστά αγώνες χρειάζεται γήπεδο με κουλουάρ  400μ.  

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσεχθεί οπωσδήποτε είναι η ποιότητα του ταρτάν που θα τοποθετηθεί και εξηγούμε παρακάτω.

Ο ΣΕΓΑΣ προχωράει στη Διοργάνωση εξειδικευμένου ενημερωτικού σεμιναρίου, με θέμα «Σχεδιασμός, κατασκευή και ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εποικοδομητικές συστάσεις της World Athletics». Είναι ένα σεμινάριο που θα γίνει στην Αθήνα την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 με σκοπό την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και των υπευθύνων των έργων για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από την προκήρυξη ενός  τέτοιου έργου ως την παραλαβή του.

Όπως αναφέρει στην επιστολή που έστειλε και στην ΤΕ ΣΕΓΑΣ Κέρκυρας «…σας ενημερώνουμε για ένα πρόβλημα που ήδη γνωρίζεται και υπάρχει και το οποίο αναφέρεται στη παντελή έλλειψη πιστοποιημένων ελαστικών ταπήτων στην πλειονότητα των Σταδίων της χώρας μς καθώς και τις κακοτεχνίες που παρατηρούνται σε όλες τις κατασκευές ελαστικών ταπήτων σε όλη την επικράτεια.

Το πρόβλημα αυτό δημιουργείται γιατί όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την Προκήρυξη ενός έργου που αφορά την εγκατάσταση ή την ανακατασκευή (re-topping) των συνθετικών ελαστικών ταπήτων των σταδίων δεν ακολουθούν την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών που περιλαμβάνονται στους Διεθνείς κανονισμούς Στίβου καθώς και στο Εγχειρίδιο Εγκαταστάσεων Στίβου κλπ….».   

Αυτό που τονίζει στην επιστολή παρακάτω ο ΣΕΓΑΣ είναι ότι αν δεν πληρούνται οι προδιαγραφές σε τέτοια ταρτάν δεν μπορούν να γίνει επίσημοι αγώνες Πανελληνίων ή διεθνών αγώνων, ενώ δεν αναγνωρίζονται και τα ρεκόρ που πιθανόν θα επιτευχθούν. Επισημαίνει δε ότι δεν πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτη κατασκευή, χωρίς την τήρηση των προδιαγραφών που ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία και η έλλειψη πιστοποίησης των συνθετικών ελαστικών ταπήτων, τουλάχιστον στα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ή παρόμοιων προγραμμάτων.

Εκτιμούμε ότι τόσο στο Δήμο της Βόρειας, όσο και της Νότιας Κέρκυρας, καλό είναι οι συμβουλές που ήδη η ΤΕ ΣΕΓΑΣ έχει δώσει για το θέμα του ταρτάν που πρόκειται να τοποθετηθεί, να εισακουστούν και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή αυτών των έργων, γιατί πέραν των άλλων, με σωστές προδιαγραφές και τα παιδιά θα έχουν το κατάλληλο πεδίο να προπονηθούν χωρίς πρόβλημα και θα κρατήσει το  έργο για ικανό χρονικό διάστημα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια