Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαδικτυακή βία κατά των γυναικών

Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας
23 Φεβρουαρίου 2022 / 15:35

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παππάς, νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Κέρκυρας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιπτώσεις έμφυλης βίας κατά των γυναικών μέσω εικόνων και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. H έμφυλη βία στο διαδίκτυο ή μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών, αφορά σε μια σειρά από κακοποιητικές πρακτικές που εμπίπτουν στον ορισμό για την έμφυλη βία, όπως αυτός αποτυπώθηκε στη Γενική Σύσταση 19 της Σύμβασης CEDAW του ΟΗΕ (Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, 1979), σύμφωνα με την οποία: «Έμφυλη βία είναι η βία που στρέφεται κατά των γυναικών επειδή είναι γυναίκες ή επηρεάζει τις γυναίκες δυσανάλογα. Περιλαμβάνει πράξεις που προκαλούν σωματική, ψυχική ή σεξουαλική βλάβη ή πόνο, απειλές για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμό και άλλες μορφές στέρησης της ελευθερίας».

Όλη αυτή η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, με τη χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, καμερών, tablet κ.τ.λ. έχει επιφέρει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του γνωστού φαινομένου της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn), ως μορφή της έμφυλης βίας/κακοποίησης στο διαδίκτυο, η οποία, σύμφωνα με μελέτες στρέφεται σε ποσοστό 90% εναντίον των γυναικών.

Ο συχνότερα χρησιμοποιούμενος όρος «εκδικητική πορνογραφία ή εκδικητικό πορνό (revenge porn)» αναφέρεται στη λήψη, τη χρήση και τη διαδικτυακή ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς τη συναίνεση και με στόχο τον εξευτελισμό της γυναίκας. Οι εικόνες μπορεί να είναι προϊόν υποκλοπής, μέσω ηλεκτρονικής παρείσφρησης στον υπολογιστή, στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων ή στο κινητό τηλέφωνο της γυναίκας. Συχνά αυτή η πρακτική έχει ως στόχο να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη ζωή της γυναίκας που στοχοποιείται (π.χ. απόλυση). Ωστόσο, υπάρχουν και οι απόψεις που υποστηρίζουν περισσότερο τον όρο «Σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας (image based sexual abuse)», διότι θεωρείται ότι επιπλέον υπογραμμίζει τη μη συναινετική δημιουργία και διανομή των ιδιωτικών σεξουαλικών εικόνων.

Όλες οι παραπάνω παράνομες συμπεριφορές οδηγούν, ή μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχολογική, σεξουαλική, εργασιακή ή/και οικονομική βλάβη των γυναικών που τις υφίστανται. Περαιτέρω δημιουργούν την αίσθηση της ταπείνωσης, του εξευτελισμού, της γελοιοποίησης, της δημόσιας ντροπής και του φόβου της περιθωριοποίησής τους.

Η διαδικτυακή έμφυλη βία, εν τούτοις, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, καθώς αναφέρεται στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων κάθε ατόμου και προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά του. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σεξουαλική έμφυλη βία στο διαδίκτυο οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες γι' αυτό και μπορούν να απευθύνονται άμεσα στις αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για τη λήψη ποινικών μέτρων κατά του/των δράστη/-τών. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους ο/οι θύτης/-ες είναι γνωστός/-οί στη γυναίκα και έτσι είναι εύκολο να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον του/τους. Παράλληλα, οι γυναίκες θύματα διαδικτυακής έμφυλης κακοποίησης μπορούν να απευθυνθούν και στην 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 ή στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) για άμεση κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη.

Στο νησί μας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών, λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020 υπό την οργανωτική/διοικητική και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη, και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, Ρομά, μετανάστριες, κ.λπ.).

Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:
Δ/νση: Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100 Κέρκυρα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλ: 26610 47396
E-mail: [email protected]
www.womensos.gr
Κωνσταντίνος Παππάς
Νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Κέρκυρας