Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση ΜέΡΑ25 στον Υπ. Υγείας για τη σοβαρή υποστελέχωση του Νοσοκομείου Κέρκυρας

ΜέΡΑ25
04 Μαΐου 2022 / 10:08

Το ΜέΡΑ25 Κέρκυρας, αφού ήλθε σε επαφή με το Σωματείο, προώθησε, για άλλη μια φορά, τις ελλείψεις του νοσοκομείου Κέρκυρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, η οποία σύσσωμη ήδη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας το νοσοκομείο της Κέρκυρας λειτουργεί στο εξής μόνο με τρεις μαίες σε όλες τις ημέρες και βάρδιες.

Το ΜέΡΑ25 Κέρκυρας, αφού ήλθε σε επαφή με το Σωματείο, προώθησε, για άλλη μια φορά, τις ελλείψεις του νοσοκομείου Κέρκυρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, η οποία σύσσωμη ήδη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.
 
Αυτό ενώ, όπως σημειώνει και ο Τομέας Υγείας του Μέρα25, το παραπάνω μαζί με  άλλες αναρίθμητες καταγγελίες και ειδήσεις από το χώρο της Υγείας του τελευταίου 15ημέρου, όπως συρρέουν από όλη την Ελλάδα, κάνει σαφές ότι η αρχικά ανοιγμένη όρεξη μετέπεσε σε οργιώδη βουλιμία. Η κυβέρνηση της ΝΔ υπερακοντίζει ακόμη και ως προς τους αρχικούς θατσερικού τύπου σχεδιασμούς των μνημονίων, ενώ δυστυχώς για αυτήν, η πανδημία έπαψε να είναι το βολικό πρόσχημα για την προγραμματική ισοπέδωση της δημόσιας υγείας και την παράδοση -και- των αναγκών υγείας της χώρας στην εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπία.

Η ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25:

Κύριε Υπουργέ,

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη, υγειονομικά, στιγμή, όπου η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως και η αξία των δημόσιων συστημάτων υγείας, όπως και η παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους ανεξαιρέτως αποδεικνύεται σωτήρια, στο Γ. Ν. Κέρκυρας είναι αδύνατον πλέον να καταρτιστεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Μαιευτικής κλινικής.

Η στελέχωση στις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου είναι γενικά ελλιπέστατη. Στη Μαιευτική κλινική συγκεκριμένα, ενώ οι οργανικές θέσεις των μαιών/ μαιευτών είναι δώδεκα (12), ο πραγματικός αριθμός των υπηρετούντων είναι μόνο τρεις (3), με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα να μην είναι δυνατόν να καταρτιστεί με ασφάλεια. Το πρόβλημα δε είναι χρόνιο, καθώς από τον προηγούμενο Οκτώβριο που παραιτήθηκε μια επικουρική Μαία μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες από την διοίκηση για την αντικατάστασή της, ενώ κάποιες από τις βάρδιες καλύπτονται από μία Μαία που έχει μετακινηθεί από το Κ.Υ. Αγίου Μάρκου χωρίς αυτό να μπορεί να θεωρηθεί λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Για να καλυφθούν οι βάρδιες με το εναπομείναν προσωπικό, είναι αναπόφευκτη η συστηματική παραβίαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και η παραβίαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης του προσωπικού.

Γεγονός που αποτελεί επίσης ένα ιδιαίτερο και κρίσιμο πρόβλημα που υπονομεύει την λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς οι τρεις (3) Μαίες που παραμένουν, αναγκάζονται να εργάζονται νυχθημερόν χωρίς ρεπό ή άδεια. Υπό αυτές τις συνθήκες το προσωπικό της συγκεκριμένης κλινικής είναι αναμενόμενο να περιέλθει σε καταστάσεις ακραίας σωματικής, ψυχολογικής και πνευματικής κόπωσης και να βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ανθρώπινες αντοχές του σε καθημερινή βάση.

Πέραν της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και της στέρησης των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που συντελείται από το ίδιο το κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μεγάλο πλήγμα δέχεται και η ποιότητα και η ασφάλεια της παροχής υπηρεσιών στο χώρο της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους.

Δεδομένων τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι στη γνώση σας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν. Κέρκυρας όσον αφορά την υποστελέχωση της Μαιευτικής κλινικής;

2. Σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες και επείγουσες διαδικασίες αναπλήρωσης και αντικατάστασης όλων των θέσεων της κλινικής στον κλάδο των μαιών/ μαιευτών;

3. Σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις όπου χρειάζεται ώστε να εξασφαλίζονται η δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των υγειονομικών εργαζόμενων;