Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Home port για την TUI Cruises και την AIDA Cruises το λιμάνι της Κέρκυρας

Κρουαζιέρα
01 Ιουλίου 2022 / 14:22

Στα επίπεδα του 2019 οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, όμως με πιο χαμηλές πληρότητες για την ώρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο χάρτη του home port έχει μπει το λιμάνι της Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια, προσδίδοντας κατ’ επέκταση πρόσθετα οικονομικά οφέλη στο νησί, ιδίως κατά τους μήνες που η τουριστική κίνηση κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Δυο εταιρείες και συγκεκριμένα η TUI Cruises και η γερμανική AIDA Cruises, έχουν επιλέξει για home porting, δηλαδή σημείο εκκίνησης και τερματισμού κρουαζιέρας, το λιμάνι της Κέρκυρας.

Ειδικότερα κάθε Παρασκευή δραστηριοποιείται το Marella Explorer της TUI Cruises, με χωρητικότητα 1.924 επιβάτες, και κάθε Κυριακή το AIDA Blu, δυναμικής 2.450 ατόμων. «Οι πληρότητες του home porting είναι πολύ καλές και αυτή η λειτουργία φέρνει έσοδα στον τόπο, καθώς οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν με τα κρουαζιερόπλοια και έρχονται αεροπορικώς συνήθως διαμένουν στην Κέρκυρα μια εβδομάδα πριν ή μετά την κρουαζιέρα», ανέφερε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος.

Θετικός αντίκτυπος

Σημείωσε δε, ότι ο αντίκτυπος του home porting για το νησί, είναι ιδιαίτερα θετικός τους μήνες, όπου παραδοσιακά η τουριστική κίνηση είναι ακόμα χλιαρή, δηλαδή το διάστημα Απριλίου, Μαΐου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου. «Οι επιβάτες αυτοί δίνουν μια καλή κίνηση στην Κέρκυρα και το ποσοστό των επισκεπτών από το home port είναι εμφανές στο νησί εκείνους του μήνες», εξηγεί ο κ.Ζερβόπουλος.

Όπως διευκρίνισε το λιμάνι της Κέρκυρας λειτουργεί ως home port τους μήνες Απρίλιο- Νοέμβριο.

420 κρουαζιερόπλοια

Στο μεταξύ, τα επίπεδα του 2019, αναμένεται να αγγίξουν οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου είναι προγραμματισμένες 420 προσεγγίσεις. Οι πληρότητες για την ώρα κινούνται στο 60%, ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν αυξητική πορεία. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβόπουλο, οι επιβάτες προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αμερική.

Η εκκίνηση της κρουαζιέρας δόθηκε στην Κέρκυρα τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς αναμένεται στις 21 Νοεμβρίου. Πάντως το 2023 , όπως τόνισε ο κ. Ζερβόπουλος, αναμένεται εκτίναξη της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο. «Πέρσι ήταν μια δοκιμαστική χρονιά για την κρουαζιέρα, φέτος είναι η πρώτη φυσιολογική που κυλάει και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το 2023 θα σπάσει τα ρεκόρ παγκοσμίως», κατέληξε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ