Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόσμο ακούω και κόσμο δεν βλέπω!

editorial
26 Απριλίου 2022 / 20:43

Η μεταφορά των επισκεπτών μέχρι την κολώνα του Ντάγκλας και το λιμάνι μπορεί να συνέβαλε στην απευθείας προσέγγιση του χώρου των εκδηλώσεων, κατέστησε όμως τις υπόλοιπες περιοχές και τις επιχειρήσεις σ΄ αυτές, παρατηρητές.

H διαχείριση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών στην πόλη, κατά την κορύφωση των μοναδικών κερκυραϊκών πασχαλινών εκδηλώσεων, ήταν πετυχημένη. Η εμπειρία άλλωστε είναι μεγάλη. Οι Κερκυραίοι έχτισαν ψηφίδα - ψηφίδα αυτό το brand, η οικονομία του οποίου, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που εξελίσσεται, συνιστά ουσιαστική τόνωση κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οργανωτικές αστοχίες και κάποιες αυθαιρεσίες λογίζονται ως οι εξαιρέσεις του κανόνα της καλής και επιτυχημένης οργάνωσης.
Δεν έλειψαν όμως τα παράπονα των επιχειρήσεων στην περίμετρο του ιστορικού κέντρου. Διαμαρτύρονται ότι αποκλεισμός της παλιάς πόλης, επίκεντρου των εκδηλώσεων, για λόγους κυκλοφοριακούς, νέκρωσε τα μαγαζιά στην περιφέρεια. Η μεταφορά των επισκεπτών μέχρι την κολώνα του Ντάγκλας και το λιμάνι μπορεί να συνέβαλε στην απευθείας προσέγγιση του χώρου των εκδηλώσεων, κατέστησε όμως τις υπόλοιπες περιοχές και τις επιχειρήσεις σ' αυτές, παρατηρητές.
Όμως ο αποκλεισμός της πόλης εφόσον εξορθολογιστεί η εποχούμενη πρόσβαση/μεταφορά, μπορεί να αποδειχθεί το ικανοποιητικό υπόδειγμα για τήν διαχείριση του ιστορικού κέντρου και της υποστηρικτικής ζώνης, καθ' όλη την τουριστική περίοδο. Έτσι θα εξαφανιστεί μαζί με τα βαριά οχήματα και το κυκλοφοριακό ενώ θα επιστρέψει η ανθρώπινη ζωή για ντόπιους και επισκέπτες. Άλλωστε η πόλη δεν είναι τεράστια κι η φυσιογνωμία της είναι τέτοια που το να την περπατήσεις είναι μάλλον διασκέδαση παρά κόπος. Η μεταφορά των επισκεπτών από την κερκυραϊκή περιφέρεια και τις αφίξεις απ' το λιμάνι, μπορεί να γίνεται με σταθμούς αποβίβασης την κολώνα του Ντάγκλας, τον ΟΛΚΕ/Μαντούκι και την περιοχή της Βίλα Ρόσα (αυτό που έλειψε από τον πασχαλινό σχεδιασμό).
Μια τέτοια επιμερισμένη προσέγγιση της πόλης θα επέτρεπε στους επισκέπτες της να περιηγηθούν στις λεωφόρους και τους δρόμους που οδηγούν στο ιστορικό κέντρο, απολαμβάνοντας και τις υπηρεσίες των πάσης φύσεως επιχειρήσεων στο μεταξύ, στην Λ. Αλεξάνδρας, τη Μ. Μεθοδίου και την Ξ. Στρατηγού, την παραλιακή του λιμανιού.
Η πρόβλεψη αυτή άλλωστε για τα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά του ιστορικού κέντρου με την ευρύτερη υποστηρικτική του ζώνη, αποτελούσε κεντρική ιδέα στην πρόταση που έκανε η Κέρκυρα στο νεοζηλανδικό Κράιστσερτς ώστε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς, και η Ουνέσκο την αποδέχτηκε! Ήταν το 2007, καιρός είναι πλέον να εφαρμοστεί!