Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
20 Nov 2024 / 11:09

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας διοργανώνει σε τοπικό επίπεδο μια σειρά δράσεων ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του κοινού.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» (Ψήφισμα 54/134, 17/11/1999), σκοπεύοντας έτσι να αναδείξει τις σημαντικές διαστάσεις και την έκταση του φαινομένου. Η έμφυλη βία αποτελεί ένα καθημερινό, κοινωνικό και παγκόσμιο φαινόμενο, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να πλήττονται δυσανάλογα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Είναι μια σοβαρότατη παραβίαση του πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εκδηλώνεται στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα, και στέκεται εμπόδιο στην πορεία προς την ανάπτυξη και την ουσιαστική πρόοδο της έμφυλης ισότητας και της ειρήνης.

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» αφορά κάθε πράξη βίας που βασίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή/και πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. H έμφυλη βία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές κακοποίησης (π.χ. σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική) και με διάφορα είδη (ενδοοικογενειακή, συζυγική/συντροφική, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, έμφυλη διαδικτυακή βία, trafficking κ.ά.).

Η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για το δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία συμβάλλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση του ειδεχθούς αυτού φαινομένου σε βάρος των γυναικών.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας διοργανώνει σε τοπικό επίπεδο μια σειρά δράσεων ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του κοινού. Συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη 19/11/24 τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου θα επισκεφτούν το Γυμνάσιο Καστελλάνων Μέσης Κέρκυρας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν/ενημερώσουν τους/τις μαθητές/-τριες της Γ’ τάξης σε θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, την έμφυλη βία και τις πολλαπλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
  • Την Τετάρτη 20/11/24 και την Παρασκευή 22/11/24 (10:00-13:00) σε κεντρικά σημεία της Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας, αντίστοιχα, τα στελέχη θα πραγματοποιήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με την έμφυλη βία και τις πολλαπλές διακρίσεις κατά των γυναικών και ενημέρωσης του κοινού, για τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Κέρκυρας.
  • Τη Δευτέρα 25/11/24 (10:00-12:00) το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (με παραρτ. Ρομά), συνδιοργανώνουν σε τοπικό επίπεδο δράση ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του κοινού με διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικό σημείο της πόλης της Κέρκυρας.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γ.Γ.Ι.Α.Δ.) έχει πρωτοστατήσει στη μάχη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανελλήνιου Δικτύου Υποστηρικτικών Δομών (υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας/ΚΕΘΙ) στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, όπως επίσης 18 Ξενώνες Φιλοξενίας των Δήμων και 2 Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Μέχρι σήμερα στις δομές αυτές έχουν απευθυνθεί χιλιάδες γυναίκες.

Σε τοπικό επίπεδο, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, εντάσσεται στο παραπάνω Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών, παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη, και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, Ρομά, μετανάστριες, κ.λπ.). Τέλος, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κέρκυρας ενημερώνουν και χορηγούν την εφαρμογή Panic Button σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

ΦΩΤΟ@pixabay