Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς ναυαγοσώστες παραμένουν οι πολυσύχναστες παραλίες της βόρειας και κεντρικής Κέρκυρας

Ναυαγοσώστες
13 Ιουλίου 2023 / 09:38
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Νότιας Κέρκυρας με την τοποθέτηση ναυαγοσωστών και τον πλήρη εξοπλισμό αυτών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, παρότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν, παραμένουν πολυσύχναστες παραλίες στη Βόρεια και την Κεντρική Κέρκυρα, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί των Δήμων έχουν αποβεί άγονοι.

Για την ώρα τουλάχιστον, ναυαγοσώστες υπάρχουν μόνο στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, καθώς μετά από χρόνια, ο διαγωνισμός είχε αίσια κατάληξη.

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Νίκος Κουρτέσης, προ λίγων ημερών, οι ναυαγοσώστες τοποθετήθηκαν στα πόστα τους και θα παραμείνουν βάσει νομοθεσίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δυσκολία που υπάρχει στους διαγωνισμούς αυτούς, λόγω της μεγάλης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στον συγκεκριμένο κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ηλεκτρονικό ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας στις 13 Απριλίου, συνολικού προϋπολογισμού 382.189.70 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ανταποκρίθηκε μόνο μια ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλίσει πλήρως όλο το απαιτούμενο προσωπικό για την κάλυψη και των 12 πόστων που αφορούν τις παραλίες του Κάβου, της Μπούκας, των Βιταλάδων, του Μαραθιά, του Αγίου Γεώργιου, της Μεσογγής και των Μωραΐτικων, ζήτησε μια μικρή παράταση στην προθεσμία. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, τα πόστα καλύφθηκαν από ανθρώπους που ήρθαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Από την πρώτη χρονιά που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, κάνουμε τη διαγωνιστική διαδικασία, ωστόσο έβγαινε άγονη. Φέτος όμως είχαμε ανάδοχο. Παρά το υψηλό κόστος που κλήθηκε ο Δήμος να καλύψει και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς για τα οικονομικά, καταφέραμε να προσφέρουμε μετά από πολλά χρόνια ασφαλείς παραλίες για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής μας», ανέφερε ο κ. Κουρτέσης.

Χωρίς ναυαγοσώστες

Την ίδια στιγμή όμως, κι ενώ υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στις πολυσύχναστες παραλίες τόσο της βόρειας όσο και της κεντρικής Κέρκυρας, εκείνες παραμένουν «γυμνές», για την ώρα, από ναυαγοσώστες. Και οι δυο διαγωνισμοί που έχει προκηρύξει ο δήμος Κ. Κέρκυρας, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη στις παραλίες Ύψος, Μπαρμπάτι, Δασιά, Άγιος Γόρδιος, Αγ. Σπυρίδωνας Παλαιοκαστρίτσας, Γλυφάδα και στον Κοντογυαλό, έχουν αποβεί άγονοι.

Όπως επισήμανε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός, ο διαγωνισμός,  αφού λάβει και πάλι την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής θα επαναπροκηρυχθεί για τρίτη φορά.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο βορρά. Στους δυο διαγωνισμούς που προέβη ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Θεοφάνη Σκέμπρη, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 14 ατόμων για την ναυαγοσωστική κάλυψη των χαρακτηρισμένων, ως πολυσύχναστων παραλιών, Σιδαρίου, Ρόδας, Αχαράβης, Αγίου Γεωργίου Πάγων και Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, θα επαναληφθεί.

«Ούτε και πέρσι καλύφθηκαν τα πόστα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ναυαγοσώστες. Το χρονικό διάστημα απασχόλησης είναι μικρό και προτιμούν να εργαστούν σε ξενοδοχεία και θαλάσσια σπορ. Η νομοθεσία ανάλογα με την ακτίνα ζώνης, προβλέπει πέρα από τον ναυαγοσώστη και επόπτη και σκάφος. Οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες και είναι δύσκολο να καλυφθούν οι θέσεις», σχολίασε ο κ. Σκέμπρης.

Η νομοθεσία

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η ναυαγοσωστική περίοδος ξεκινάει την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ωράριο των ναυαγοσωστών, ξεκινάει στις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα, καθημερινά, καθώς και Κυριακές και αργίες.

Ήδη πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην Κέρκυρα από την 1η Ιουνίου έως και σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι λουόμενων. Ενός 67χρόνου στην παραλία Άγιος Γόρδιος, το μεσημέρι της 5ης Ιουλίου, ενός 65χρονου τουρίστα στα Μωραΐτικα, το μεσημέρι της 3ης Ιουλίου, ενώ η σωρός ενός 73χρονου αλλοδαπού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του «Ύψου», το απόγευμα της 27ης Ιουνίου.

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.