Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προσωρινός μειοδότης για την παραλιακή της Γαρίτσας

Γαρίτσα
11 Οκτωβρίου 2022 / 14:01

Μετά το νέο έτος η υπογραφή της σύμβασης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ανακύψουν προβλήματα στη διαδικασία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προσωρινό μειοδότη για την αποκατάσταση του παραλιακού τοιχίου και πεζοδρομίου της παραλιακής Γαρίτσας ανέδειξε το άνοιγμα των προσφορών στον ανοιχτό διαγωνισμό, που προκήρυξε αυτή τη φορά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών έγινε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου από την Επιτροπή του Διαγωνισμού.

Για το έργο της αποκατάστασης κατατέθηκαν προσφορές από πέντε υποψήφιους αναδόχους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η εταιρεία ΓΚΡΑΟΥΤΕΚ Α.Ε, στην οποία είχε κατακυρωθεί το έργο στην α’ δημοπράτησή του με την προηγούμενη διαδικασία, (σύναψη δημόσιας σύμβασης με απευθείας ανάθεση με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, εντάσσοντας το έργο στις περιπτώσεις «εκτάκτου ανάγκης», Μπάλλος.

Απορρίφθηκε ωστόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί το έργο ως κατεπείγον, αφού οι ζημιές προϋπήρχαν της θεομηνίας της 14ης Οκτωβρίου 2021). Ο προσωρινός μειοδότης που αναδείχθηκε κατέθεσε πρόταση για έκπτωση περίπου στο 14% στο έργο που έχει αρχικό προϋπολογισμό 995.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2021.

Έλεγχος δικαιολογητικών

Επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος των δικαιολογητικών που αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και εν συνεχεία, αφού προηγηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, η ανάδειξή του προσωρινού μειοδότη ως οριστικό ανάδοχο του έργου.

Ακολουθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον όλα πάνε καλά αυτή τη φορά, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου. Οι διαδικασίες πάντως δεν αναμένονται σύντομες, καθώς κάθε στάδιο απαιτεί το δικό του χρόνο ολοκλήρωσης, εφόσον βέβαια δεν προκύψουν ενστάσεις.

Αυτό πρακτικώς μεταφράζεται σε 6 – 9 μήνες (έχει παρέλθει ήδη ένας μήνας από την επαναδημοπράτηση του έργου) που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει κάποιο κώλυμα, οι υπογραφές για την αποκατάσταση των 500 μέτρων που απέμειναν από το ύψος Δεσύλλα μέχρι και τον Ανεμόμυλο θα πέσουν μετά το νέο έτος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το έργο έχει ως χρόνο ολοκλήρωσης τους 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Τα μέτρα για την αποκατάσταση περιλαμβάνουν κατασκευή τοιχίου από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά του λίθινου κρηπιδότοιχου, πλήρωση κενών και αντικατάσταση επιχωμάτων υπόβασης Πεζοδρομίου Παραλιακής Λεωφόρου Γαρίτσας με κατάλληλη λιθορριπή, συμπλήρωση και συναρμογή προκατασκευασμένων στοιχείων προστασίας ποδός με την τεχνική συναρμογής που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη φάση εργασιών, αποκατάσταση πλακοστρώσεων μετά από αποτύπωση, αφαίρεση παρουσία αρχαιολόγου, επανατοποθέτηση στις ίδιες ακριβώς θέσεις και συμπλήρωση των κατεστραμμένων με πλάκες ίδιας ποιότητας και προέλευσης με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη φάση εργασιών.

Επιδείνωση

Με τον χρόνο ωστόσο να κυλάει αμείλικτα, η σημερινή εικόνα της παραλιακής στην Γαρίτσα, στο συγκεκριμένο τμήμα είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική. Σε διάφορα σημεία παρατηρείται τμηματική κατάρρευση του πεζοδρομίου, που επιδεινώνεται και από τις καιρικές συνθήκες, οδηγώντας σε νέες υποχωρήσεις με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των διερχομένων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ