ΕΓΕΣΥΚ: Κι άλλες αποχωρήσεις γιατρών - Στενάζει το προσωπικό του Νοσοκομείου Κέρκυρας

ΕΓΕΣΥΚ: Κι άλλες αποχωρήσεις γιατρών - Στενάζει το προσωπικό του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Ο Διοικητής του ΥΠΕ, με τον Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, αγνόησαν επιδεικτικά το συνδικαλιστικό όργανο των Ιατρών, μη μπαίνοντας καν στον κόπο να ενημερώσουν για την επίσκεψή τους

23
Φεβρουαρίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δραματική παραμένει η υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, με τις βασικές κλινικές να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, ενώ σύμφωνα με την ΕΓΕΣΥΚ αναμένονται ακόμα δύο αποχωρήσεις γιατρών,

Στην ανακοίνωσή της η ΕΓΕΣΥΚ αναφέρει:

Δύο χρόνια τώρα, δουλεύουμε χωρίς να υπολογίζουμε κούραση, φτάνοντας στα όριά μας, εξουθενωμένοι σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, απανωτές βάρδιες, εξοντωτικές εφημερίες, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια.
Δύο χρόνια τώρα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα που δίνει ο λαός μας για να βγει όρθιος και δυνατός.

Αναδεικνύουμε, αποκαλύπτουμε, διεκδικούμε λύσεις προς όφελος των ασθενών μας, κόντρα σε διοικητές νοσοκομείων, διοικήσεις ΥΠΕ, την κυβέρνηση που με προπαγανδιστικά ψέματα, συκοφαντίες, απειλές, εκβιασμούς, πειθαρχικές διώξεις, αυταρχισμό και τρομοκρατία προσπαθούν να μας φιμώσουν.

Παρά την προσπάθειά τους να μην αμαυρωθεί η ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρούν, ακόμα και σήμερα, να παρουσιάσουν, συσκοτίζοντας την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουμε, ασθενείς και υγειονομικοί, στο δημόσιο σύστημα υγείας κρύβοντας κάτω από το χαλί τις εγκληματικές ευθύνες τους για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε τοπικό επίπεδο:

Μέχρι τον επόμενο μήνα, θα αποχωρίσουν ακόμα δυο Ιατροί, ένας Παθολόγος από τα ΤΟΜΥ και μια Χειρουργός από το Νοσοκομείο, μη μπορώντας να ανεχτεί τις 10-11 εφημερίες που την υποχρεώνουν τους τελευταίους μήνες παρά τη “βοήθεια” της ΥΠΕ, η οποία προσέφερε για τα μάτια του κόσμου, έναν γιατρό να συνεισφέρει σε 2 εφημερίες ανά μήνα. Γιατρό στον οποίο είπαμε «ευχαριστώ βέβαια», φιλοξενώντας τον σε ένα αχούρι.

Η κατάσταση στην Πνευμονολογική δεν έχει αλλάξει καθώς οι συνάδελφοι κάνουν από 10-11 εφημερίες.

Η κατάσταση στην Παθολογική είναι και εκεί η ίδια, βασιζόμενη τη λειτουργιά της σε ιδιώτη ιατρό, ο οποίος είναι αμφίβολο για το πόσο θα παραμείνει.

Η κατάσταση στην Καρδιολογική είναι απαράδεκτη, με 4 Ιατρούς για 2 τμήματα και τα ΤΕΠ.

Η Χειρουργική, μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση της επικουρικού ιατρού, τίθεται εν αμφιβόλω η εύρυθμη λειτουργία της.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στα ΤΕΠ παθολογικού παραμένει η ίδια αποψιλώνοντας τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και την πνευμονολογική κλινική για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Προκηρύχθηκαν 4 θέσεις επικουρικών ιατρών ως απάντηση στα προβλήματα, οι οποίες ακολουθούν το μοντέλο της ΕΓΕΣΥΚ, σύμφωνα με την αιτιολογική της έκθεση για ένταξη στην Α΄ προβληματική (25% πρώτη επιλογή η επιλεξιμότητα του Νοσοκομείου ανάμεσα στους προσφερόμενους Ιατρούς για εργασία στο Δημόσιο), την οποία αμφιβάλλουμε αν έχουν μπει στον κόπο να διαβάσουν οι ιθύνοντες (25 σελίδες φαίνεται είναι πολλές).

Βεβαία, σε αυτή την προκήρυξη των επικουρικών, άξιο απορίας είναι για ποιον λόγο προκηρύχθηκε θέση μόνο για τα ΤΕΠ Χειρουργικού, το οποίο έχει κάλυψη 66%, ενώ για τα ΤΕΠ παθολογικού τα οποία έχουν μηδενική κάλυψη, λειτουργώντας με δανεικούς Ιατρούς προκαλώντας ντόμινο δυσλειτουργιών δεν ζητήθηκε καν θέση, κάτι που καταδικάζουμε και μας προβληματίζει έντονα για τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, δεσμευόμενοι να επανέλθουμε σε δεύτερο χρόνο.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και την επίσκεψη του Υπεάρχη, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ στο νοσοκομείο, οι οποίοι επιδεικτικά αγνόησαν το συνδικαλιστικό όργανο των Ιατρών, μη μπαίνοντας καν στον κόπο να μας ενημερώσουν για την επίσκεψή τους, ούτως ώστε να προγραμματιστεί συνάντηση.

Προφανώς, θεωρούν ότι έχουν άριστη ενημέρωση και ότι εκτελούν τα σχεδία της κυβέρνησης κατά γραμμα σε ό,τι αφορά τη ΣΔΙΤ και το σχέδιο Νοσοκομείου Κόμβου -Ακτίνας.

Απαιτούμε:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Ένταξη της Π.Ε. Κέρκυρας στην Α΄ Προβληματική ζώνης.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Καμία απόλυση υγειονομικού.
 • Να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.
 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012.
 • Επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού.
 • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
 • Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ.
 • Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.
 • Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών που είχαμε κατακτήσει με αγώνες και αφαιρέθηκε με τα μνημόνια.
 • Αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες.
 • Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα.
 • Κατάργηση κάθε σχεδίου για “foundation year” ή άλλου είδους φραγμών για τους νέους πτυχιούχους ιατρικής πριν την έναρξη ειδικότητας.
 • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.
 • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 • Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ