Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς ναυάγησε και φέτος η ναυαγοσωστική κάλυψη στον Δήμο Κεντρ. Κέρκυρας

Ναυαγοσώστες
24 Αυγούστου 2022 / 10:52

Με τις διαδικασίες να αργούν χαρακτηριστικά, το αποτέλεσμα είναι να εκτυλίσσονται τραγωδίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην εκπνοή του καλοκαιριού, συνεχίζεται στα τέλη Αυγούστου, η επιχείρηση «ναυαγοσωστική κάλυψη» στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. 

Με τις διαδικασίες να αργούν χαρακτηριστικά, το αποτέλεσμα είναι να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και να εκτυλίσσονται τραγωδίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ενώ πλήττεται παράλληλα και το τουριστικό προϊόν.

Εύλογες οι αντιδράσεις των δημοτών για τις ενέργειες της τελευταίας στιγμής, δεδομένου ότι η ...έλευση της θερινής περιόδου είναι αναμενόμενη και οι γνωρίζοντες τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας θα μπορούσαν να έχουν προνοήσει. 

Κοστίζει

Aξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΔ 71/2020 είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω του υψηλού κόστους που φορτώνει στους Δήμους. Μάλιστα η ΚΕΔΕ ζήτησε φέτος από το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγηση 21 εκατ. συνολικά.

Αντ' αυτού οι 115 παράκτιοι δήμοι μοιράστηκαν μόλις 7 εκατομμύρια ευρώ. Στις 11/5/2022 ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε τους δικαιούχους ΟΤΑ για τα ποσά της επιχορήγησης: 

Στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας διατέθηκε το ποσό των 203.948 ευρώ, στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας 128.798 και στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας 114.838 ευρώ, με την επισήμανση ότι «τυχόν αδιάθετα ταμειακά υπόλοιπα, θα διατεθούν για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών δαπανών». 

Τέλη Ιουλίου

Με την προκήρυξη που έγινε στις 22 Ιουλίου, ο Δήμος άρχισε να αναζητά τη στελέχωση των πολυσύχναστων παραλιών του με ναυαγοσώστες και χειριστές ταχυπλόων, 35 συνολικά θέσεων.

Με τον νέο νόμο, οι Δήμοι έχουν υποχρέωση να προσλαμβάνουν αναγκαίο αριθμό ναυαγοσωστών για τη χρονική περίοδο από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου για τις ώρες από 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Μάλιστα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους Δήμους που δεν προβαίνουν εγκαίρως σε ναυαγοσωστική κάλυψη λόγω αργοπορημένων ενεργειών που έχουν ως αποτέλεσμα την μη ανεύρεση προσωπικού. 

Εξέλιξη περίπου αναπόφευκτη εάν πρόκειται για προσφορά θέσεων εργασίας στο τέλος της σεζόν... 

Επτά παραλίες

Πρόκειται για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των εξής επτά πολυσύχναστων παραλιών: 

1. Παραλία "Ύψος" έμπροσθεν Εστιατορίου "ΑΛΣ" έως έμπροσθεν καταστήματος "PLAZA CAFÉ".

2. Παραλία "Μπαρμπάτι"

3. Παραλία "Δασιά"

4. Παραλία "Αγ. Γόρδιος" από αριστερό άκρο παραλίας έμπροσθεν ξενοδοχείου "Mayor la grotto verde grand resort, έως δεξιό άκρο παραλίας έμπροσθεν εστιατορίου "Black Rocks"

5. Παραλία "Αγ. Σπυρίδωνας Παλαιοκαστρίτσας"

6. Παραλία "Γλυφάδα"

7. Παραλία "Κοντογυαλός"

Τρεις προκηρύξεις

Στην πρώτη προκήρυξη ανταποκρίθηκαν τρία άτομα, τα οποία κρίθηκαν απορριπτέα, λόγω έλλειψης δικαιολογητικών.
Με τη δεύτερη προκήρυξη εκδήλωσαν ενδιαφέρον δύο άτομα. Μόλις σήμερα, με την τρίτη προσπάθεια, ανακοινώθηκε ότι έγιναν έγιναν αποδεκτές 4 συνολικά αιτήσεις. 

Παράλληλα προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για την μίσθωση ναυαγοσωστικού εξοπλισμού, που πάει "πακέτο" με τη ναυαγοσωστική κάλυψη.  
Με αυτήν τη «φτωχή» προσφορά ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρεία.

Χωρίς ανταπόκριση

Η Δημοτική Αρχή επικαλείται την έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις διαδοχικές προκηρύξεις και τις αυστηρές προδιαγραφές του νέου νόμου.

«Δεν υπήρχε ανταπόκριση στις προκηρύξεις, κάναμε άλλη μία φορά την προσπάθεια και βρέθηκαν συνολικά τέσσερα άτομα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού, που αφορά αυτά τα πόστα. Βέβαια δεν θα γίνει η συνολική δαπάνη των 250.000 που προβλέπεται για τους 35, αλλά μειωμένη αναλόγως» αναφέρει στην "Ε" ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός.

Σχετικά με την καθυστέρηση της προκήρυξης απαντά: «Όταν πήραμε τη μελέτη της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, προχωρήσαμε στην προκήρυξη. Να έχουμε υπόψη μας, ότι μια μελέτη μπορεί να χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να ελεγχθεί, αν κριθεί απαραίτητο» διευκρινίζει ο Αντιδήμαρχος. «Παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος, εμείς συνεχίσαμε τις προσπάθειες. Ακόμα και μία ανθρώπινη ζωή να καταφέρεις να σώσεις, είναι σημαντικό» τονίζει ο Γ. Παντελιός. 

Αυστηρές προδιαγραφές

Η αρχική προκήρυξη στις 24/6/2022 ήταν ενιαία για προσωπικό και εξοπλισμό, συνολικού προϋπολογισμού 750.000.

«Δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από καμία ναυαγοσωστική εταιρεία. 
Αναγκαστήκαμε να μοιράσουμε το ποσό, σε δύο διαφορετικές προκηρύξεις, άλλη για το προσωπικό και άλλη για τον εξοπλισμό. Αυτό καθυστέρησε τη διαδικασία γιατί χρειάστηκε να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και επαναπροκηρύξεις»
αναφέρει στην "Ε" ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας Περιβάλλοντος Μίμης Κατέχης.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών με τα προσόντα που απαιτεί ο νέος νόμος για την πρόσληψη από τους Δήμους, δηλαδή επιπλέον έγκριση του Λιμεναρχείου εκτός από το πτυχίο της σχολής. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύσκολα έρχεται κάποιος από την άλλη Ελλάδα στην Κέρκυρα.

Για το προσωπικό βέβαια που προσλαμβάνουν τα ξενοδοχεία δεν ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, αλλά αυτό το αποφασίζουν οι επιχειρήσεις. «Εμείς, ως Δήμος, είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε κάλυψη, είτε υπάρχει από ξενοδοχείο είτε όχι. 

Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό, είναι τέτοιες οι προδιαγραφές, που είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν. Προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε, το ίδιο πρόβλημα έχουν πολλοί Δήμοι της χώρας»
αναφέρει ο Μίμης Κατέχης.
.  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ