Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας: Τα «Τετράδια Ειρήνης» ταξιδεύουν στην Ουκρανία

7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
08 Σεπτεμβρίου 2022 / 09:26

40 μαθητές του σχολείου στέλνουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης μέσα από μια πρωτότυπη πρωτοβουλία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον εφιάλτη του πολέμου στην Ουκρανία επιχειρούν να «ξορκίσουν» οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας.

Οι εικόνες της σύρραξης στην Ανατολική Ευρώπη ξεσήκωσαν τους μαθητές της α’ και β΄ τάξης του σχολείου που ανέλαβαν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο αλλά και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον ουκρανικό λαό.

Ένα δυνατό μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της αγάπης συγκεντρώθηκε στα «Τετράδια Ειρήνης» που ετοίμασαν με πολλή χαρά, οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου Κέρκυρας και στάλθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Το όλο σχέδιο βασίστηκε σε μία πρωτότυπη ιδέα της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής του σχολείου Αποστολίας Τσιακοβή, μοναδικό στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο, που άρχισε να πραγματοποιείται αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ιδέα «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή, οι 40 μαθητές του σχολείου που εργάστηκαν για μήνες στο πρωτότυπο αυτό εγχείρημα, ξεδιπλώνοντας συναισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης για τον ουκρανικό λαό. Τα γνωστά μπλε τετράδια μετατράπηκαν σε έναν όμορφο ζωγραφικό καμβά «πλημμυρισμένο» με μηνύματα ειρήνης, ποιήματα και δηλώσεις των μαθητών κατά του πολέμου γραμμένα σε τρεις γλώσσες. Την ελληνική, την αγγλική και την ουκρανική, ενώ συνοδεύτηκαν με μία αφίσα βασισμένη στα έργα των παιδιών που επιμελήθηκε ο καθηγητής Καλλιτεχνικών του σχολείου Μάνος Χριστοφάκης.

Τα μηνύματα

«Κάντε κουράγιο», «Μείνετε δυνατοί», «Ειρήνη για την Ουκρανία», «Ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος» είναι μερικά από τα μηνύματα των μαθητών που συνόδευαν τις ζωγραφιές που δημιούργησαν. Οι εικόνες απεικόνιζαν απλές στιγμές της καθημερινότητας που ενώ είναι τόσο οικίες για όλους εμάς, ωστόσο λόγω της πολεμικής σύρραξης απουσιάζουν στην Ουκρανία. Παιδιά να παίζουν στις αυλές, όμορφα παραθαλάσσια τοπία αλλά και τις σημαίες της Ουκρανίας και της Ελλάδας ως αδελφοποιημένες.

Προηγήθηκε ενημέρωση και συζήτηση για το θέμα του πολέμου με απώτερο στόχο τα έργα των μαθητών να δώσουν θάρρος και δύναμη στο δοκιμαζόμενο λαό. «Στόχος μου ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τις δυο καταστάσεις, του πολέμου και της ειρήνης και ενδόμυχα να εργαστούν για την πλευρά της ειρήνης. Τα παιδιά ήταν ενήμερα, ενώ πολλά από αυτά μαζί με τις οικογένειές τους συγκέντρωσαν χρήματα, ρουχισμό και φάρμακα για να τα προσφέρουν στις αποστολές που έφυγαν για Ουκρανία», τόνισε στην «Ε» η κ. Τσιακοβή.

Στον Πρέσβη

Τα τετράδια της ειρήνης παρελήφθησαν από τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko με το αίτημα, μόλις τελειώσει ο πόλεμος, να σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας της Ουκρανίας κι εκείνο να τα διαθέσει όπως επιθυμεί στα σχολεία της χώρας μόλις επέλθει η πολυπόθητη ειρήνη.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ