Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ το επικαιροποιημένο αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη

ΕΣΠΑ
09 Μαρτίου 2024 / 10:53
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

39,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για έργα σε καίριους τομείς. Συμπεριλαμβάνεται η παράκαμψη στην Πλατυτέρα αλλά και η αποκατάσταση του «Φοίνικα» και του «Γιαλλινά»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 το επικαιροποιημένο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη της Κέρκυρας με το ποσό των 39.515.000 ευρώ.

Η επικαιροποιημένη πρόταση του Δήμου Κ. Κέρκυρας (συνολικού π/υ 67.215.000 ευρώ) μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του προηγούμενου διαστήματος επί θητείας Μ. Υδραίου, κατατέθηκε προς έγκριση τον Φεβρουάριο στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση σημαντικών έργων και δράσεων στους καίριους τομείς της τοπικής οικονομίας (τουρισμός, επιχειρηματικότητα), του πολιτισμού, της αστικής αναζωογόνησης και της βιώσιμης κινητικότητας και της ανθεκτικότητας, στο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ).

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται έργα της προηγούμενης περιόδου που μεταφέρονται στη νέα, όπως είναι η αποκατάσταση της οικίας «Γιαλλινά» του θεάτρου «Φοίνικας», της Βίλλα Ρόσσα, τα εργαστήρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, ενώ συμπεριλαμβάνονται και νέα, όπως είναι η οικία «Πετσάλη».

Και η παράκαμψη στην Πλατυτέρα                   

Στα έργα υποδομών συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση του παρακαμπτήριου δρόμου στην Πλατυτέρα που έχει μείνει στάσιμη εδώ και χρόνια (παράκαμψη Μ. Μαργαρίτη –Ι.Ανδρεάδη), όπως και η ανάπλαση οδών ήπιας κυκλοφορίας (με βάση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) και δημόσιων χώρων σε γειτονιές της πόλης.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία Παρατηρητηρίου μέτρησης της τουριστικής φέρουσας ικανότητας, για τη συνέχιση του Διεθνούς Φεστιβάλ, για την ανάδειξη και προστασία του δάσους, κήπων και βιοποικιλότητας του Mon Repos, για την αποκατάσταση του ιστορικού δημαρχείου, ενώ συμπεριλαμβάνεται και το έργο για την ανακατασκευή του κτιρίου των παλαιών Σφαγείων στο Μαντούκι,το οποίο είχε απενταχθεί. Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση της ανάπτυξης κοινωνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τομείς προτεραιότητας.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Ο πυρήνας όλων αυτών τέθηκε επί τάπητος χθες το πρωί σε σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε στην έδρα της Περιφέρειας στις Αλυκές, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής και στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Κώστας Ασπιώτης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου.

Όπως τόνισε ο κ. Τρεπεκλής η παλιά πόλη, η οποία είναι ενταγμένη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO πρέπει να διαθέτει τις καλύτερες υποδομές που να ανταποκρίνονται στην φήμη της. «Σχεδιάζουμε έναν διαφορετικό βηματισμό, με στόχο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η πόλη και είναι γνωστά σε όλους μας, από το κυκλοφοριακό μέχρι τις σοβαρές υποδομές και στο σκέλος του πολιτισμού. Έργα τα οποία λιμνάζουν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και έχουν φθάσει σε ένα βαθμό επικινδυνότητας σχετικά με το μέλλον τους και την πορεία τους, όπως είναι το κτίριο Γιαλλινά, ο Φοίνικας. Βάζουμε και καινούργια έργα, την οικία Πετσάλη, μια σειρά από παρεμβάσεις και παρακάμψεις μέσα στην πόλη, όπως είναι η Μιλτιάδου Μαργαρίτη –Πλατυτέρα,  σημαντικό έργο το οποίο θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό. Από το ΠΕΠ, θα παραχωρήσουμε περίπου 39,5 εκατομμύρια ευρώ, και με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και από τα τομεακά μπορεί το ποσό αυτό να αγγίξει τα 67 εκατομμύρια και αφορά βέβαια και άλλους φορείς. Ο κορμός όμως και για την επιτυχία ανήκει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο κ. Πουλημένος τόνισε ότι τα έργα και οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην ΟΧΕ/ΒΑΑ Πόλης Κέρκυρας μπορούν αλλάξουν τα δεδομένα στη ζωή της πόλης, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος αναλαμβάνει τη μεγάλη υποχρέωση να προετοιμάσει τα έργα αυτά.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.