Απομάκρυνση των κάδων από το ιστορικό κέντρο αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου
Καταψήφισε τους όρους της σύμβασης η αντιπολίτευση, συμφωνούν τα καταστήματα - "Ναι με αστερίκο" οι μόνιμοι κάτοικοι.
ΚΕΡΚΥΡΑ. «Παίρνουν πόδι» από το ιστορικό κέντρο οι υπέργειοι κάδοι απορριμμάτων, εστίες μόλυνσης και δυσφήμισης για μια πόλη - μνημείο της UNESCO. Με πρόσφατη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, προβλέπει την απομάκρυνση των εξωτερικών κινητών κάδων και την περισυλλογή των αποριμμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης με το σύστημα «πόρτα-πόρτα».
Τροποποίηση της σύμβασης
Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει τροποποίηση της σύμβασης με την ENACT, με το πρόσθετο τίμημα των 265.000 ευρώ, για την παροχή της υπηρεσίας που θα συλλέγει στην πόρτα τα απορρίμματα σε προκαθαρισμένες ώρες από περίπου 100 επιχειρήσεις. Προφανής στόχος είναι να σταματήσει η συσσώρευση μεγάλων όγκων σκουπιδιών και των σουρωμάτων τους κατά μήκος των πεζοδρόμων, τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερα "χρώματα και αρώματα" στα χαρακτηριστικά τοπόσημα της Κέρκυρας, ειδικά τις περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας.
Η πρόβλεψη είναι να απομακρυνθούν περίπου 20 υπέργειοι κάδοι από την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας και ο ανάδοχος θα συλλέγει τα σύμμεικτα απορρίμματα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία θα τα παραδίδουν σε καλά κλεισμένες σακούλες ή σε ατομικό κάδο. Η υπηρεσία θα παρέχεται με την χρήση τριών μικρών δορυφορικών απορριμματοφόρων οχημάτων («πυραυλάκια»).
Από 15 Μαΐου
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης, μιλώντας στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, διευκρινίζει ότι στην παρούσα φάση αναμένεται η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το νέο σύστημα προγραμματίζεται να λειτουργήσει από 15 Μαΐου, οπότε θα φύγουν οι κάδοι από Πεντοφάναρο, Καποδιστρίου, Κοφινέτα, Ανάκτορα και Προσκοπείο.
«Στο μεταξύ θα συνεννοηθούμε με τα σωματεία των καταστηματαρχών, και θα ενημερώσουμε γραπτώς όλες τις επιχειρήσεις. Θα έχουμε και αυτοκίνητο του Δήμου, δεν θα αφήνουμε κάποιον αν δεν προλάβει. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε τέτοιες εικόνες με κάδους στο ιστορικό κέντρο. Για το Καμπιέλο υπάρχει πρόβλεψη να μπαίνει μικρό απορριμματοφόρο. Ήδη περιμένουμε τέσσερα τέτοια οχήματα που τα προμηθευόμαστε με leasing».
«Όχι» από αντιπολίτευση
Η πρόταση καταψηφίστηκε από τα μέλη της αντιπολίτευσης Φ. Τσιμπούλη και Ι. Τριανταφυλλούδη της παράταξης Τρεπεκλή. Όπως καταγράφεται στις παρατηρήσεις τους, ο Δήμος όφειλε εξαρχής να συμπεριλάβει τους όρους αυτούς, οι οποίοι ενδεχομένως και να προσέλκυαν και άλλους συμμετέχοντες στη διαδικασία σύναψης σύμβασης. Επιπλέον, «στην εισήγηση πρέπει να εκτίθενται με πληρότητα και σαφήνεια οι ειδικότεροι λόγοι που υπαγόρευσαν την τροποποίηση της σύμβασης. Η υπηρεσία αναφέρει μια αοριστολογία περί οπτικής ρύπανσης λόγω των υπέργειων κάδων, του ιστορικού κέντρου και αναδυόμενης δυσοσμίας από την υπερσυγκέντρωση των απορριμμάτων, γεγονότα που καταδεικνύουν έλλειψη επιμέλειας και συνετού προγραμματισμού, τα οποία κοστολογούνται για τον Κερκυραίο πολίτη στο ποσό των 265.147,94 ευρώ!»
Αναλυτικά το κείμενο που αιτιολογεί τις αρνητικές ψήφους της Φ. Τσιμπούλη και του Γ. Τριανταφυλλούδη
«Ναι» από τους εστιάτορες
Θετικά βλέπουν το μέτρο οι καταστηματάρχες. «Δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζουμε στους επισκέπτες του νησιού», λέει στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης, Σάκης Κώστας, όπως και ο Βασίλης Βασιλάκης, μέλος του νέου ΔΣ που δεν έχει έχει ακόμα συγκροτηθεί σε σώμα. «Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα από τον Δήμο, αλλά οπωσδήποτε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μακάρι να γινόταν και σε άλλα σημεία, όπως π.χ. στο Σαρόκο (Μπόμπα) με αυτήν την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η είσοδος της πόλης» λέει ο κ. Κώστας.
«Ναι, με αστερίσκο» από το Καμπιέλο
«Πράγματι είχαμε κάνει αυτήν την πρόταση στον Δήμο εδώ και ένα χρόνο. Είχαμε ζητήσει να απομακρυνθούν τελείως οι κάδοι που γεμίζουν από τα καταστήματα και αποτελούν ντροπή για την πόλη όταν ξεχειλίζουν. Θα πρέπει όμως να ληφθεί μέριμνα για τους κατοίκους», λέει στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Νίκος Ολύμπιος. «Όπου υπάρχουν υπόγειοι κάδοι (π.χ. Ανάκτορα, Πεντοφάναρο) πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από κατοίκους, όχι να γεμίζουν από τα καταστήματα. Γι΄ αυτό εξάλλου είχαμε προτείνει να τοποθετηθούν και κάμερες.
Επιπλέον, ο Δήμος οφείλει να βρει λύση για όλους όσοι εξυπηρετούνται σήμερα από τους κάδους έξω από το Μέγαρο Καποδίστρια. Εάν η υπηρεσία αρχίσει να χρησιμοποιεί τα πυραυλάκια μέσα στο Καμπιέλο και με την προυποθέση της συνεργασίας των κατοίκων, δεν διαφωνούμε. Το Καμπιέλο πάντως δεν πρέπει να μείνει ακάλυπτο» επισημαίνει ο κ. Ολύμπιος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ
Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ