Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείου δίπλα στους συμβασιούχους καθαριότητας

Καθαρίστριες
01 Απριλίου 2022 / 09:31

Καταδικάζουν την απόφαση για επιστροφή στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ενάντια στην επιστροφή σε εργασιακές σχέσεις του παρελθόντος, είναι το σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας:

Μετά τα πρόστιμα στους εργαζόμενους με μεθοδευμένη απόφαση η διορισμένη διοίκηση του Νοσοκομείου Κέρκυρας έσπευσε σε έκτακτο  ΔΣ στις 29/3 την επιστροφή των ιδιωτικών συνεργείων στον καθαρισμό.
 
Εύλογο λοιπόν είναι να μας δημιουργούνται ερωτήματα. :
- Ενώ δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί η απόφαση της εκδίκασης των ενστάσεων όλων των ενδιαφερομένων για την καθαριότητα
- Ενώ στις 29/3 ενημερώθηκε η διοίκηση για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τον δικηγόρο των εργαζομένων της καθαριότητας
- Ενώ γνώριζε στις 30/3 στη Βουλή θα συζητείται και θα ψηφιζόταν η τροπολογία για τρίμηνη παράταση όλων των εργαζομένων με σύμβαση ΙΔΟΧ όπου ανήκει το προσωπικό της φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας κλπ

Η Διοίκηση  συγκαλεί έκτακτο Δ.Σ και με πλειοψηφική απόφαση κάνει ανάθεση του καθαρισμού σε ιδιωτικό συνεργείο. Τυχαίο; Επιστροφή σε εργασιακές σχέσεις  του παρελθόντος...

Ποια είναι η οικονομοτεχνική μελέτη που έχει γίνει ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό όφελος για τον ίδιο τον προϋπολογισμό του  νοσοκομείου και για πιο λόγο δεν δόθηκε στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ στις 29/3 το κόστος που θα δοθεί στον ιδιώτη για τρεις μήνες αγγίζει το ποσό των 235.290 € χωρίς φυσικά τα απαιτούμενα υλικά καθαριότητας.
Κατά την διοίκηση εκεί υπάρχουν χρήματα για να σκορπίσει σε ιδιώτες!!!

Δεν αποδεχόμαστε τέτοιες αποφάσεις και τις καταδικάζουμε.

Τα σωματεία εργαζομένων του Νοσοκομείου Κέρκυρας και το Ψυχιατρικού τομέα στέκονται δίπλα στους εργαζόμενους της καθαριότητας και αγωνιζόμαστε μαζί για αξιοπρεπείς μισθούς και κατ επέκταση εργασία.

Καταδικάζουμε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης  και παλεύουμε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων  των εργαζομένων.

Θα παρακολουθούν και θα είμαστε σε εγρήγορση σε οτιδήποτε χρειαστεί να πράξουμε ώστε οι συνάδελφοι - εργαζόμενοι 34 οικογένειες να μην βρεθούν στο δρόμο!

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα ανακοίνωσε:

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων συμβασιούχων στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα τους για σταθερή και μόνιμη δουλειά ς με δικαιώματα!
Οι συνάδελφοι καθαριστές μετά από χρόνια ομηρίας από τον εργολάβο σε συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης, έγιναν τα τέσσερα τελευταία χρόνια συμβασιούχοι με εργοδότη το Δημόσιο, με ημερομηνία λήξης και με την αγωνία κάθε φορά ανανέωσης των συμβάσεων τους.
Μία μόλις ημέρα πριν τη συζήτηση και την ψήφιση τροπολογίας για τρίμηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (καθαρίστριες, φύλαξη κλπ), η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας  έσπευσε να συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ όπου με απόφαση της πλειοψηφίας του  αναθέτει τον καθαρισμό σε ιδιωτικό συνεργείο.
Τα χρήματα που θα δοθούν στην εργολαβική εταιρεία αγγίζουν  τις 235.290 € κόστος πολλαπλάσιο της μισθοδοσίας των 35 εργαζομένων καθαριστριών που με αυτό τον τρόπο βρίσκονται εκτός εργασίας και μάλιστα χωρίς   να συμπεριλαμβάνονται τα υλικά καθαριότητας.
Πετιέται  στον δρόμο έμπειρο εργατικό δυναμικό  που τα τελευταία χρόνια, όπως όλοι οι υγειονομικοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και αντικαθίσταται με προσωπικό με μισθούς πείνας  μόνο και μόνο για να βγάζει κέρδη η εργολαβική εταιρεία.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά , ότι τόσο η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και πρόσφατα με την μετατροπή του Νέου Νοσοκομείου της Σπάρτης σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με επικεφαλής CEO, όσο και οι διορισμένες από αυτήν διοικήσεις έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας ,είτε καθ ολοκληρίαν, είτε δίνοντας φιλέτα στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να αβγαταίνει τα κέρδη του.
Είναι διακηρυγμένος στόχος τους η επέκταση των εργολαβικών σχέσεων όχι μόνο στον τομέα της καθαριότητας  και της φύλαξης ,αλλά και σε μια σειρά άλλους τομείς( σίτιση , διοικητικός τομέας κλπ ).
Είναι σαφές ότι στο ‘Νέο ΕΣΥ’ της ιδιωτικοποίησης κυρίαρχο ρόλο θα παίζουν οι κακοπληρωμένες εργασιακές σχέσεις με ελάχιστα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
Απαιτείται  οργανωμένος μαζικός αγώνας όχι μόνο για την μη είσοδο εργολαβικών εταιρειών στα Νοσοκομεία , όχι  μόνο για την  διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων αλλά για την ιδία πλέον την ύπαρξη του ΕΣΥ ως δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
 
·         Να ανακληθεί η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου  
·         Να σταματήσουν εδώ & τώρα όλοι οι σχετικοί διαγωνισμοί και διαδικασίες για να εισέλθουν εργολάβοι στο ΓΝΚ
·         ·Να μην χάσει κανένας εργαζόμενος την δουλειά του
·         ·Προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για καθαριότητα
·         ·Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά δικαιώματα
 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝΚ