Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός δημοτικών δομών και φέτος βρέφη, λόγω έλλειψης θέσεων

Βρεφικοί σταθμοί
25 Αυγούστου 2022 / 15:16

«Βροχή» οι αιτήσεις γονέων για τα voucher των ΕΣΠΑ. Κατατέθηκαν 3.091 αιτήσεις για τις δομές του νομού Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκτός δημοτικών βρεφικών σταθμών θα μείνουν και φέτος παιδιά ηλικίας 6 μηνών – 2,5 ετών. Η αυξημένη ζήτηση που καταγράφηκε στις δομές που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την έλλειψη θέσεων, αναμένεται να οδηγήσουν ακόμη μια χρονιά αρκετές οικογένειες στη λύση των ιδιωτικών σταθμών, με το κόστος ωστόσο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό σε περίπτωση που δεν υπάρχει voucher από το ΕΣΠΑ.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και την προηγούμενη χρονιά στην κάλυψη των αναγκών των βρεφών από τους δημοτικούς σταθμούς συνεχίζονται και φέτος.

Μάλιστα παρότι προγραμματίζεται να ανοίξει επιτέλους και ο Γ΄ Βρεφικός Σταθμός (πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου), η λειτουργία του οποίου εκκρεμεί από πέρσι, και πάλι δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν όλα τα βρέφη στους τέσσερις σταθμούς που λειτουργούν στην πόλη και σε κοντινή απόσταση από αυτήν.

«Ο Οργανισμός προέβλεψε και λειτουργεί από πέρσι τον Μάιο, το Β’ Βρεφικό Σταθμό επί της Ακαδημίας και αναμένεται το Σεπτέμβριο να ανοίξει κανονικά και ο Γ’ Βρεφικός Σταθμός. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη αύξηση στον αριθμό των βρεφών και προσανατολιζόμαστε στην εξεύρεση χώρου για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών από τη νέα χρονιά», τόνισε στην «Ε» η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Κέρκυρας (ΣΥΚΟΙΠΑ) Μαρία Ζερβού.

Ενδεικτικό της κατάστασης πάντως είναι ότι ακόμη και παιδιά οικογενειών που πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το πολυπόθητο voucher θα μείνουν εκτός δημοτικών βρεφικών σταθμών.

Κανένα ζήτημα

Σε ό, τι αφορά τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, η διοίκηση του ΣΥΚΟΙΠΑ Κέρκυρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι όλα τα παιδάκια θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στις δημοτικές δομές, καθώς σε αντίθεση με τα βρέφη, όπου παρατηρείται αύξηση του αριθμού, εδώ διαπιστώνεται μείωση των νηπίων.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με άλλους δήμους της χώρας, η φιλοξενία όλων των βρεφών και των νηπίων είναι δωρεάν στις δημοτικές κοινωνικές δομές, με πηγές χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Για το λόγο αυτό εξάλλου δίνεται προτεραιότητα και σε όσες οικογένειες έχουν εξασφαλίσει το «χρυσό» εισιτήριο του ΕΣΠΑ.

«Βροχή» οι αιτήσεις για το ΕΣΠΑ

Το γεγονός αυτό μάλιστα, έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο σε εκατοντάδες γονείς του νομού Κέρκυρας για να καταθέσουν αίτηση στο πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2022-2023.

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ κατατέθηκαν για όλες τις δομές που αφορούν στο πρόγραμμα (Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ) συνολικά 3.091 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 2.647 έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Ειδικότερα οι αιτήσεις με πλήρη και ελλιπή φάκελο δικαιολογητικών που κατατέθηκαν ανά δήμο έχουν ως εξής:
Δήμος Κ. Κέρκυρας 2.352.
Δήμος Βόρειας Κέρκυρας 302.
Δήμος Νότιας Κέρκυρας 376. Δήμος Παξών 61.


Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης των αιτούντων, μετά την υποβολή των ενστάσεων που λήγει αύριο το βράδυ (μέχρι τις 23:59), θα ανακοινωθούν στις 30 Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα όμως ξεκινάει ένας νέος «Γολγοθάς» για τις οικογένειες μέχρι να διαπιστωθεί αν τελικά θα μπορέσουν να απορροφηθούν στις δημοτικές δομές.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ