Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τσιμπημένες» οι τιμές από 1η Απριλίου στα καφέ μπαρ της παλιάς πόλης

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
12 Απριλίου 2023 / 09:12

Σε ανατιμήσεις που κυμαίνονται από 5% - 10% προχώρησαν από κοινού οι επαγγελματίες λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακριβότερα στοιχίζει πλέον η έξοδος στα καφέ και τα μπαρ στην πλατεία Λιστόν αλλά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται περιμετρικά, μετά τις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησαν οι επαγγελματίες, ως απόρροια των γενικότερων αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι βρίσκονται σε ισχύ από την 1η Απριλίου και εφεξής. Προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των επιχειρηματιών, παρουσία του Σωματείου Επαγγελματιών Διασκέδασης και Εστίασης Παλιάς Πόλης Κέρκυρας , προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού συντεταγμένα στις αναπροσαρμογές, χωρίς να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Βλάχος , οι ανατιμήσεις είναι μικρές και δεν ξεπερνούν το 10% στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Λιστόν και το 5% σε όσες λειτουργούν περιμετρικά αυτής.

«Πράγματι έγινε μια μικρή αναπροσαρμογή στις τιμές που διατηρούν καφέ και μπαρ στην παλιά πόλη, λόγω των αυξήσεων σε όλους τους τομείς, δηλαδή στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στους μισθούς του προσωπικού. Όλο αυτό το διάστημα απορροφήσαμε τις αυξήσεις που έχουν προηγηθεί χωρίς να αλλάξουμε τις τιμές μας. Αυτό που τονίσαμε στη συνάντηση με τους επαγγελματίες ήταν η ανάγκη εξομοίωσης των τιμών,  προκειμένου η αγορά να έχει ίδιες τιμές μεταξύ των όμορων επιχειρήσεων για να υπάρχει ομοιομορφία και να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός», επισήμανε ο κ. Βλάχος.

Όπως είπε, το Σωματείο ζήτησε από τους επαγγελματίες να απευθυνθούν στους λογιστές τους, προκειμένου να «κάνουν σωστούς λογαριασμούς».

0,10 ευρώ πάνω ο καφές

Ενδεικτικά πλέον οι καφέδες πωλούνται ακριβότερα κατά 0,10 ευρώ, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 3,90 – 4 ευρώ από 3,80 – 3,90 ευρώ ανάλογα και με το είδος του καφέ. Εξαίρεση αποτελεί ο ελληνικός που η τιμή του διατηρείται στα αρχικά επίπεδα.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Μάρκος Όρφανος , ιδιοκτήτης καφέ στο Λιστόν, οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε πρώτες ύλες είναι συνεχείς με τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται πια να τις απορροφήσουν, δεδομένου και των υψηλών δαπανών λειτουργίας τους (λογαριασμοί ΔΕΚ0, απόδοση τέλους στο Δήμο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, μίσθωμα κ.α.). Ό

Ικανοποιημένοι από την κίνηση

Οι αναπροσαρμογές των τιμών πάντως που δεν φαίνεται να έχουν αποτρέψει τους καταναλωτές, ντόπιους και επισκέπτες. Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την κίνηση που θεωρείται πολύ καλή για την εποχή.

Σε αυτό φυσικά καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και η έναρξη της τουριστικής σεζόν. Οι διεθνείς πτήσεις έχουν ξεκινήσει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας από τις 26 Μαρτίου εμφανίζοντας μάλιστα πολύ καλές πληρότητες.

«Σε σχέση με άλλες χρονιές η κίνηση στην πόλη φαίνεται περισσότερη, καθώς οι πτήσεις ξεκίνησαν πολύ νωρίς και αυτό μας ωφελεί. Παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες η Κέρκυρα είναι γεμάτη από κόσμο. Αυτό χρειάζεται να επεκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες της σεζόν», κατέληξε ο κ. Βλάχος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ