Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ο Ερημίτης μετά: Το μέλλον του οικοσυστήματος»

Δημήτρης Φατήρας
13 Ιουνίου 2022 / 09:27

Του Δημήτρη Φατήρα, Προέδρου του Συλλόγου «Ερημίτη Πλους»


Στην έναρξη της, κατά κοινή ομολογία πετυχημένης, εκδήλωσης του συλλόγου «Ερημίτη Πλους…» (Σάββατο 4 του Ιούνη στον Αγ. Στέφανο Σινιών)  μας δόθηκε η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους παραβρισκόμενους ότι: ο πολύχρονος και πολυμέτωπος αγώνας του κινήματος Ερημίτη, με αιχμή του δόρατος το σύλλογο «Ερημίτη Πλους…», η σθεναρή αντίσταση του Κερκυραϊκού λαού και οι ομόφωνες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού κόντρα στα σχέδια των κυβερνήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ…

Καθώς και ο «οχετός των σκανδάλων» που συνοδεύουν εξαρχής το εγχείρημα της τσιμεντοποίησης, όλα αυτά, οδήγησαν τους βιαστές του οικοσυστήματος, φερόμενους ως «επενδυτές»  (ανυπέρβλητα τα αδιέξοδα) να αναζητούν εναγώνια την  απεμπλοκή τους από το «project»… Ίσως να έχουν ήδη αποχωρήσει και ένα άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς να αναδεικνύεται στην περιοχή.
Επίσης και να επαναλάβουμε ότι, ελάχιστα μας απασχολούν οι μεταβολές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέκαθεν υπήρχαν ιδιοκτησίες. Μας ενδιαφέρει ο Ερημίτης στο σύνολό του σαν φύση, η προστασία του σαν οικοσύστημα, η αειφορία στη διαχείριση του σαν δημόσιο αγαθό. 

Για μας, το σύλλογο «Ερημίτη Πλους...» (το κίνημα Ερημίτη γενικότερα) ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την απαλλαγή του επίμαχου τμήματος από τις οποιεσδήποτε «επενδυτικές ρήτρες και ελεύθερο να ενσωματωθεί στο ενιαίο του οικοσυστήματος υπό καθεστώς θεσμικής προστασίας.

Ωστόσο η «εγκατάλειψη των σχεδίων και η φυγή» των νέο αποικιοκρατών εισβολέων «επενδυτών» προστατευόμενων των μνημονιακών  κυβερνήσεων,  αποτελεί  κόλαφο και στρατηγική ήττα του «πολιτικού γυρολόγου» κατά πολλούς «πολιτικού κωλοτούμπα» υπουργού ανάπτυξης («ντίλερ της N.C.H Capital») Άδωνη Γεωργιάδη (προσωπικό του στοίχημα το είχε αναγάγει) και όσων, κυρίως ντόπιων, τον ακολούθησαν στον ολισθηρό (μέχρι πάτου) κατήφορο της διαπλοκής, όπου διέρρηξαν και τις σχέσεις τους με την τοπική κοινωνία. 
Με διπλό αντίκτυπο στρατηγική ήττα, επί του συγκεκριμένου, και του κ. Μητσοτάκη που ως πρωθυπουργός παραβρέθηκε και στη φιέστα των «εγκαινίων»(!!!) Αλήθεια γιατί τέτοιος ξεπεσμός… (;;;)

Δικαιώνει όμως ,όσους μαζί μας είχαν ταχθεί με τη βεβαιότητα ότι «αυτή η επένδυση δεν θα προχωρήσει», και «δεν πρέπει να προχωρήσει», μεταξύ αυτών  και ο ευφυής Κερκυραίος πολιτικός και νυν υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.
Με την ίδια βεβαιότητα που υποστηρίξαμε, σαν σύλλογος, ότι τα σχέδια των μνημονιακών κυβερνήσεων, του ΤΑΙΠΕΔ και της πολυεθνικής στην περιοχή Αρταβάνη δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, υποστηρίζουμε και το ότι ο Ερημίτης ΘΑ ΣΩΘΕΙ !!! 

Η μαχητικότητα του κινήματος Ερημίτη, η κινητικότητά του, το εύρος της δικτύωσης του, η αποφασιστικότητα με τη οποία διεκδικεί καθώς και οι (μέσα από τον πολύχρονο και πολυμέτωπο αγώνα)  εμπειρίες του συλλόγου «Ερημίτη Πλους…» στην αντιμετώπιση σύνθετων και δύσκολων καταστάσεων, μπορούν να παρέχουν αυτή τη βεβαιότητα και με βάσει αυτήν να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα…
Σ’ αυτή τη κατεύθυνση και η εκδήλωση του Σαββάτου 4 του Ιούνη. Με αισιοδοξία ο σύλλογος «Ερημίτη πλους…» έθεσε στο δημόσιο διάλογο τα σύνθετα ζητήματα όπως: η προστασία του Ερημίτη στο σύνολό του σαν φυσικός σχηματισμός (θεσμικό πλαίσιο, Ευρωπαϊκό, Εθνικό) η αειφορία στη διαχείρισή του σε επιστημονική βάση ( (ανάδειξη, ανάλυση, τεκμηρίωση, ολοκληρωμένη προσέγγιση, πρόταση) σαν δημόσιο αγαθό… Ο διάλογος αυτός θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί, παράλληλα με την κοινωνία, και σε επίπεδο θεσμικών οργάνων

Εκ μέρους του Δ.Σ. του συλλόγου «Ερημίτη Πλους…» ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές που συνέβαλλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης:  τους επιστήμονες του πάνελ, τους προέδρους των τοπικών φορέων που κοσμούσαν το προεδρείο της εκδήλωσης, τον Βουλευτή Α. Αυλωνίτη, τους αντιδημάρχους του Δήμου βόρειας Κέρκυρας Θόδωρο Μαυρωνά και Χάρη Κουτσούρη, στελέχη της αυτοδιοίκησης Α’& Β’ βαθμού, νυν και πρώην, εκπροσώπους συλλογικοτήτων (δεν αναφερόμαστε ονομαστικά για την αποφυγή παράλειψης ή λάθους) και όλους εσάς συμπολίτες,  που  με την παρουσία σας  το λόγο και τις εμπειρίες σας συμβάλλατε στην επιτυχία της διοργάνωσης.    

Δημήτρης Φατήρας
Πρόεδρος του συλλόγου «Ερημίτη Πλους…»