Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έπεσε η αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ στην Κέρκυρα

Καύσιμα
14 Σεπτεμβρίου 2022 / 09:15

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στο 1,93-1,94 ευρώ το λίτρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ διατίθεται εδώ και λίγες ημέρες, η τιμή λίτρου της βενζίνης στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Κέρκυρας, ενώ παρότι θα ανέμενε κανείς ότι και το πετρέλαιο κίνησης θα διατίθονταν ακόμη φθηνότερα, ωστόσο  η τιμή του παραμένει ακριβή.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα συνεχίζεται η αποκλιμάκωση που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου στην τιμή της βενζίνης (παρουσιάζει διαφορά έως και 0,40 λεπτά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα), δίνοντας μια ανάσα στα νοικοκυριά, τα οποία έχουν χτυπηθεί από την ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πρατηριούχων Κέρκυρας, Αντώνη Σάκκο, η τιμή της αμόλυβδης στα περισσότερα πρατήρια της Κέρκυρας έχει πέσει και διατίθεται στο 1,995 - 1,996, με την κατανάλωση ωστόσο να εξακολουθεί να παραμένει πεσμένη, καθώς και πάλι διατίθεται σε υψηλές τιμές. «Ελπίζουμε ότι η τιμή της αμόλυβδης θα κατέβει κι άλλο. Η κίνηση στα πρατήρια είναι ακόμη πεσμένη και από τους τουρίστες που κοιτούν να βάλουν βενζίνη μέχρι να φτάσει η βελόνα στο σημείο, στο οποίο παρέλαβαν τα ΙΧ που νοικιάζουν», ανέφερε ο ίδιος.

Μιλώντας πάντως σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος για νέο Fuel Pass, λόγω της πτώσης της τιμής της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι οι προβλέψεις για την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγούν το πετρέλαιο προς τα κάτω.

Ψηλά το πετρέλαιο κίνησης

Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου κίνησης εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με το λίτρο να πωλείται προς 1,93-1,94 ευρώ, αναλογικά με την σταδιακή πτώση της αμόλυβδης. «Ενώ ένα μεγάλο διάστημα η τιμή της αμόλυβδης έπεφτε σταδιακά, το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβαινε και υπήρχε μια αύξηση μεσοσταθμικά. Σε λίγο θα μπούμε στο χειμώνα. Το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης επηρεάζει το ένα το άλλο. Τώρα το δεύτερο πωλείται 0,30 ευρώ ακριβότερα. Θα έπρεπε να είναι κάτω του 1,80 ευρώ το λίτρο», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Σάκκος.

Από 15 Οκτωβρίου

Όσον αφορά τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,65 – 1, 70 ευρώ το λίτρο, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δεδομένο, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται. Η διανομή θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. «Στην παρούσα φάση δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τους καταναλωτές που περιμένουν να πέσουν κι άλλο τα καύσιμα και να υπάρξει οριζόντια μείωση 0,25 ευρώ στην τιμή αντλίας ανά λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης», πρόσθεσε ο κ. Σάκκος.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για ανεξάρτητη πηγή που δεν επηρεάζεται από τις τιμές των άλλων ειδών καυσίμων, ενώ ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε κίνητρα, ώστε να αλλάξουν τρόπο θέρμανσης τα νοικοκυριά κάνοντας στροφή στο πετρέλαιο. «Το φυσικό αέριο είναι πιο ακριβό από το πετρέλαιο θέρμανσης και γι’ αυτό δίνονται κίνητρα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, όπως μεγάλη επιδότηση και μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους», κατέληξε ο κ. Σάκκος.