Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κραυγή αγωνίας για την ειρήνη, από το 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας (video)

7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
21 Δεκεμβρίου 2023 / 16:46
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τα παιδιά αγκαλιάζουν τη ζωή - Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας ενώνουν τις φωνές τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα χιλιάδες ανυπεράσπιστα θύματα που χάνονται ή τραυματίζονται ανεπανόρθωτα από τις πολεμικές συγκρούσεις, ώθησαν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας να στείλουν τη δική τους κραυγή αγωνίας για την ειρήνη. Οι σκληρές εικόνες που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, ματώνουν κάθε καρδιά σε όλον τον πλανήτη, όσο μακριά κι αν βρίσκεται από την εστία του πολέμου. Οι πληγές είναι βαθιές και δύσκολα μπορούν να επουλωθούν, με τραγικούς πρωταγωνιστές τα παιδιά που στερούνται την οικογένειά τους, την παιδική τους ηλικία, την ίδια τη ζωή.

Υλοποιώντας μια ιδέα των εκπαιδευτικών Ελένης Ζάγουρα και Σμαράγδας Παπατσάκωνα, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας αγκαλιάζουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στη ζωή. Αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας και της μουσικής, δημιούργησαν ένα βίντεο, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα, πλαισιωμένο με το τραγούδι "E malama", μια χαβανέζικη προσευχή - ύμνο για όσα καλά μας έχει χαρίσει η φύση απλόχερα. Η κινησιολογία είναι μέρος της χορωδιακής χορογραφίας που προτείνει ο μαέστρος Basilio Astulez και επιλογές των ίδιων των παιδιών. 

Στο βίντεο πρωταγωνιστούν οι μαθητές της Γ τάξης του Γυμνασίου και την αφήγηση κάνει Λιάνα Τσιρίδου: «Αν είναι για κάτι να σπάσουμε τη σιωπή μας, αν είναι για κάτι να δέσουμε σφιχτά τα χέρια μας, αν είναι για κάτι να ενώσουμε την κραυγή μας, αν είναι για κάτι να ξυπνήσουμε την κοιμισμένη ανθρωπιά μας, ας το κάνουμε για την Ειρήνη. Για τα παιδιά που χάνονται παράλογα, αναίτια, ανεπιστρεπτί. Γρήγορα. Τώρα. Πριν έρθει η σειρά των δικών μας παιδιών».

Το μήνυμα του Διευθυντή του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού: Πλαστήκαμε για να αγαπάμε και να συνυπάρχουμε, για να μοιραζόμαστε τη γή και τον ουρανό. Και αυτό γίνεται μόνον όταν υπάρχει Ειρήνη.

Στη μουσική σύνθεση και την πιανιστική εκτέλεση η Σμαράγδα Παπατσάκωνα, στην ηχογράφηση ο Παναγιώτης Βώρος και τη βιντεοσκόπηση ο Γιάννης Δημητριάδης και ο Νίκος Κοσκινάς.

Δείτε το βίντεο εδώ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.