Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λίγο σεβασμό στους λουόμενους: Επιστολή αναγνώστριας

Επιτολή
26 Ιουλίου 2022 / 14:53

«Σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό λιμένων τα σκάφη πρέπει να προσεγγίζουν με μικρές ταχύτητες και οι χειριστές τους, να σέβονται τους λουόμενους και να ενεργούν ώστε να μην προξενήσουν ατύχημα».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θυσία στο βωμό του μαζικού τουρισμού, γίνεται δυστυχώς συχνά ο σεβασμός στον συνάνθρωπο. Ένα από τα πολλά παρόμοια καθημερινά περιστατικά σε παραλίες του νησιού καταγγέλλει αναγνώστρια της "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ". Όπως η ίδια περιγράφει το περιστατικό έλαβε χώρα σε απομονωμένη και παρθένα παραλία, όταν ένα τουριστικό σκάφος προσέγγισε και έριξε άγκυρα ανάμεσα στους κολυμβητές, ενώ σε παράπονα που δέχθηκε αντέδρασε με ...ειρωνία.
 
Η αναγνώστρια αναφέρει «Σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό λιμένων τα σκάφη απαγορεύεται να πλέουν κοντά στην ακτή, επιτρέπεται όμως να προσεγγίζουν με μικρές ταχύτητες κατά την επιστροφή ή εκκίνηση τους τον αιγιαλό, πρέπει όμως οι χειριστές τους, να σέβονται τους λουόμενους και να ενεργούν κατάλληλα ώστε να μην προξενήσουν ατύχημα.
Καλό είναι η άγκυρα και η πρυμάτσα να μη βγαίνουν στην παραλία, το πόδι της μηχανής να μην είναι σηκωμένο με κίνδυνο να τραυματίσει με την προπέλα κολυμβητή, να υπάρχει η κατάλληλη σήμανση κλπ.

Καλό είναι, τα σκάφη να δένουν στην άκρη της παραλίας ή κάθετα προς τα βράχια, ώστε να μην εμποδίζουν τη θέα των λουόμενων προς το πέλαγος.
 
Με βάση αυτό θέλω να καταγγείλω πως την περασμένη Κυριακή επιλεξαμε με την παρέα μου να επισκεφθούμε μια άκρως δυσπρόσιτη από την ξηρά παραλία (συγκεκριμένα 1 ώρα κατάβαση σε επικίνδυνο μονοπάτι).

Ο λόγος ήταν η ανάγκη να κάνουμε ένα μπάνιο σε ένα παρθένο τοπίο που δεν έχει καταπατηθεί/ λερωθεί (ακόμα) από την δίψα μερικών να "βγαλουν" μη σεβόμενοι τη φύση και όσους την σέβονται.
 
Αφού φτάσαμε αρκετά κουρασμένοι αλλά γεμάτοι που καταφέραμε να κατέβουμε το μονοπατι και ευτυχισμένοι με το αντίτιμο μας που ήταν το θέαμα αυτής της παραλίας, εμφανίστηκε ο κύριος της φωτογραφίας.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά γνωστά καραβάκια που μεταφέρουν τους τουρίστες σε ερημικές παραλίες (με εξωφρενικά υψηλά ποσά φυσικά χωρίς αποδειξεις) για να κολυμπήσουν κι εκείνοι όπως εμείς σε αυτά τα νερά.
 
Ο κύριος λοιπόν επέλεξε για όση ώρα επιθυμούν οι πελάτες του να κολυμπήσουν, να αράξει το καραβάκι στη μέση της παραλίας, στην ακτή ακριβώς μπροστά στα πόδια μας.
 
Αφού κοιταχτηκαμε μεταξύ μας θεωρώντας πως θα τους αφήσει και θα μπει πιο μέσα να τους περιμένει εκείνος απλά δεν κουνήθηκε. Έμεινε εκεί, μπροστά μας κάνοντας το τσιγάρο του και ρίχνοντας και άγκυρα.
 
Όταν ευγενικά του ζητήσαμε να πάει απλά στην άκρη της παραλίας όπως αλλοι συνάδελφοι του, εκείνος απάντησε "δε μπορώ" και συνέχισε με χειρονομίες ειρωνείας χωρίς να κουνήσει καθόλου το βαρκάκι του από μπροστά μας. Δείτε απλά πόσοι κολυμπούν γύρω από το βαρκάκι...
 
Είναι πολλοστή φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο νησί μας και είναι κρίμα γιατί αυτό δείχνει πως η έλλειψη παιδείας και σεβασμού μερικών επικρατεί διαταράσσοντας την ηρεμία όσων απλά επιθυμούν να έρθουν λίγο πιο κοντά στη φύση.
 
Παρακαλώ όσους το διαβάσουν αυτό να αντιδράνε σε τέτοιες συμπεριφορές. 
Τα βαρκακια απαγορεύεται να ρίχνουν άγκυρα ανάμεσα σε λουόμενους κοντά στην ακτή.
 
Αφού ο σεβασμός δεν είναι δεδομένος για κάποιους ας τον επιβάλουμε εμείς».
 


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ