Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παραλειπόμενα μιας επίσκεψης

editorial
29 Ιουνίου 2022 / 11:18

Το επικοινωνιακό πυρ ομαδόν για τις χειμαζόμενες κερκυραϊκές υποδομές, μυρίζει προεκλογικές υποσχέσεις, η υλοποίηση των οποίων αναπόφευκτα τελεί υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων.

Οι διθύραμβοι του τύπου, λύνουμε το ένα, ολοκληρώνουμε το άλλο, είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως και η παράθεση, για μια ακόμα φορά, προϋπολογισμών εκατομμυρίων για κάθε μια και όλες μαζί τις πολλές και χρόνιες, κερκυραϊκές εκκρεμότητες. Ο υπουργός εμφανίστηκε πιο κατηγορηματικός στις προθεσμίες απέναντι στους δημοσιογράφους, παρά στην ίδια την σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Διοίκησης στην Περιφέρεια. 

Οι μεταβλητές έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εξελίξεων και των οπωσδήποτε επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, που όπως συνήθως συμβάινει, θα ανασταλεί η υλοποίηση των υπεσχημένων.
 
Το μείζον εκτός της διαθέσιμης χρηματοδότησης, το έθεσε η περιφερειάρχης στον πρωθυπουργό, χωρίς βεβαίως να πάρει απάντηση. Αφορά στην στελέχωση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά των περιφερειακών και των δημοτικών Υπηρεσιών ώστε να μπορούν να οργανώσουν, να τρέξουν ή να εποπτεύσουν έργα εκατομμυρίων. Τίποτα δεν φανερώνει ότι (και) η παρούσα κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο γι' αυτό.

Η μόνιμη επωδός είναι η outsourcing επιλογή, ελληνιστί και κατά κόρον ΣΔΙΤ, ως η πανάκεια, που αλίμονο όμως δεν επιβεβαιώνεται σε κάθε περίπτωση. Δηλ. σε απλά ελληνικά το ξέρουμε πως είμαστε μπάχαλο αλλά γι' αυτό θα εκχωρήσουμε ό, τι εκχωρείται για να τα κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία! Αν κι αυτό το σύστημα στραβώνει όταν ο ιδιώτης αποδεικνύεται πως είναι κι αυτός... ολίγον Κράτος.
 
Όσον αφορά στο νερό, υπάρχουν ειδικοί που διατείνονται πως οι αλλαγές των συνθηκών παραπέμπουν στην ανάγκη αναθεώρησης των βεβαιοτήτων, που τροφοδότησαν τις αρχικές και προ 25ετίας, σχετικές μελέτες. Η πιθανότητα υποχρεωτικής μεταφοράς νερού ερευνάται. Και η πληροφορία αυτή προέρχεται (και) από την απέναντι, ελληνική ακτή ενώ αποδίδεται σε περιώνυμη εργολαβική εταιρεία.
 
Από την παρουσία εδώ του υπουργού Υποδομών δεν γίναμε σοφότεροι. Κινήθηκε στην τροχιά των συνηθισμένων δηλώσεων, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Θα περιμένουμε κι από την αντιπολίτευση να μην περιοριστεί σε κατάρες ως είθισται αλλά να αγγίξει τις μεθοδολογικά επικίνδυνες «λεπτομέρειες» της επάρκειας πόρων και προσωπικού.