Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Καθαρίστριες
22 Ιουνίου 2022 / 10:56

Διεκδικούν την παράταση των συμβασεών τους - Στο πλευρό τους όλα τα σωματεία των υγειονομικών και η ΑΔΕΔΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το δικαίωμα παραμονής τους στην εργασία διεκδικούν οι 30 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 30 Ιουνίου μετά από δυο παρατάσεις που δόθηκαν με αποτέλεσμα ν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης. Σήμερα νωρίς το πρωί οι καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν στα Δικαστήρια Κέρκυρας, όπου γίνονταν η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν για την παράταση των συμβάσεών τους.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας Φοίβος Κακαβίτσας και ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης. 
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί είτε εντός της ημέρας είτε αύριο.

Ιδιώτης

Όπως τόνισε στην «Ε» ο δικηγόρος Δημήτρης Πετρόπουλος, που εκπροσωπεί το Σωματείο Καθαριστριών του Γ.Ν.Κ πρόκειται για εργαζόμενους που η πλειονότητα αυτών απασχολείται στο νοσηλευτικό ίδρυμα από το 2016.

«Απ’ότι φημολογείται έχει ήδη επιλεχθεί ιδιώτης να αναλάβει το έργο της καθαριότητας στο νοσοκομείο, οπότε ουσιαστικά δεν θα ανανεωθούν από το νοσοκομείο οι συμβάσεις τους. Ήταν μονόδρομος να προσφύγουν στα δικαστήρια για να παραμείνουν στις θέσεις τους», επισήμανε.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών Ελένη Παγκράτη από 1η Ιουλίου οι 30 εργαζόμενοι θα βρεθούν στον αέρα εάν δεν παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις τους. «Είμαστε χρόνια στο Νοσοκομείο και είμαστε απαραίτητοι. Θέλουμε να παραμείνουμε στη δουλειά μας και είναι κρίμα να φύγουμε και να έρθει ένα ανειδίκευτο προσωπικό στη θέση μας. Θα κάνουμε τον αγώνα μας και θέλουμε να παραμείνουμε τουλάχιστον μέχρι την τακτική αγωγή και από εκεί και πέρα οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», τόνισε στην «Ε».

Η ΕΓΕΣΥΚ

Στο πλευρό τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης βρέθηκαν τα Σωματεία Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο και του Ψυχιατρικού Τομέα, καθώς και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας που πραγματοποιείται σήμερα. Το "παρών" έδωσαν επίσης ο Γιάννης Μπορμπότης, της Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ καθώς και η ΟΓΕ. 

Για ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι των σωματείων ύψωσαν κραυγή αγωνίας για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τονίζοντας ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας επιδεινώνεται διαρκώς και τα προβλήματα στη λειτουργία των υποστελεχωμένων τμημάτων θα επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα.



Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ κ. Πολύζος οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει εδώ και τρεις μήνες με ευθύνη του Υπ. Οικονομικών, τα κενά του ΕΣΥ καλύπτονται από το λιγοστό προσωπικό, ενώ παράλληλα οι αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού είναι περισσότερες από τις προσλήψεις.

«Η μέριμνα της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το προσωπικό του νοσοκομείου και να γίνεται κάλυψη των κενών θέσεων για ορισμένο χρόνο με επίδομα της τάξης των 1.500 ευρώ ανά μήνα για να καλυφθούν για ένα ή δυο μήνες οι τουριστικές περιοχές. Οι ανάγκες όμως του κόσμου είναι διαρκείς και συνεχείς. Το σύστημα υγείας ε να στελεχωθεί σύντομα καθώς αναμένεται νέο κύμα πανδημίας, όπως επισημαίνουν ειδικοί, όμως δεν υπάρχει καμία μέριμνα σε αυτό το θέμα», επισήμανε ο κ. Πολύζος.

Αναφορικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου τονίστηκε ο κίνδυνος να κλείσουν κλινικές αν δεν στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό. Μεταξύ αυτών , όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ Πέτρος Αργίτης βρίσκεται η Παθολογική Κλινική, η Καρδιολογική και τα ΤΕΠ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας Βαγγέλης Χριστοδούλου εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή εργασία. «Η διαχρονική ομηρία που ζουν οι συνάδελφοι μας στο νοσοκομείο αλλά και σε άλλους κλάδους σε όλους τους τομείς είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ